tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

Bildiğimiziş dünyası, sadece 3-4 yıl içindeşaşırtıcı düzeyde değişime uğrayabilir. Çünkü dünya, 4. Endüstri devrimine geçiş yaptı ve bu durum hem çalışanlar hem de kurumlar için yeni yetkinlik ve beceriler gerektiriyor. Mesela, fiziksel sınırlar kısıtlayıcı olma özelliğini kaybediyor; dünyanın her yeriyle mekân ve zaman kısıtlaması olmadan çalışmalar yapabiliyorsunuz. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi değişimler, beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz?

Bu konuda hazırlanan en kapsamlı çalışmalardan birisi Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020 Raporu. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda, önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak değişim ve beceriler ele alınıyor.

IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştireceği vurgulanıyor.

YAKIN ZAMANDA İŞ DÜNYASINDA BELİRLEYİCİ OLACAK DEĞİŞİM VE BECERİLER:

1 - İŞ ORTAMLARININ FİZİKSEL DEĞİŞİMİ

Görsel zenginlik, motive edici iş ortamı ve çalışanların iş yerini evleri gibi hissetmelerini sağlayacak donanımlar, iş yerlerinin olmazsa olmazı...

İş yeri, çalışanlar için zorla gelinen, mesai bittiğinde çıkıp gidilen bir yer olmaktan, eğlencenin, kafa dinlemenin ve sosyalleşmenin merkezi haline geliyor.

Dünya firmalarının hemen hemen hepsinin çalışma ortamlarında gördüğümüz şey, tıpkı bir tatil köyü gibi tasarlanmış olmaları. Çalışanlar sabah işe değil, sanki tatile gidiyor. Bu da çalışanların firmaya olan bağlılıklarını ve yaratıcılıklarını beklenmedik derecede arttırıyor.

2 - SEZGİLERİN YÜKSELİŞİ

Sezme kabiliyetinin başarısı. Yapay zekâ insanların ezbere yaptıkları işleri devralmaya başladı; makinelerin henüz yapamadığı şey ise sezme kabiliyeti ve yaratıcılık. Sezgi; söylenenlerin ardındaki derinliği ve anlamı görebilme olarak tanımlanıyor. 2020’li yıllarda sezme kabiliyeti ve yaratıcılıkları yüksek insanlar, iş dünyasında önemli kişiler haline gelecek ve kritik karar verme anlarında ön plana çıkacak.

3 - HİSSETMENİN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Sosyal zekâya yapılan yatırımlar boşa çıkmayacak. Makineler ruhsuz; hissedemiyor ve sosyal zekâsı da yok. Velhasıl, sosyal zekâsı ve hisleri güçlü insanlara karşı robotların yapabileceği pek bir şey yok; henüz…

Hisleri güçlü insanlar, insanlarla bağlantıya geçme ve olaylar arasındaki ilişkileri anlayabilme becerisine de sahip insanlar. Ayrıca, önemli karar anlarında hislerinin etkili olduğu ve buna göre hareketlerini, davranışlarını ayarlayabildikleri de biliniyor. Kısacası, 2020’li yılların iş dünyası, sosyal zekâsı ve hisleri güçlü insanların değer gördüğü bir iş dünyası olacak.

4 - UYUM SAĞLAYANLAR, KAZANACAK

Özgün ve uyarlanabilir düşünme becerileri öne geçiyor. Düşünme süreçlerinde akılcılığa ve çözüm önerileri sunabilmeye işaret eden bu beceri, 2020’lerde iş dünyasında daha da kritik bir rol oynayacak.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. David Autor, son 30 yılda mesleklerin nasıl kutuplaştığını inceledi. Buna göre, orta düzeyde becerilere sahip beyaz ve mavi yakalılar için iş fırsatları azalıyor.

Autor’ın çalışması bu düşüşte en büyük payın, rutin işlerdeki otomasyon üretimi olduğunu gösterdi. Buna karşılık iş fırsatları, teknik ve yönetim gibi alanlarda çalışan yüksek becerilerle donanmış profesyonellerle düşük gelire ve yeteneğe sahip çalışanlar için daha konsantre hale geliyor.

5 - EXCEL BİLMEK ARTIK STANDART BECERİ KABUL EDİLECEK VE İLERİ DERECEDE SAYISAL DÜŞÜNCE BECERİSİ İSTENECEK

Sayısal düşünmede iyi olanlar tercih sebebi. Sayısal düşünme, veriyi özet bir içerik haline getirebilme, veri temelli muhakeme, analiz yapma ve bu analizleri okuyabilme anlamına geliyor.

Sayısal düşünce becerisi, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen kriterlerinden biri aynı zamanda. Ülkemiz sayısal düşünce becerisinde çok alt düzeyde maalesef. Özellikle üniversite sınavlarında sayısal soruların cevaplanma oranı çok düşük. Bu şekilde dünya ile rekabet etme şansımız yok, olamaz.

Sayısal düşünme becerilerinin yükselmesi demek, verilerin gittikçe çoğaldığı günümüzde bunları doğru analiz edilip, doğru kararlar verilmesi anlamına geliyor.

6 - BİLGİYE YORULMADAN HIZLA ULAŞAN KİŞİ VE FİRMALAR ÖNE ÇIKACAK

Bilişsel yüklenme yönetimi yeni başlık olarak yerini alıyor. Bilgi her gün artarak çığ gibi üzerimize gelirken, önemli bilgileri ayırt etme konusu da o derece hayati olmaya başlıyor. Artan bilgi trafiğinde bizim için gerçekten neyin önemli olduğunu etkili bir şekilde ayırt etmemiz oldukça önemli.

Şu anda ‘süzgeç danışmanlığı’ en revaçta mesleklerden biri. Önümüzdeki yıllarda bu meslek grubundan çalışanları her şirkette göreceğiz. Ayrıca, çalışanlar, gün içinde aşırı bilişsel yüklenmeyle karşı karşıya kalıyor. Buna maruz kalmamak için filtre mekanizmalar daha da önem kazanırken, ayıklanan bilgiye göre çeşitli teknikler kullanarak bilişsel işlevlerimizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimiz konusu da o denli önemli hale geliyor.

7 - NASIL ÇALIŞACAĞINI BELİRLEME VE KENDİ YETENEĞİNİ KEŞFETME BECERİSİ

Firma ve kişilerin en iyi olduğu konuları belirlemesi yeteneği önem kazanıyor. Önümüzdeki yıllar, çalışanların kendi yeteneklerini keşfetmeleri için fırsatlar verildiği yıllar olacak. Çünkü kişi eğer kendi en iyi yaptığı işi, konuyu, bulabilirse onu hiç kimse o işte başarılı olmaktan alı koyamaz.

Gelecek yıllar alışılageldik iş ortamlarının dışında, çalışanlar, kendi iş alanlarını tasarlama hakkına da sahip olacaklar. Tasarım becerisi şu anda, iş dünyasında en önemli becerileri arasında yer alıyor. Araştırmalar kendi çalışma ortamını tasarlamasına izin verilen personelin, zihinsel süreçlerde daha etkili olduğunu gösteriyor.

Yine yakın zaman içinde şirket ve kurumlar, kendi en iyi yaptıkları konuları bulup onlara odaklanacakları bir süreç içinde olacak. Çünkü dünyanın en iyi firmaları kendi en iyi yaptığı işi bulan ve daha çok o konuya odaklanan firmalar…

14 Ağustos 2018 Salı