tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

İş dünyasında son yıllarda önemli görülen konulardan biri de esneklik. Teknolojiyle birlikte günümüzde çalışanların ihtiyaçları ve beklentileri, iş yapma biçimlerinin değiştirilmesini gerekli kılar hale geldi.

Bu durum beraberinde;

  • Çalışma saatlerinde esneklik,
  • Çalışılan saat miktarında esneklik,
  • Mekan anlayışlarında esneklik,
  • Esnek çalışma programları,
  • İzin düzenlemelerinde esneklik gibi konuları gündeme getirdi.

Büyük firmalar bir süredir bu esnek programları uygularken daha şimdiden faydasını görmeye başladılar. Mesela Danone, bütün bölge sorumlularını bir araya getirdiği büyük bir toplantı organize etti ve gelenlerden değişik kostümler giymelerini istedi. Enteresan bir toplantı olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. Daha da ilginç olan ise toplantı çıktılarının öncekilere göre daha somut sonuçlarla dolu olmasıydı.

ÇALIŞMA MEKANINDA OYUN

Genel müdüre nasıl böyle bir sonuç alındı diye sorulduğunda, şöyle cevap verdi: “Basit ve komik bir peruğun gücünü asla küçümsemeyin. Çünkü peruk hiyerarşiyi siler; hiyerarşi ise samimiyeti öldürür. Bu durum hem CEO hem de stajyer için böyledir. Peruklar bizi taklit kılıfına büründürerek kendimizle ilgili gerçek şeyleri görme imkânı verir.”

Firmaların yönetimsel değişimleri dudak uçuklatan cinsten. Çalışma mekanlarında oyun ve oyunlaştırma konusu da son zamanların oldukça popüler konularından. Çalışma mekanını ve çalışmanın kendisini ne kadar oyun haline getirirseniz aldığınız verim de o kadar yükseliyor.

ESNEKLİK ARTAR

Yine bir başka örnekte farklı bir firmanın CEO’su, firmanın bütün sorunlarını post-it’lere yazarak büyük bir duvara raptiyeledi. Böylece herkes bütün sorunlara dahil edilmiş oldu. Amaç, firmadaki bürokrasiyi kırmaktı ve dediği gibi de oldu.

Sadece bürokrasi ve hiyerarşinin kendisi değil, hiyerarşik kademelerin sayısının da işletmenin esnekliğini büyük ölçüde azalttığı ortaya çıktı. Yani hiyerarşik kademelerin sayısını ne kadar azaltırsanız firmanın operasyonel yeteneklerini o kadar artırırsınız. İnovasyon yapmak istemiyorsanız var olan hiyerarşiyi koruyun!

Alıntı: file://C:/Users/Casper-Pc/Downloads/5000113851-5000168096-1-SM%20(2).pdf

YARATICILIĞI ARTIRIYOR

Esnek çalışma anlayışının çalışanların yaratıcılığını artırdığı ve firmanın inovasyon süreçlerine katkısı olduğu araştırmalarda ortaya çıktı. Dünyanın en büyük ve aynı zamanda en inovatif 10 firmasına yakından baktığımızda, çalışanlarına karşı her anlamda oldukça esnek ve çalışma mekanlarının da dikkate değer şekilde farklı olduğunu görüyoruz. Evden çalışmanın ABD, Kanada, Japonya, Avustralya ve AB ülkelerinde hızla yaygınlaştığı, Singapur, Malezya ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde de bu konuda belirgin bir artışın olduğu gözleniyor. Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmada ise iş yaşam dengesine yönelik esnek çalışma programlarının stresin azaltılması, aile bireylerinin birbirleriyle daha fazla vakit geçirmesinin sağlanması ve sorumlulukların yerine getirilmesi gibi önemli sonuçlar ortaya çıkardığı görüldü. Bir başka araştırmada da esnek çalışma programları kapsamında çalışan işverenlerin stres ve tükenmişlik düzeylerinin daha düşük olduğu ve esnek çalışma programının algılanan faydasının daha yüksek olduğu ortaya konuldu.

‘AİDİYET’İ YÜKSELTİN

Firmalarımızın dünyada uygulanan esnek modelleri gözden geçirmelerini gerekli görüyoruz. Firmaya aidiyeti düşük olan bir çalışanın, firmanın yükselişine katkısı da o derece düşük olacak. Firma üst yönetimlerinin çalışanlarının aidiyetini yükseltecek, motivasyonlarını artıracak ve yaşam konforlarının önemsendiği argümanların peşinde olması oldukça önemli.

30 Ocak 2017 Pazartesi