tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Hikmet Baydar

Son zamanlarda pandemi nedeniyle insan ilişkilerinin bile zor sağlandığı bir dönemde ticari nedenle iletişimi sağlamak ve sonuca varmak her zamankinden daha zor. Yurt dışı açılımı bir alternatif olarak değerlendiren üreticilerin ihraç ettikleri ürünlerin fiyat değişimlerini bizlere gösteren yurt dışı üretici fiyat endeksi, Kasım 2020 verileri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Bültene göre; YD-ÜFE (2010=100) 2020 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2.02, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 38.61, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.12 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 20.33 artış gösterdi. Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir. Dolayısıyla yıllık bazda ihraç amaçlı ürünlerin satış fiyatlarında yıllık bazda yüzde 41.12 oranında artış olduğu görülüyor.

Bültenden de görüleceği üzere YD-ÜFE yıllık artışı yüzde 41.12 olarak gerçekleşmiştir. Daha detaylı baktığımızda da dayanıklı tüketim malı ihracatına yönelik üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 52.51 oranında artmıştır. İmalat sanayi genel ihraç fiyat artışı ise yüzde 41.07’dir. Ara malı üreticilerinin ihraç fiyatları yüzde 42.14 artmıştır. Sermaye malı ihraç fiyatları ise yüzde 42.29 oranında artmıştır.
Görüleceği gibi ihraç fiyatlarında ciddi yükselişler gerçekleşmiştir. Yurt içi fiyatlarda değişiklik bu verilerin yarısı civarında olduğuna göre, ihracatçı aynı maliyetle ciddi kâr ediyor. Kaldı ki, satışlar ya nakit, L/C gibi daha güvenli ödeme şekilleriyle yapılıyor. Bu durumda özellikle ihracat hedefiyle çalışmayan firmaların hangi fırsatları kaçırdığı çok net görünüyor.

Bazı örnekleri birlikte değerlendirebiliriz. Örneğin römork, treyler tarzı araçların bulunduğu grubun yıllık fiyat artışı yüzde 43.02, mobilyada fiyat artışı yüzde 46.46, tekstil yüzde 44.58, fabrikasyon metal ürünleri yüzde 43.88, makina ekipman yüzde 41.69, kimyasallar yüzde 35.48, giyim eşyası yüzde 38.27, diğer detayları tabloda rahatlıkla görebilirsiniz.

Genel olarak baktığımızda ihraç ürünlerinde ciddi fiyat artışları olmuştur. Yurt içi fiyatlarda böyle bir değişim olmadığına göre ihracatçılar mevcut dönemde ciddi kâr ediyorlar.

Böyle ortamlarda piyasa farklılığına gitmek önemli bir pazarlama politikasıdır. Yurt içi piyasada satış zorluğu bazı sektörlerde faaliyetlerin sınırlanması nedeniyle artmış olabilir. İç piyasadaki zayıflık aynı zamanda fiyat artışlarına da müsaade etmiyor. İhracattaki bu kârlılık kaçırılmaması gereken önemli bir fırsattır.

Yurt dışı pazarlama faaliyetleri içinde bulunduğumuz dönem kârın ciddi şekilde artmasını sağlayabilir. Şimdi şirketinizin organizasyon yapısını bir daha gözden geçirmenizde fayda var.

25 Aralık 2020 Cuma