tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu, 9 Şubat günü Türkiye perakende sektörü satış endekslerini açıkladı. Bu verilere göre; Aralık 2015’te perakende satış hacmi bir önceki aya göre aynı seviyede kaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı aralık ayında bir önceki aya göre aynı seviyede kaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.6 azalırken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0.1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.6 arttı.

GIDA DIŞI SEKTÖRLER

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0.9 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 1.7 azaldı. Tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1.9 arttı. Tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0.2 azalırken, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 2.5 artış kaydetti.

ELEKTRİKLİ EŞYA VE MOBİLYA

Burada dikkatinizi satışların düştüğü sektörlere çekmek istiyorum. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 1.7, gıda içecek ve tütün satışları yüzde 1.6 azaldı. Kısacası bu sektörler Aralık 2015’te bir önceki aya göre durgunluk yaşamış.

Yıllık bazda bakınca resim bir miktar değişiyor. Hatta enflasyonun nerden kaynaklandığını biraz daha iyi görmemize yardımcı olabiliyor.

Perakende ciro bir önceki yılın aynı ayına göre 2015 Aralık’ta yüzde 10.7 arttı.

ENFLASYONUN KAYNAĞI

Sabit fiyatlarla yüzde 1.8 yıllık artış sağlayabilen mobilya sektörünün cari fiyatlarla yüzde 13.7 artması dikkatimizi çekiyor. Tekstil, giyim ve ayakkabıda da durum benzer. Sabit fiyatlarla yıllık yüzde 2.4 artışa rağmen cari fiyatlarla artış yüzde 11.9. Kısacası enflasyonu burada net görüyoruz. Dışarıdan alınan göçle beraber talebin artması yurt içerisinde bu sektörlerde fiyat ayarlamalarına neden olmuş görünüyor. Otomotiv yakıtındaki artış ise kurlardan kaynaklandığından kura dayalı maliyet enflasyonunu ispatlıyor.

14 Şubat 2016 Pazar