tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Ağustos 2017 günü enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE verisi yıllık bazda düşmeye devam ettiğinden olumluydu. Haziran ayında 10.90 olan yıllık TÜFE değeri Temmuz 2017’de 9.79 seviyelerine düşmüş durumda.

Bu durum önümüzdeki dönemde faizler üzerinde düşüş yönünde baskının devam edebileceğini gösterdiği için son derece önemli. Ancak hâlâ Ocak 2017’deki 9.58 yıllık TÜFE oranının altına inebilmiş değiliz.

YÜKSEK KURDAN ALINAN STOKLAR

Bu dönemde dövize baktığımızda ise yılbaşı seviyelerinin altında olduğunu gözlemliyoruz. Bu durumda şunu söylemek mümkün: Kurlar yukarı giderken önünü göremeyen risk marjını dikkate alarak fiyatları hemen yukarı yönlü revize ederken, düşüşlerde aynı şey mümkün olamıyor. Bunun sebebi aslında basit. Firmalar daha önceki yüksek kur seviyelerinden stoğa ürün veya hammadde çektiklerinden, o dönemki kur değerlerinden maliyetlerine giriş yapmış oldular. Şimdi bu stoğu TL bazında zarar etmeden çıkma derdine düşmüş durumdalar. O yüzden de kurlar aşağı gittiğinde fiyatlar düşmemek için direnç gösterir. Bu yüzdendir ki, kurların artışı hele hele spekülatif yükselişi ekonomi için tam bir zehir durumundadır. Fiyatları düşürmeyen ve TL bazında zarara katlanmayanlar, piyasaya yeni oyuncu girdiğinde de çaresiz ve hatta batma gibi önemli bir riskle karşı karşıya kalıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2017

ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN…

Yine aynı tarihte TÜİK tarafından yayınlanmış yurt içi üretici fiyat endeksi verilerine göre yurt içi fiyat endeksi, Temmuz 2017’de bir önceki yılın aynı ayına göre 0.72, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8.60. Bir önceki yılın temmuz ayına göre ise yüzde 15.45 oranında artmış durumda.

Haziran ayında yüzde 14.87 olan oran, Temmuz 2017’de yükselerek yüzde 15.45 seviyelerine gelmiş. Bu durum bizim hâlâ geçmiş dönem kur yükselişleri nedeniyle yüksek maliyetlerle stoğa giren hammadde ve yarı mamullerin fiyat etkisinin devam ettiğini gösteriyor. Bu veriler önümüzdeki dönem TÜFE’de de yükseliş yaşanma riskini bize gösterdiği için önemli.

Aşağıdaki tablo bize enflasyonu düşürmek için kurların aşağı trend eğiliminin devam etmesi yanında malzeme ve yarı mamul stoklarında da yeni düşük maliyetlerin fiyatlanabilmesi amacıyla zamana ihtiyaç olacağını gösteriyor.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim Oranları

YÜKSEK MALİYETLERLE STOK TUTULMAMALI

Şu aralar yüksek maliyetlerle stok tutmamaya, stok devir hızı düşük olan ürünlerin fiyat/kâr marjı ilişkisi kontrol edilerek gerekiyorsa elden çıkarılması amacıyla etkin stok kontrolünün yapılmasına dikkat edilmeli.

15 Ağustos 2017 Salı