tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

Küresel olarak standardize edilmiş inovasyon sistemleriyle çalışarak yol alabilir, rekabette öne geçebilir ve hatta mevcut pazarda tozu dumana bile katabilirsiniz; ancak firmanın düşünme biçimini ve iş yapma kültürünü inovasyona kenetlemezseniz yenilikçiliğinizi devamlı kılamayacak ve dolayısıyla hevesiniz de kursağınızda kalacak…

Firmanın düşünme biçimini ve iş yapma kültürünü inovasyona kenetlemek ve dolayısıyla yenilikçiliği devamlı kılmak için ise ‘inovasyon nasıl gerçekleşiyor’ başlığında çözümlemelere ihtiyacınız var. Bunun için önce firmanın düşünme biçimini sürece uyumlamanız gerekiyor. Yani inovasyonun aşamalarını bilmek ve ona göre katmanlı düşünme modellerini harekete geçirmek…

Katmanlı düşünme modeli; inovasyon sürecinde sonraki adımları öngörmek ve bunu farklı kombinasyonlarla müşterinin değer vereceği ürün veya hizmete dönüştürmeyi başarmaktır.

Katmanlı düşünme modeli, bir konunun derinliklerine inmek, onu parçalara ayırmak, parçaları incelemek, yapbozun bilinmeyen parçalarını bulmak ve parçaları yeniden ve daha gelişmiş bir şekilde bir araya getirecek yöntemleri aramaktır.

Örnek uygulama 1:

AYAKTA YOLCUYLA MÜŞTERİLERİNİ KATLADI

Katmanlı düşünme modeliyle inovasyona dönüşen ilk örneğimiz, müşteri ihtiyaçlarını ele alarak inovasyon yapan bir hava yolu firması.

Havayollarında rekabet daha fazla yolcu taşıma üzerine kurulu. Yüksek rekabetten ötürü ne kadar yolcu taşırsanız o kadar ayakta kalma şansınız var.

İrlanda merkezli Ryanair, fazla yolcu taşımak amacıyla bir pazarlama inovasyonuna imza attı. Hizmet mantığında rakiplere göre farklı sayılabilecek bu inovasyon, müşterinin çok önemsediği, tercih ettiği ve hatta bütün dünyada yaygınlaşan bir konsepte dönüştü. (Yani satın alma aşamasında müşteriyi cezbeden yeni bir iş modeli)

Ryanair hava yollarının yaptığı bu iş modeli inovasyonu; ‘erken rezervasyon’ sistemi. Bileti ne kadar erken alırsanız, o kadar ucuz uçma şansını elde edersiniz. Ryanair hava yolu şirketi, 20 yıldır müşterilerini bu sistemle uçuruyor.

1994’te şirketin başına geçen Michael O’Leary’la birlikte birçok inovasyonu başarıyla uygulayan Ryanair,taşıdığı yolcu sayısını yıllık 700 binden bugün 50 milyona çıkarmayı başardı.

Bizde de ilk Pegasus Havayolları’nın uygulamaya geçirdiği bu sistem, ülkemizde hava yolu taşımacılığını 20 misli büyüttü.

Ryanair hava yollarının en son yaptığı inovasyon ayakta yolcu alması. Ayakta yaslandığı panele emniyet kemeriyle bağlanan yolcu, oturarak gidene göre yarı fiyatına uçma imkânını elde edebiliyor. Kimsenin aklına gelmeyecek bu hizmet, firmanın bir anda yolcu sayısını kat kat artıran bir etki oluşturdu.

Örnek uygulama 2:

DİNLENME HAPİSHANESİ

Katmanlı düşünme modeliyle inovasyona dönüşen ikinci örneğimiz Güney Kore’den.

Bir turizm firması, çok çalışmanın olumsuz etkisine önlem için sosyal inovasyon yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

İş dünyasında çok çalışmanın olumsuz etkileri gittikçe artıyor ve insanların psikolojilerini allak bullak ediyor. Bu konuda Güney Kore’nin farklı bir yeri ve özelliği var: Güney Kore dünyada intihar vakalarının en fazla olduğu ülke. Sebebi ise uzmanlara göre çok çalışmak. Çok çalışan insanlar bir süre sonra bu yükü kaldıramayarak yaşamlarına son veriyor. Alınan birçok önleme ve rehabilitasyonlara rağmen belirgin şekilde önüne geçilememiştir.

İşte bu konuda bir firma önemli bir sosyal inovasyona imza atmıştır.

YAPILAN İNOVASYON:

Çok çalışmaktan psikolojisinin bozulduğu belirlenen insanlar ‘dinlenme hapishane’lerine atılıyor.

Yani siz isteseniz de istemeseniz de iş yerindeki yöneticiniz sizi belli bir süreliğine dinlenme hapishanesine yolluyor. Dinlenme hapishanesinde hiçbir iş yapmıyor ve elektronik cihaz kullanmanıza izin verilmiyor.

Dinlenme hapishanelerine girenlerde gözle görülür bir düzelme olduğu ve kendilerini toparladıkları tespit edilmiş. Her ülkenin modellemesi gereken bir sosyal inovasyon…

Örnek uygulama 3:

ASKIDA TAŞIMA İLE YER TASARRUFU

Katmanlı düşünme modeliyle inovasyona dönüşen üçüncü örnek İspanya’dan, dünya tekstil devi Zara.

Tekstil devinin lojistikte yaptığı inovasyon, bütün tekstil sektörüne örnek uygulama özelliği taşıyor.

Tekstil sektöründe lojistik iş proseslerinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Maliyeti yüksek bir konu. Ürünler yükte hafif ama hacimde büyük olunca maliyet ister istemez artıyor.

Zara’nın inovasyon ekipleri, uzun süren arayışlarının sonucunda konuya ilginç, ilginç olduğu kadar da avantajlı bir çözüm üretti.

Zara’nın inovasyonu; bitmiş ürünleri paketleyerek değil ‘askıda’ taşıması. Yani ürünler, taşıyıcı konteynerlere veya tırlara ‘askıda’ yerleştirilerek mağazalara bu şekilde sevk ediliyor. Dolayısıyla mağazaya ürün indiğinde hiçbir emek ve zaman harcanmadan rafa yerleştirilebiliyor. Zara’nın inovatörlerinin bulduğu bu fikir oldukça basit, basit ama etkisi o derece yüksek bir fikir…

Kısaca inovasyona giden süreçte katmanlı düşünme modeli için sondan başa gelmeli ve insanların hayatını kolaylaştıracak, işine gelecek ve daha birçok anlamda değer katacak fikirlerin neler olabileceğini, ancak onların yerine kendimizi koyarak bulma şansımız var.

Basit diye düşündüğümüz ama sektörde dev etkiler oluşturan binlerce fikirler günümüzde ürüne ve hizmete dönüşerek hayatımıza girmeye devam ediyor. İzlenmesi gereken yol, müşterinin beklentilerine odaklanmak ve bunu karşılayacak ürün ve hizmetleri ona sunmak.

15 Nisan 2019 Pazartesi