tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Global piyasalarda son zamanlarda Çin’deki gelişmeler ana etken olarak ortaya çıkıyor. Büyüme konusundaki endişeler ve devalüasyon gibi gelişmeler dalga dalga tüm dünyayı vurdu ve vurmaya da devam ediyor. Bir yandan borsalar ciddi kayıplar verirken faiz ve kurlardaki yükselişler de önemli zararlar vermiş durumda.

TL’NİN DEĞER KAYBI

Büyüme konusunda hedeflerin aşağı çekilmesi, FED faiz artırımının ötelenip ötelenmeyeceği gibi hususlar gündemin en üst sıralarındaki yerini koruyor.Türkiye piyasaları ise seçim sonrası bir türlü netleşemeyen siyasi tablonun olumsuzluğuyla bu global olumsuz havanın etkisine hazırlıksız yakalandı. Bu nedenle de sepet bazında TL oldukça önemli değer kayıpları yaşadı. 17 Temmuz’da 2.76 civarında bulunan yüzde 50 USD+yüzde 50 Euro’dan oluşan döviz sepeti son günlerde 3.23 TL’nin de üzerine çıktı.

KURLARLA REKABET AVANTAJI

Son açıklanan cari açık verilerinin kötü gelmesi TL’nin değersiz olmasının tek başına dış ticaret avantajı yaratamayacağının da ispatı durumuna geldi. Global kriz hâlâ etkisini sürdürürken sadece kurlarla rekabet avantajı kazanmak mümkün değil.

Bunun yanında toplam kamu borç stoğunun artması reel sektörün döviz kredilerini daha pahalı olarak ödemeleri nedeniyle yazdıkları kur farkı zararları vergi gelirlerine de olumsuz yansırken, nakit dengelerini de ciddi oranda zorlayacaktır.

Kurlarda istikrarın en düşük faiz seviyelerinde sağlanması için önce güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç bulunuyor. Bunun için 1 Kasım 2015 beklenecek. Bu aralar spekülatörler zayıf durumdan yararlanmak için hiç boş durmayacaklarından TCMB gibi kurumların da son derece uyanık olması gerekir.

NAKİT PLANLAMANIZI İYİ YAPIN
Düşen cirolar, yükselen faiz ve kurlarla birlikte birçok şirkette ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle de şirketlerin nakit planlamasını çok çok iyi yapmaları gerekir.

İnşaat sektörü verilerinde özellikle istihdama yönelik olanların olumsuz eğilimi sürdürmesi bu piyasada yakın zamanda nakit döngülerde sıkıntı olabileceğinin de sinyallerini bize veriyor. Bu durumda özellikle projelere sağlanan finansman olanaklarının kalitesi bu sektörde ciddi etkili olacaktır. Kısa vadeli kaynakların uzun vadeli proje finansmanında kullanılması mevcut koşullarda çok ama çok tehlikelidir.

Son söz: Kriz çok tehlikelidir ama fırsata çeviren ciddi kârlar yapabilir.

07 Eylül 2015 Pazartesi