Günümüzde rekabetin küreselleşmesi, işletmeleri ‘kârlı büyüme ve rekabet üstünlüğü’ sağlayabilmek için ‘yenilikçi ve yaratıcı’ örgüt yapısına sahip olma zorunluluğu ile karşı karşıya getirdi.
Ancak büyümenin dinamosu olan dijitalleşme, aynı zamanda paradoksal bir durum olarak kişilerin yaratıcılığını azaltıcı ve engelleyici bir özelliğe sahip. Gün artık iletişim çılgınlarının günü. İletişim çılgınları, kendilerini yüz yüze yerine, cep telefonu, sosyal paylaşım siteleri, elektronik posta veya mesajlaşma yolu ile ifade eden bir kitle ve sayıları da her gün artıyor.
MÜHENDİSLİĞE İLGİ ARTIYOR
Sosyal medyanın yoğun kullanımı dijital bilgi tüketimini hızlandırıp kişilerin yaratıcı düşünme fonksiyonlarını azaltıyor. İşin uzmanları sürekli bilgisayar başında olanların yaratıcılıklarının ve hatta düşünme fonksiyonlarının büyük oranda azaldığını tespit etmişler.
Ülkemizde ve dünyada mühendisliğe ilginin artması olumlu gibi görülürken, dengeleyici ve bu bölümlerin eksik kalan yanlarını tamamlayıcı olması için yaratıcılığı geliştiren bölümlerin zenginleştirilmesi oldukça önemli.
YARIŞIN ŞARTI KATMA DEĞERLİ ÜRÜN
İlerlemiş ülkelerde ulusal gelirin yüzde 5’ine denk gelen yaratıcı endüstrilerin, bu ülkelerin gelişmesinin önemli bir parçası olduğu saptanmış. Ülke olarak hem yaratıcı değiliz hem de ‘yaratıcı endüstri’ ürünlerinin ciddi tüketicisi durumundayız. İhracatımızın içinde katma değerli ürünlerin oranı yüzde 2.5 civarında. Katma değerli ürünlerin oranını yükseltmediğimiz sürece yarışta biz de varız deme şansımız maalesef yok. Dolayısıyla yaratıcı ekonomiyi dikkate almak ve bu alana yatırım yaparak geliştirmek zorundayız. Firmaların geleceğe hazırlanmasının bir yolu da yaratıcılık fabrikasının sobasına odun atmak olmalı.
YARATICI ENDÜSTRİLER
- Mimari
- Reklam
- Sanat ve antika pazarı
- El sanatları
- Müzik
- Tasarım -Moda tasarım
- Performans sanatları ve yayıncılık
YARATICI DÜŞÜNME ŞEKLİ NASIL OLMALI?
- Zor işlere yönelik portatif fikirler geliştirin.
- Bekleme kapsülleri kullanın.
- Not alırken çizim yapın, renk kullanın.
- ‘Devre mülk’ ve ‘kendi işini kendin yap’ tarzı iş modellerini kendi konularınıza uyarlamaya çalışın.
- Başkası değil kendiniz olun, içinizdeki çocuğu keşfetmeye çalışın.
- Günlük problemlerinizi çözmekten, komik kitap ve film adları bulmaya kadar aklınıza gelen fikirleri verimli şekilde değerlendirmeyi bilin.
- Seramiklerde, desenlerde ya da bulutlarda şekiller arayın.
- Fantezi, bilimkurgu ve/veya animasyon filmler izleyin.
- Gündelik işlerinizi yapış tarzınızı değiştirin ve rutini kırın.
- Kullandığınız araç-gereçlerin nasıl icat edildiğini düşünün. Bu süreçleri kendi işlerinize uyarlamaya çalışın.
- İmkânsız olduğunu varsaydığınız şeyleri düşünün ve onları mümkün kılmanın bir yolunu bulun.
- Çocuklarla sohbet edin. Onlara danışın, soru sorun ve yaratıcılık süreçlerini izleyin.
13 Mart 2017 Pazartesi