www.inovasyonuzmani.com
Birçok ülkede yerel yönetimlerin o şehirde yaşayanlardan sistematik olarak ‘yeni fikirler’ alması, oldukça yaygın bir uygulama haline geldi. Çünkü her vatandaşın aklı, şehrin geleceği için bir altın madeni aslında…
Büyük şehirde yaşamanın zorlukları bir kader değil, olmamalı. Şehir büyüdükçe insanların hayatı daha da zorlaşıyorsa, kolektif zekayı harekete geçirip yenilikçi çözümler üretmeli.
Yeni fikir denemelerimiz bir nevi açık inovasyon yapmaktır. Peki, yaşadığımız şehri daha yaşanabilir hale getirmek için yeni fikirler üretmeye ne dersiniz?
O halde İstanbul için yeni fikir denemelerine başlayabiliriz.
1. Zorunlu yeşil çatılar: Yüksek binaların çatılarının yeşillendirilmesi veya enerji üretimine yönelik olarak kullanılması zorunlu kılınabilir. Bu, şehirdeki hava kalitesini iyileştirecek. Kurumlar bankalarla anlaşma yaparak ucuz kredi imkânı da sunabilir.
2. Gürültü engelleme duvarları: Şehir içinde gürültü engelleme duvarları inşa ederek, trafik gürültüsünü azaltıp, sakinlerin daha huzurlu bir çevrede yaşamaları sağlanabilir.
3. İnsan-park projeleri: Parkları ve açık alanları geliştirip bakımını yapmak için gönüllülerden oluşan insan-park proje ekipleri oluşturulabilir.
4. Fazla yiyecek dağıtımı: Şehirdeki restoranlar, marketler arasında fazla yiyeceklerin bağışlanmasını ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını teşvik eden bir platform oluşturulabilir.
5. Trafik: Trafik keşmekeşine kalıcı çözüm bulunana kadar bazı pansuman fikirler geliştirilebilir. Mesela, ulaşım paylaşımı yapılabilir. Bisiklet paylaşım sistemleri, araç paylaşımı veya yolculuk paylaşımı uygulamalarıyla çevre dostu ulaşım teşvik edilebilir.
6. İşbirliği kafe ve iş merkezleri: İnsanların işbirliği yapması için kafe ve iş merkezleri oluşturulabilir.
7. Fikir kuluçka merkezleri: Şehirde yaşayanların hayatı kolaylaştıracak fikirler üretmesi için ‘fikir kuluçka merkezleri’ veya ‘vatandaş katılım platformları’ oluşturulabilir. Fikirleri hayata geçenlere ödüller verilerek halkın fikir üretmesi teşvik edilebilir.
8. Ev sahipliği programları: Avrupa’da olduğu gibi şehirdeki yerel ailelerin turistlere veya öğrencilere ev sahipliği yapabileceği programlar geliştirilebilir, Böylelikle öğrencilere çok daha uygun konaklama seçeneği sunulmuş olur.
9. Sıfır atık marketler: Sıfır atık marketler oluşturarak insanlara ambalajsız alışveriş yapma imkânı sunulabilir.
10. Zeka kent yönetimi: Akıllı şehir yönetimi teknolojilerini kullanarak trafik yönetimi, enerji verimliliği ve atık yönetimi optimize edilerek şehir sakinlerinin daha ekonomik hizmet alması sağlanabilir.
11. Şehir tarımı için iş ilanları: Şehir tarımı projeleri için iş ilanları ve gönüllülük fırsatları, toplu taşıma ekranlarında paylaşılabilir. Bu, şehirlerde sürdürülebilir gıda üretimi ve tüketimini teşvik etmek için güçlü bir araç olacaktır.
12. El işi ürün pazarları: El sanatları ve evde yapılan sanatsal ürünleri sergileyip satan açık hava pazarları oluşturulabilir. Bu, yerel üreticilere ve amatör sanatçılara destek sağlayacaktır.
13. Lüks hizmetler paylaşımı: Yüksek gelirli kesim ile alt gelir grupları arasında kaynaşmayı sağlamak için lüks araçlar, kıyafetler veya takılar gibi ürünler paylaşım ekonomisi temelinde sunularak, maddi kaynakların daha verimli kullanılması sağlanabilir.
14. Takas etkinlikleri: Mahallede ‘Takas günleri’ gerçekleştirilebilir. Komşuların, oyuncakları, kitapları ve diğer eşyalarını takas etmelerine olanak sağlayan etkinlikler düzenlenerek kaynakların paylaşılması teşvik edilebilir.
15. Yağmur suyu toplama yarışmaları: Semt içinde yağmur suyu toplama yarışmaları düzenleyerek, insanları motive edebilir ve ödül sistemleriyle katılımı daha da arttırabiliriz.
16. Ticaret ve hizmetler portalı: Mahalledeki insanlar arasında ticaret ve hizmetler için online bir platform oluşturulabilir.
Bunlar gibi daha yüzlerce fikir geliştirilebilir. Sizin fikirleriniz neler?
06 Kasım 2023 Pazartesi