tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu, 16 Mayıs 2018 günü ciro endeks verilerini açıkladı. Söz konusu haber bültenine göre; sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2018 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.7 artış gösterdi. Yıllık bazda yüzde 22, oldukça ciddi bir ciro artışına işaret ediyor. Ancak bu rakamlar nasıl hesaplanıyor, ona iyi bakmak lazım.
Söz konusu haber bültenine göre:

Amaç:Ciro, ülkemizde ekonomik durumun değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir kısa dönemli göstergedir. Referans ayda işyeri tarafından fatura edilmiş mal ve hizmet satışlarından oluşan bu kavramın zaman içindeki gelişiminin takibi, aylar ve yıllar itibariyle değişimlerinin izlenebilmesi, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu, uluslararası bilgi sistemine ve karşılaştırmalara olanak sağlanması, çeşitli araştırmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla ciro endeksleri hesaplanıyor.

Kapsam:Gelir İdaresi Başkanlığı’na KDV beyannamesi veren bütün girişimler endeks hesabına dahil ediliyor, denilmektedir.

Kısacası bu veriler resmi kayıtlara girmiş, faturası kesilmiş ve TL olarak girişi yapılmış olan değerlerden toplanmıştır.

MALİYET ENFLASYONU

Bu durumda emtia fiyat artışlarından oluşan maliyet enflasyonu nedeniyle artan fiyatlar ciro artışıymış gibi rakamlara giriyor. Lojistik ve enerji maliyetlerine doğrudan etki yapan petrol fiyatlarına baktığımızda, Mart 2017’de brent petrol 50-57 dolar aralığından 70 dolar seviyesine yükselirken, Mart 2017’de 3.75 TL olan ABD doları 2018 Mart’ta 4 TL seviyelerine yükseldi. Yani brent petrol 187.5 TL’den 288 TL değerine yüzde 49.17 artış gösterdi. Bu fiyat şişkinliği benzer şekilde diğer ürünleri de etkileyerek rakamlarda köpük oluşuyor.

TL DEĞİL, MİKTAR BAZLI

İşte bu nedenle cirolara TL bazlı bakmak, bu tür oynaklıkların yüksek olduğu dönemlerde bizi hataya götürebilir. Yapılması gereken daha çok miktar bazında gelişmeleri analiz etmektir. Yani miktar bazında ciro ne kadar arttı, ona bakmak lazım. Bunun yanında petrolde olduğu gibi maliyetlerde meydana gelen yüksek artışlar fiyatlara gereği gibi yansıtılabildi mi? Buna da iyi bakmak lazım. Yani ciro artışının kaynağına iyi inilmeli.
Son söz; risk almadan ticaret olmaz, ama riski bilinçli almak lazım.

DOĞRU FİYATLAMA YAPMAZSAK…

Ciro artışı kârlılık artışı demek değil. Doğru fiyatlama yapmadığınız şartlarda maliyet oynaklıklarından dolayı zararına işlem yapabilirsiniz. Bunun yanında nakit akım tablosunda da olumsuz sapmalar olabilir. Nakit akım tablosu sağlıklı olmayan firmalar nereye gittiklerini sağlıklı göremezler. Ülkemizde zor duruma giren şirketlerde de genel olarak bu tablolar ya yoktur ya da sağlıksızdır.

23 Mayıs 2018 Çarşamba