Giriş: 04.11.2024 - 14:21
Güncelleme: 04.11.2024 - 14:21
SALİH KESKİN

SALİH KESKİN

Ülkemizin en büyük inovasyon fuarı olan ‘Türkiye Innovation Week’, 11. kez Ticaret Bakanlığı destekleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde 10-12 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye İnovasyon Haftası 2024’ün ana teması, ‘Kutunun Dışında Düşün’ olarak belirlendi. İnovasyon fuarlarının kendisinin de yenilikçi olması gerçeği, bu temanın taşıdığı mesajı daha da önemli hale getiriyor. 


İNTERAKTİF ETKİNLİKLER

Bu yılın en belirgin farkı, etkileşimin daha yüksek ve etkinliklerin daha interaktif bir yapıya sahip olmasıydı. Bu etkinliklerden ilki, ‘Akıllı Turizm ve İnovasyon’ başlıklı Masterclass içerisinde bir workshop’tu. Türkiye’nin turizm sektörünün dünya ile rekabet etmesini sağlamak amacıyla akıllı teknolojiler ve yeni deneyim yöntemleri üzerine yeni fikir üretme çalışması yaptık. Üniversite ile sektör profesyonellerini aynı masada buluşturarak, yenilikçi fikir alışverişiyle sektöre değer katacak yaratıcı çözümler ürettik. İkinci etkinliğimiz, ‘Saçmalathon’ adıyla gerçekleştirdiğimiz yaratıcı düşünce atölyesiydi. Renkli ve eğlenceli bir çalışma olan Saçmalathon’da, katılımcıların sınırlarını zorlayarak düşüncelerini adeta özgürleştirmelerini sağladık. “Uçuk bir inovasyon fuarı nasıl olur?” sorusuna da odaklandığımız seansta yaratıcı yöntemlerle ciddi sonuçlar doğuran gelişmiş çözümler ortaya çıktı.Üçüncü etkinliğimiz ise Türkiye Patent Hareketi Derneği’nin düzenlediği Patenthon adında yarışma ve ödül içeren bir workshop oldu. Bu yarışmanın amacı, katılımcılara inovasyon yapmayı öğretmek ve onları patentlik fikirler üretmeye teşvik etmekti. Çalışma sonucunda birçok patent potansiyeli taşıyan fikir ortaya çıktı ve kazanan iki ekip ayrıca ödüllendirildi. Bu etkinlikte de katılımcılardan oluşturduğumuz inovasyon ekipleri, tatlı bir rekabet içinde yarışarak sektöre önemli katkılar sundu. Bu etkinliklerdeki en büyük amacımız, inovasyon fuarlarının sadece bilgi edinilen yerler olmaktan öte, inovasyonu deneyimleten ve nasıl yapılacağını öğreten platformlar haline gelmesiydi. Biz de buna uygun olarak yenilikleri sadece teorik olarak değil, uygulamalı bir şekilde öğretme ve uygulatma fırsatı sunmaya çalıştık. 


KATILIMCILAR DAHİL OLMALI

Gelecekteki fuarların daha yenilikçi hale gelebilmesi için bazı önemli adımların uygulanması gerekir. Artık katılımcılar sadece sergileri izlememeli, aktif olarak yeniliklere dahil olmalı. Daha fazla uygulamalı içerikle sergi alanlarındaki projeleri anında test etme ve geliştirme olanağı sunulabilir. Ayrıca farklı sektörlerden daha geniş bir katılım sağlanarak fuarlar daha kapsayıcı hale getirilebilir. Katılımcılardan fuarlarla ilgili net olarak şu mesajı aldık: Biz de tüm süreçlere dahil olmak, fikirlerimizi sunmak, her türlü gelecek projeksiyonlarında var olmak istiyoruz! Bu yılın inovasyon fuarı bize en çok bunu gösterdi.Gelen kitlenin yaratıcı zekasından yararlanmamızın ne kadar önemli olduğuna dair bence güçlü bir mesaj verildi. Yani, herkes inovasyona katkı sağlayabilir, yeter ki buna uygun bir ortam sunulsun.


FUARLARA YÖN VERECEK ÖNERİLER

Katılımcıların gerçek zamanlı olarak ürün geliştirebileceği, inovasyon sürecini deneyimleyeceği özel ortamlar, laboratuvarlar oluşturulabilir.

Var olan ürün ve süreçlerle ilgili ‘Ters Yüz Etme Atölyeleri’ düzenlenebilir.

Sınırları zorlayarak ‘saçma’ gibi ama aslında yenilik için ne kadar önemli olabileceğini gösteren yaratıcı Saçmalathon tarzı düşünce seansları düzenlenebilir.

Gerçek zamanlı olarak inovasyon çözümleri üretme ve geri bildirim toplayan platformlar oluşturulabilir.

Farklı sektörlerin bir araya gelerek yeni işbirlikleri ve inovatif çözümler sağladığı atölyeler organize edilebilir.

Şirketlere gençlerin mentorluk yapacağı Ters Mentorluk faaliyetleri sunulabilir ve bunlar gibi daha birçok yenilikçi çalışma yapılabilir.

Artık biliyoruz ki inovasyon, hepimizi geleceğe taşıyan güçlü bir araç ve bu aracı ne kadar güçlü ve derinlikli kullanabilirsek öne geçme ihtimalimiz o derece artıyor.