tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

SALİH KESKİN
www.inovasyonuzmani.com

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na (TESK)göre ülke genelinde faaliyet gösterenesnaf ve sanatkâr sayısı, 2019 sonu itibarıyla 1 milyon 791 bin. Çalışanlar da dahil edildiğinde bu sayı, yaklaşık 5 milyona ulaşıyor.


Dengelerin iyice bozulduğu pandemi sürecinden en çok etkilen kesimin, küçük esnaf ve sanatkârlar olduğunu biliyoruz. Bu etkinin bertaraf edilmesi için ülkenin ileri beyinlerinin harekete geçip yenilikçi çözümler bulmaması durumunda küçük esnaf ile sanatkârların uzun vadede ayakta kalmaları pek mümkün gözükmüyor.

Ayrıca, güçlü ülkelerin küçük firmaları ‘tek silah’ gibi kendi içinde daha örgütlü hareket edip ortak çözüm merkezleri kurarken, piyasalarımızdaki dağınıklık bizi daha da zayıf kılıyor.

KÜÇÜKLER NEDEN ZOR DURUMDA?

Çünkü kendini değişen dünyaya uyduramadı, uyduramıyor.
Peki, o hâlde şöyle bir soru soralım: Küçük esnaf korunmalı mı?


Çağa ayak uyması şartıyla evet. Bunun için çeşitli standartlar belirlenmesi ve esnafın eğitim programlarından geçerek akredite olması gerekecek. Aksi takdirde zorla ayakta tutulmalarına gerek yok.

Çünkü müşteri davranışlarında büyük değişimler ve gelişmeler olurken, küçük esnafımızın kafası -üzücü ama- hâlâ 30 sene öncesinin ‘müşteri ilişkilerinde’ takılı kalmış durumda.


KENDİ İÇLERİNDE NELER YAPABİLİRLER?

Müşteri artık aynı müşteri olmadığından esnaf ve sanatkârlar, farklılaşan müşteri algısını yakalamalı; müşterilerle kurduğu her bir temas noktasını, onları daha iyi anlamanın bir yolu olarak görmeli; her bir aşamada müşteri gibi düşünmeli ve onun diliyle konuşmaya özen göstermeli.

Küçük esnaf, bu değişim yolculuğunda kendisine mutlaka ilk olarak şu soruyu sormalı: İşimde hangi farklılıkları üretebilir ve bunu müşterinin algılayabileceği türden bir anlatımla nasıl sunabilirim?


BU FARKLILIKLAR NELER OLABİLİR?

* Süratte farklılaşma
Bazı firmalar sürat konusunu hizmetlerinde ön plana çıkararak dünya markası oldu. Çünkü; müşteri, hızı sever!


* Serviste farklılaşma
Satış sonrasında bir farkındalık oluşturmak suretiyle müşterinin ilgisi çekilebilir.

* Müşteri ilişkilerinde farklılaşma
CRM olarak da bilinen Müşteri İlişkileri Yönetimi’ndeki başarısı, artık bir firmanın kalıcı olup olmayacağını belirleyen konuların başında geliyor. Bu doğrultuda her bir müşteri ayrı bir değer olarak kabul edilmeli ve ayrı ayrı stratejilerle takip edilmeli.

* Kişiselleştirme
Dünya genelinde oldukça yaygınlaşmış olan ‘müşteriye göre ürün ve hizmet anlayışı’ gereği perakendede müşteri segmentleri belirlenmeli ve bu segmentlerin karakteristik özellikleri ortaya çıkarılarak bunlar üzerinde tek tek çalışılmalı.

* Müşteriyi cezbetme
“Müşteriye unutamayacağı bir deneyim nasıl yaşatılabilir?” sorusu üzerinde düşünülmeli ve vakit kaybetmeden harekete geçilmeli.

* Maliyetleri azaltma
Müşterinin ilave masraflarını azaltmaya odaklanılmalı. Keza unutmayalım ki, rakiplerden daha fazla değer sunabilmenin 4 yolu var:


1. Fiyatı düşük tutarsınız.


2. Müşterinin diğer maliyetlerini düşürmesine yardımcı olursunuz.


3. Teklifi daha çekici yapacak ek yararlar sunarsınız.


4. Şirket için ne iyidir diye düşünmez; müşteri için ne iyidir diye düşünürsünüz.

Akıllı firmalar, farklı pazarlama anlayışlarıyla gerçek müşteri deneyimini yaratan firmalardır.

ESNAF VE SANATKÂRLAR İÇİN NELER YAPILABİLİR?

*Piyasa aktörleri, akil kişiler ve ilgili katmanlar bir araya gelerek küçük işletmelerin yaşadığı sorunlara etkili çözümler aramalı.



* Bu firmalara ilave avantajlar sağlanmalı.


* Rekabette zorlananlara bu zorlukları aşmaları için ilave seçenekler ve kolaylaştırıcı formüller sunulmalı.


* Online dünyaya adım atmalarını sağlayacak altyapı olanakları sunulmalı ve teknik destek verilmeli.


* CRM sistemlerinin çok uygun teşvik sistemleri ile esnafa adapte edilmesi üzerine çalışılmalı.


* ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ gibi ‘1 Milyon Bizim Esnaf Projesi’ geliştirilmeli ve bir milyon yazılımcı havuzu esnafa açılarak onların da dijital dünyaya adım atması sağlanmalı.


* ‘Esnaf kümelenmeleri’ modeli hayata geçirilmeli.


* Esnaf odalarının Ar-Ge departmanlarının esnafın geleceği ile ilgili inovasyon modelleri üretmesi için inovasyon kampları düzenlenmeli.


* Açılan dükkânların kısa sürede kapanmasının engellenmesi için esnaf planlaması yapılmalı. Her isteyen, her istediği yerde iş yeri açamamalı.


* Esnafın cirosunun artışıyla doğru orantılı olacak şekilde vergilerin azaltılması sağlanmalı.


* Sadece küçük esnafa yönelik ‘esnaf çeki’ çıkarılmalı.

01 Ocak 2021 Cuma