Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Hikmet Baydar

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan eylül tarihli bültene göre; perakende satış hacmi sabit fiyatlarla Temmuz 2020’de yıllık bazda yüzde 11.9 arttı. Sektörel bazda daha detaylı bakarsak; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 12.3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13.9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7.2 arttı. Bu veri, yurtiçi piyasayı göstermesi açısından önemli.

Sabit fiyatlarla bu artış ülkemizde kriz, durgunluk söylemleri yayanlara önemli bir cevap oldu. Genel olarak perakende cirolarında bir düşüş söz konusu değil. Bu durumun tüm sektör ve firmalar için aynı olmadığının da altını çizelim. Zaten sıkıntılı olan, iyi kurumsallaşamamış, ekibini tam kurmamış ve nakit akışını dikkatli yönetemeyen firmalarda pastadan pay almak daha da zorlaştı ve yaşadıkları sıkıntıyı herkesin yaşadığını sandılar. Genel ekonomik durumu, içerisinde oldukları sıkıntıyla genellemeye çalıştılar. Aslında firma için var olan sorunlar daha da su yüzüne çıkmış olabilir.

CİRO DEĞİŞİMLERİ

Bu firmaların yanında, turizm ve hizmet sektöründe olan firmalar alınan kamusal tedbirler nedeniyle ciddi ciro düşüşü yaşadı. O yüzden bu firmaların cirosundaki düşüşü ekonomiyle anlatmak doğru değil. İnşaat sektörüne sağlanan destekle cirolardaki rekor artışlar da sürdürülebilir değil. Bu sektöre nefes alması amacıyla bir fırsat tanındı.

Birçok firma kendinde bu tarz bir ciro değişimini görememiş olabilir. Kendi ciroları belirtilen rakamlardan daha kötü değişim göstermişse, sorunu araştırmaya ekonomik durumdan önce sektör içerisindeki konumlarını analiz ederek başlamalılar. Yanlış hedef kitle tespiti ve buna dayalı yapılan pazarlama politikası (birçok firmada pazarlama yapılamıyor), şirketin pazar kaybıyla karşılaşmasına neden olabilir. Birçok firmada satış ve pazarlamanın aynı bilinmesi, hatta plasiyere pazarlamacı denilmesi en basit örneklerdir.

BAŞARI EKİP İŞİ

Şirketlerde nakit yönetimi başarılı değilse ne satış ne de satınalma başarılı olamaz. O yüzden sorunu doğru yerde aramak çok önemli.

Örneğin; sıkıntılı süreci atlatmak için alınan krediler ve eski ödeme taahhütleri üst üste geldiğinde neler yapılacağı planlanmış olmalı. Bu ödeme planını gerçekleştirebilmek için bir satış ve tahsilat hedefi olmalı. Dolayısıyla planlı çalışamayan bir kurumun verimli olması mümkün değil. O yüzden yukarıdaki verileri kendi şirket ve sektör verileriyle analiz etmenizde fayda var.

Tabloda sektörel bazda detayları hem yıllık hem de aylık bazda görüyoruz. Mesela tekstil, giyim ve ayakkabı sektöründe aylık bazda yüzde 35.4 oranında ciddi bir sıçrama görünüyor. Bu sektörde olup aylık bazda söz konusu sıçramayı yaşamayanlar neyi kaçırdıklarını iyi analiz etmeli. Örneğin; nakit dengesini tutturamayanlar uygun şartlarda satınalma yapamadıkları için maliyetleri rekabetçi fiyat vermelerini engeller. O zaman satış birimi de kaliteli müşteri getiremez.

Son sözümüz. Başarı bir ekip işidir.

18 Eylül 2020 Cuma