tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

İş dünyamızın genetiği çalışanın asıl derdini anlamaktan uzak bir portre çiziyor. Ama işler değişiyor; çalışanın elinde daha fazla güç var şimdi; daha fazla birikime sahip, daha fazlasını biliyor, daha fazla şeyler istiyor işverenden. Dolayısıyla firmaların elindeki ‘güç’, değişim geçirerek sismik kaymayla çalışanın eline geçiyor. Aynı zamanda bilgiye erişimin ve yaymanın kolaylığı şirketlerin elindeki en önemli diğer güç olanbilgi tekelinin deyıkılmasını sağladı.

MÜŞTERİ ARTIK YENİ ‘GÜÇ’

Müşteri tarafında ise durum daha vahim. Müşteriler bir şeylerin parçası olma ihtiyaçlarını sosyal ağlarla markalar üzerinden gidermeye başladı. Müşterinin yeni ‘güç’ olarak ortaya çıkması denklemleri değiştirdi. Bu güç şirketlerin yok sayamayacağı bir güç artık. Birçok şirketin acı tecrübeleri diğer şirketlere örnek oldu ve tüm şirketler yeni iş dünyasının müşterilerini istemese de faaliyetinin merkezine koymak zorunda kaldı.

Günümüz dünyasında artık sermayenin üstünlüğüne dayalı dönemin kapandığı, beşeri sermayenin önegeçtiği gerçeğini görmezden geliyor gibiyiz. Yeni nesil firmalarda çalışan insanlar hayatlarının geri kalan kısmını çalışmadan geçirecek imkânları olduğu halde, geleceğin peşinden koşuyorlar, geleceği belirleme üzerine çalışıyorlar.

VERİMLİLİK DEĞİL ÖZGÜNLÜK

Fırsatların azaldığı iş dünyasında fırsatyaratan yeni çalışma anlayışları öne çıkarken başarı artık verimli çalışmak değil, işin gelişimi için özgün kombinasyonlar üretmek anlamına geliyor. Ne kadar yaratıcı ve özgün isen o kadar başarılısın.

Patronlar dünyasında da ayrıca baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Patron olarak sanal dünyada da en az gerçek dünya kadar başarılı olmayı bilmek gerekiyor. Ekibinizi dün olduğu gibi bugün de baskılamaya devam ederseniz işe yarar bir tane bile eleman bulamazsınız etrafınızda. O açıdan anlama ve anlaşılma dramatik bir sorun haline gelmiş durumda.

İnsanların neden öyle davrandığını anlama konusunda dev bir devrime ihtiyaç var.

TECRÜBENİN BİLE YEDEĞİNİ ALIN

Firmanızın geleceği için şunlara odaklanmanız gerekiyor:

  • İş dünyası ve yöneticiler açısından ihtiyaç olan tek şey, ‘ardı arkası kesilmeyen yaratıcı ritim’ olmalı.
  • İki şeye odaklanın: Geleceğin stratejik detaylarına ve yeteneklerinizin güçlü yanını bilinçli şekilde ortaya çıkaracak şifreleri bulmaya.
  • Başarınızın mükâfatını erteleyin.
  • Çağımız yedekler çağı, her şeyin yedeğini alın. Tecrübenin bile yedeğini almayı unutmayın,
  • Firma içinde normal dil yerine egzantrik dil kullanılması için inovasyon eğitimlerine ağırlık verin.
  • Dijital dünyaya yatırımda sakın geri kalmayın.
  • Yenilikçi vizyonlar geliştirmek asıl işiniz olsun.
  • Keşif yarının en önemli konusu. Ama asıl mesele sınırsıza etki eden faktörleri keşfetmek.
  • ‘İnovasyon atölyeleri’ güçlü olasılıkların hamur teknesidir. Firmanızın bir odasını inovasyon atölyesine dönüştürün.
  • Becerilerin evrimi deneyim ruhunun yap-bozlarında gizli. Çalışanlara ve müşterilere farklı deneyimler üzerine çalışın.
  • Yeni nesli daha inovatif çalıştırmak için yapmanız gereken ilk şey sorumluluğu dağıtmayın, yok edin!
  • Trendler aslında yapılmışı gösteriyor.Siz gizli kalmışı arayın.
  • İnsan kaynağınızın yaratıcılığını artırmak için beklenmedik yatırımlar yapın.

03 Ekim 2016 Pazartesi