hikmetbaydar@3-goz.com
ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek, 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu. Karar oybirliği ile alınmış denilse de Fed Başkanı Jerome Powell, ciddi görüş ayrılıklarının olduğunu açıkladı.
Verilen mesajlara bakarsak, ekonomi yolunda ve istihdam hâlâ güçlü denilmekle beraber, enflasyonun trendi konusunda hâlâ belirsizlikler olduğu görülüyor. Özellikle faizlerde tepe noktasına yakın olunduğu ifade edilirken, indirim zamanlaması konusunda bir hata yapılmak istenmiyor görüntüsü var. Burada özellikle enflasyon konusundaki belirsizlikler nedeniyle verilerin takip edileceği ifade edilse de yakın vadede faiz indirimine gidilmeyeceği görünümü var. Hatta gerekirse daha uzun süre faizler bu seviyelerde tutulabilir deniliyor.
DOLAR BİR SÜRE DAHA GÜÇLÜ
İşte sorun burada başlıyor. Çünkü piyasa önce mart ayında faiz indirimi gelecek umudu taşırken, umutlar mayıs ayına erteleniyor. Faiz indiriminin gecikmesi doların bir süre daha güçlü kalabileceği anlamına geliyor.
PEKİ, BU KARARIN BİZE YANSIMASI NASIL OLUR?
Fed’in aldığı bu karar ile dolar bir süre daha güçlü kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Piyasalarda da ilk tepkiler paritelerde doların güçlenmesi, dolar bazında kıymetli metal ve petrolün değer kaybetmesi şeklinde oldu. Özellikle petrol yüzde 2’den fazla değer kaybetti.
Ancak altına bakarsak tepkinin son derece sınırlı olduğunu, bir süre sonra da eski yerine geri geldiğini gözlemliyoruz. XAUUSD (altın ons dolar) grafiğine baktığımızda da, yatay seyirde ufak tefek aşağı/yukarı hareketler yaptığını gözlemliyoruz.
FON AKIMLARI
Asıl önemli etkisi ise fon akımları cephesinde oluyor. Şu an Fed faizleri, son 23 yılın en yüksek seviyesinde ve ABD tahvil borçlanmalarıyla piyasadan para çekiyor. Böyle olunca yüksek getiri elde eden fonlar gelişmekte olan ülkelere para aktarmıyor. Bu nedenle 9 ülke borçlarını ödeyemediği için temerrüde düşmüş durumda.
Bu durum en azından 2024 Haziran ayına kadar da böyle gidecek gibi görünüyor. Önemli ABD’li yatırım kuruluşları ciddi risklere dikkat çekse de Fed, yüzde 2 enflasyon hedefine odaklanmış durumda ve istihdam kötüleşmeden de bu ihtirasından vazgeçmeyecek gibi görünüyor.
Bu durumda fon biriktiren diğer ülkelerden ABD’nin verdiği faizin üzerinde bir getiri vermeden kaynak bulmak şimdilik zor gibi görünüyor. Bu duruma bir de resesyon kaygılarını eklersek nakit akışlarına dikkat etmenin son derece önemli olduğu bir döneme giriyoruz. Hatanın telafisi zor olabilir.
05 Şubat 2024 Pazartesi