Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu müşterek bazı anketler yapıyor. Bu anketler daha sonra bir araya getirilerek istatistiki verilere dönüştürüyor. Ekonomiye olan güvenin barometresi olan ekonomik güven endeksi de bunlardan biri. Bu verilerin bir kısmı TCMB bir kısmı ise Türkiye İstatistik Kurumunun anketlerinden derlenen verilerden sağlanıyor. Ekonomi güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma yönelik iyimserliği gösterirken, 100’den küçük bir veri ise genel ekonomik duruma yönelik karamsarlığı ifade ediyor.
27 Ekim günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan bültene göre; Ekonomik güven endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 8,3 oranında azalarak 87.81 değerinden 80.56 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve tüketici güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Ekim ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 103.8 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 94.49 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 96.22 değerine, inşaat sektörü güven endeksi 81.32 değerine ve tüketici güven endeksi 74.04 değerine geriledi.
Burada imalat sektöründe düşüşe rağmen endeksin hala 100’ün üzerinde olması, ekonomiye pozitif bakıldığının, iyimser olunduğunun rakamsal bir ispatıdır. Ancak diğer sektörlerde durum böyle değil. Örneğin inşaat sektöründe güven endeksi 81.32.
Geçen sene Ekim ayında ekonomik güven endeksi 82.6 seviyelerindeydi. Oysa bu sene aynı ay 80.6 seviyesinde ve geçen seneye göre daha düşük bir seviye. Temmuz darbe girişiminde 95.7 seviyesinden 72.7 seviyesine kadar düşen güven endeksi Eylül ayında toparlasa da Ekim ayında olumlu sinyal vermedi. Ekonomide güven artırıcı tedbirlerin bir an önce alınması ticaretin canlan-ması için hayati önem taşıyor.
31 Ekim 2016 Pazartesi