SALİH KESKİN
www.inovasyonuzmani.com
2000’li yıllarda hayatımıza giren internet, yaşamı, piyasaları, ilişkileri nasıl şekillendirdiyse bugün de yeni bir tarihi başlangıç olan ‘internetin ikinci evresi’, benzer görevi üstleniyor.
Adı ‘metaverse’ olan bu yeni dünya için uzmanlar, “Akıllı telefonlar 1990’lı yıllardaki cep telefonlarına kıyasla neyse metaverse de şu anın internet teknolojisine göre işte o” diyorlar.
PEKİ, NEDİR METAVERSE?
‘Meta’, Yunanca’da ‘sonra, öte’ anlamına gelen bir kelime. Bu kelime ile İngilizce’de ‘evren’ anlamına gelen ‘universe’ kelimesinin birleştirilmesi ile türetilen metaverse de kısaca‘evren ötesi’ anlamına geliyor.
Açılımı: “Sizinle aynı fiziksel alanda olmayan insanlarla bir şeyleroluşturabileceğiniz, etkileşim kurabileceğiniz, keşfedebileceğinizbir dizi sanal alan.” Bir nevi herkesin yer alacağı dijital ve gerçekliği artırılmış sanal bir dünya da diyebiliriz buna.
Metaverse’yi hızlandıran şey, Covid-19 süreci oldu. Evlerimize hapsolmak zorunda kalmamız, alışkanlıklarımızı da değiştirerek dijital dünyanın katbekat büyümesine yol açarken, dijital hizmetler, hızlı bir gelişim göstererek hayatlarımızı hem kolaylaştırdı hem de ilgili araçları vazgeçilmezimiz haline getirdi.
BÜYÜKLÜĞÜ 40 MİLYAR DOLAR
Kullanıcı sayısı 1.5 yılda 10 kat büyüyen sektörün şu anki büyüklüğünün 40 milyar ABD dolarına yaklaştığı ve 2025 yılına kadar 400 milyar ABD doları fon toplayabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca metaverse dünyasında alışveriş başladı bile! Küçük bir araştırma yaparak, bu platformda bulunan sanal bir yata 650 bin ABD doları (149 kripto para birimi olan ethereum karşılığı) ödendiğini ve önemli miktarda arsa ile gayrimenkul satışı yapıldığını öğrenmeniz mümkün.
‘Metaverse’, insanların aralarındaki etkileşim ile paylaşımların keşfedileceği bir alan olmanın yanı sıra kişinin kendi dijital avatarlarını (3 boyutlu grafiksel görüntünüz) oluşturup VR başlıklarını kullanarak iş, seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünyada, konserler, konferanslar, iş toplantıları ve sanal geziler yapabileceği bir alan da olacak.
Yani bu dijital evrende, oluşturduğunuz kişisel avatarınızla çalışmak, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmakgibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmeniz mümkün hale gelecek.
İş piyasasının geleceği ve tüm ticari ilişkiler, kısa bir süre sonra metaverse ile tanışmış olacak. Hayal edeceğiniz her şeyi bulabileceğiniz bu sanal dünyada oluşacak ekonominin temelini de kripto para birimleri oluşturacak.
Facebook da ismini ‘Meta’ olarak değiştireceğini açıkladı. Bu işe ilk yatırımını ise 2014 yılında, sanal gerçeklik teknolojisi üreticisiOculus’u2 milyar ABD dolarına satın alarak yapmıştı.
Facebook’un sahibi Zuckerberg, günümüz internetinin yerini alabileceğine inandığı metaverse konusunda oldukça kararlı adımlar atıyor. Kısa süre önce bu konunun inşası için10 bin nitelikli çalışanı işe alacağını ilan etti.
Bazı markalar da bu sanal dünyada reklam vermeye, insanları kendilerine çekmek için farklı atılımlar yapmaya başladı bile.
NASIL HAZIRLANMALI?
Peki, ‘metaverse’ dünyası bizi yeni piyasa yapısı ve farklı para kazanma yöntemlerinin geçerli olacağı bir modele doğru götürürken, iş dünyasının da dahil olduğu dişlinin her bir çarkı bu değişime nasıl hazırlanabilir?
Önerilerim şöyle:
* Ticaret odaları ve meslek örgütleri, firmalara bu dünyaya hazırlanmaları için eğitimler verilmesine aracı olmalı.
* Sektör birlikleri, ‘bu dünyaya nasıl hazırlanacağımız’ üzerine araştırma yatırımları yapmalı.
* Yeni bilginin üretim merkezleri olan üniversiteler, ‘metaverse’ye geçiş için detaylı yol haritaları sunmalı.
* Bu yeni dünyaya geç eklemlenmenin maliyetinin bize pahalıya gelmemesi için konuyla ilgili taraflar (yazılımcılar, iş dünyası, startup’lar ve üniversiteler) bir araya gelerek bir yol haritası oluşturmalı.
07 Ocak 2022 Cuma