www.inovasyonuzmani.com
İş dünyasının öncelikleri sürekli evrim geçiriyor. 1960’ların ürün bolluğu anlayışı, 1970’lerin düşük maliyetli üretim stratejileri, 1980’lerin toplam kalite odaklı yaklaşımı ile 1990’larda müşteri ilişkilerine verilen önem gibi her dönemde farklı iş stratejileri ve değerler piyasayı belirleyen oldu.
2000’lerin başından itibaren ise iş dünyasında iki temel kavram öne çıkmaya başladı: İnovasyon ve sürdürülebilirlik.
Ülkemizdeki firmalar artık bu iki alanda rekabet edecek projeler peşinde koşuyor.
Bu çabaların bir yansıması olarak, FastCompany dergisinin düzenlediği ‘MostInnovati ve Companies’ araştırması, teknoloji dünyasının önde gelen liderlerinin yer aldığı jürinin yaptığı değerlendirme sonucu Türkiye’deki en yenilikçi 50 firmayı belirlemiş durumda.
Listede yer alan şirketler, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve proje geliştiren firmalardan oluşuyor.
Türkiye’nin ilk ‘insansız savaş uçağı’nı yapan Bayraktar Teknoloji’den Boyner Mağazacılık’ın e-ticarette müşteriye yaşatmak istediği deneyimlere odaklanan Boyner Now projesine kadar çok farklı yenilikçi projeler var.
Örneğin, BlindLook firmasının EyeBrand projesi, görme engelliler için bir sosyal sorumluluk projesi gibi görülebilir. Bu proje, yapay zeka temelli sesli rehberliklerle yaşamdaki görsel unsurları sesli yönlendirmelere dönüştürerek dijital bir dünya oluşturuyor.
Yine Tat Gıda’nın akıllı tarım projesini belirtmeden geçmeyelim. 2 bin 500 dekarlık alanda hayata geçirilen dijital tarım uygulamalarında, tarlaların gelişimi ve bitki sağlığı uydu görüntüleri ile analiz edilip, ziraat mühendislerimizin yorum ve yönlendirmeleriyle çiftçilere aktarılıyor. Proje, tarım sektörünün gelişimi açısından önemli bir role sahip olacak gibi...
Hepsiburada’nın Türkiye’nin ilk yapay zekaya dayalı ‘Al Ve Çık’ konseptli ‘Yeni Nesil Alışveriş’ mağazası, sektördeki rekabetin yapısını değiştireceğe benziyor.
En yenilikçi 50 firma arasında Eczacıbaşı Holding’in Dynavit voleybol takımı için geliştirdiği ‘VolleyScience’ adında bir veri bilimi projesi de var. Projede dünyadaki farklı maçların verisi kaydediliyor ve büyük bir veri seti oluşturularak sporcuların kullanımına sunuluyor.
Velhasıl, Cognitiwe firmasının ‘Akıllı Raf Yönetimi’nden Migros’un ‘Robot Destekli Ürün Toplama asistanı’na, DeFacto’nun ‘Kumaştan Hayaller’ projesi ile fabrikalardan ve tedarikçilerden elde edilen tekstil atıkları ile üretim fazlası kumaş ve aksesuarların geri dönüşümünü hedefleyen projesine kadar çok farklı alanlarda yenilikçi projeler bulunuyor.
YENİLİKÇİ FİRMALARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Öncelikle hepsi yenilikçi ve ileri teknolojiye dayalı çözümler geliştiriyor.
Toplumsal fayda ve kullanıcı deneyimi, hepsinin olmazsa olmaz özellikleri arasında yer alıyor.
Sürdürülebilirlik, bu firmaların ikinci en önemli ortak özelliği ve bu doğrultuda olumsuz çevresel etkileri minimize etmeyi amaçlıyorlar.
Diğerleri, her projenin asıl önceliğinin müşteri memnuniyetini artırması ve müşteri odaklı olması.
Bu projelerin geliştirilmesinde yapay zeka ve veri analitiği gibi ileri teknolojiler kullanılırken, farklı sektörlerle işbirliğine önem verilmesi de dikkate değer bir ortak özellik.
ÖZELLİKLE KAÇINDIKLARI ALANLAR
Öncelikle geleneksel iş modellerinden vazgeçmiş durumdalar. Kısa vadeli kazanç yerine uzun vadeli stratejilere dayanıyorlar.
Daha da önemlisi her firma endüstrilerindeki uzmanlık alanlarına yatırım yapıyor.
Geleneksel pazarlama ve reklam yöntemleri yerine, dijital pazarlama ve yenilikçi reklam stratejilerine daha fazla önem veriyorlar.
Özetle, bu yenilikçi firmaların benzerliklerine ve tercih ettikleri konulara baktığımızda, dijital dönüşümün piyasalarda hız kazanacağı, müşteri deneyiminin her sektörde önemli bir odak noktası haline geleceği ve sürdürülebilirlik ile toplumsal sorumluluğun, şirketlerin başarısında kritik faktörler olarak belireceğini öngörebiliriz.
Sonuç olarak, işletmelerin rekabet avantajı elde etmeleri için yenilikçi trendleri yakından takip etmeleri elzem gözüküyor.
İş dünyasında değişim sürekli olarak devam ediyor ve edecek...
Fark yaratabilmek için inovasyonun bir yaşam tarzı haline gelmesi ve bu bakış açısının benimsenmesi, hızla değişen ortama uyum sağlamamızı daha da kolaylaştıracak.
15 Nisan 2024 Pazartesi