Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Temmuz 2018 günü haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı.
Bu veriler arasında yurtiçi ÜFE rakamı bizi yakından ilgilendiriyordu. Çünkü ürettiğimiz ürünlerin maliyetlerdeki değişimini net olarak gösteriyor.
Bu verilerde ciddi oynaklıklar olduğunda, satınalma fiyatlarının yakından takip edilmesi ve fiyat oynaklıklarına karşı geç kalınmadan satış fiyat revizyonuna gidilmesi gerekir. Aksi halde kârlı satış diye düşündüğümüz ticaretten zararla çıkma ihtimali artar.
Haziran 2018 ayı verilerine göre yurtiçi üretici fiyatları aylık bazda yüzde 3.03, yıllık bazda da yüzde 23.71 oranında artmış. Aralık 2017 ayından Haziran 2018 ayına kadar artış ise yüzde 15.52.
Yurtiçi üretici fiyat endeksi değişim oranları, Haziran 2018 (2003=100)
Grafikte de görüleceği üzere fiyatlarda ciddi bir artış gerçekleşmiş. Yılın ilk 6 ayında yüzde 12.14’lerden yüzde 23.71’lere çok yüksek bir artıştan bahsediyoruz. Bu artışları yakından takip edemeyen firmalar, eğer maliyet hesaplarını ciddi bir şekilde yapamazlarsa bazı alanlarda ticarette zarar yazmış olabilirler.
Daha detaya baktığımızda imalat sektörünün aylık bazda fiyat değişiminin yüzde 3.16, yıllık bazda ise yüzde 24.10 olduğunu görüyoruz. Yani artış genelden daha fazla.
Stok yönetimini üretim programına göre dinamik yapmayan, maliyet analizlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmeyen firmalar yaptıkları satışları gözden geçirmeliler. Kârlı olup olmadıklarını iyi analiz etmeliler. Örneğin aylar önce fiyat teklifi verilerek imalat programına alınmış bir üretimin malzeme maliyeti 6 ay sonra yüzde 25’e yakın artmış olabilir. O zaman kâr olmayabilir.
Son sözümüz; önce alırken kazandığımızı, fiyat verirken de gelecekte yaşayacağımız maliyeti iyi tahmin etmemiz gerektiğini unutmayalım.
09 Temmuz 2018 Pazartesi