tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Sizlerin de bildiği gibi 18-19 Kasım 2015 günlerinde MÜSİAD tarafından bir etkinlik gerçekleştirildi. Ana tema ‘gelecekle iş yapmak’.

Bu köşede ya piyasaları ya da makro ekonomik verileri analiz ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey mevcut verileri analitik ve objektif bir şekilde incelemek ve gözlemlerimizi sizlerle paylaşmaktır.

Bugünü iyi analiz etmek ve bu analiz sonucunda geleceği en doğru şekilde tahmin etmek hem doğru yatırımların yapılmasını sağlamakta hem de geleceğin global şirketlerinin bugün doğmasına yol açmaktadır.

GEÇMİŞE BİR BAKALIM

Birisi 10 yıl önce size gelse ve araba kullanmaktayken cep telefonundan mesaj çekmeye kalktığınızda önünüzde duran arabaya çarpmanızı engellemek için otomatik fren sisteminin araçlara takılacağını veya gelen mesajı okurken arabanız şerit kaçırınca sizi uyaracak sistemlerin araçlara konulacağını söyleseydi ne tepki verirdiniz? Şimdi bu gerçek oldu ve belirttiğimiz özellikler pazarlama aracı olarak kullanılarak araç sattırıyor.

Burada önemli olan tüketici yapısında meydana gelen değişiklikler, ihtiyaçlardaki değişimi önceden tahmin etmek. Yukarıdaki örnek ihtiyaç daha ortaya çıkmadan planlanmış Ar-Ge çalışmaları ve testleri yapılmış, daha sonra da üretilerek araçlara takılmış olduğundan belli bir süreçte yapılması gereken bir uygulamadır. İşte o zaman ilk olabiliyorsunuz, işte o zaman global olabiliyorsunuz ve herkes sizi hızla tanıyor.

Dünya nüfusu hızla artıyor. Afrika’da doğurganlık oranı yüzde 5’e yakın Nijerya’da bu oran yüzde 8’lere çıkıyor. Gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan olacak diye hesaplanıyor. Avrupa’nın doğurganlık oranının yüzde 1.6 olduğunu düşünürsek nerelerde sürüm yapabileceğimiz de ortaya çıkıyor.

Geleceğin pazarlarını belirleyecek 2 unsur var;

1 - Nüfus artış oranı

2 - Refah seviyesi

Refah seviyesi yüksek olan ülkelerin nüfus artış hızı düşük. Dolayısıyla ya yeni ürün ya da daha kaliteli ve donanımlı ürünle bu piyasalarda hem de fiyat rekabeti yaparak girmek mümkünken, nüfusu hızla artan ülkelerde doldurulabilecek bir sürü boşluk olduğundan buralarda ciro yapmak daha kolay olacak.

‘Gelecekle iş yapmak’ geniş katılımlı bir fikir fırtınasıydı. Öyle ki artık geleceğe nasıl odaklanmamız gerektiğini, ödevlerimizin neler olduğunu somut örnekleriyle konuştuk.
Gelecekte önemini yitirmeyecek hatta daha da artıracak değerleri de konuşmayı ihmal etmedik.

Y kuşağı Z kuşağı gibi gelecekteki müşterilerin profillerini anlatırken, yüksek ahlaki değerlerin, dürüstlük hoşgörü, anlayış, bilgi, tecrübe, analitik düşünce ve istikrar gibi unsurların her zaman olmazsa olmazlar arasındaki yerine değinmeden de geçmedik.

Artık geleceği konuşuyoruz. Hep birlikte ve birbirimizle uğraşmadan bilgilerimizi paylaştık. Amaç geleceğin dünyasında geleceğin Türkiye’sinin hak ettiği yeri almasıydı.

24 Kasım 2015 Salı