tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir öncü göstergedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak açıklanır. Son veri, 28 Kasım 2016 günü açıklanan Kasım 2016 ekonomik güven endeksidir.

TÜİK açıklamasına göre, ekonomik güven endeksi kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7.4 oranında artarak 80.56 değerinden 86.55 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Bu konu geleceğe yönelik yatırım iştahı hakkında bize oldukça önemli sinyaller veriyor. Ekonomiye güven arttıkça geleceğe yönelik umutlar da, yatırımlar da artar.

İMALAT VE HİZMETTE ARTTI

Sektörel bazda baktığımızda ise imalat sanayi ve hizmet sektörü güven endekslerinde artış olmuşken, perakende tüketici, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerinde gerileme olduğunu görüyoruz.

Tüketici güven endeksinde azalma aynı zamanda tasarruf eğilimini de artıran bir unsur. Bunun yanında perakende ticaret sektörü de tüketim iştahının azalmasından olumsuz etkileniyor.

Özellikle inşaat sektörüne yakından bakmamızda fayda var. Bir önceki aya göre yüzde 6.9 oranında güven azalması tüketici güven endeksindeki azalmayla aynı oranda. Bu durumu ciddi şekilde takip etmekte fayda var. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı deniliyor.

GÜÇLÜ REEL SEKTÖR PROFİLİ

İnşaat sektöründeki bu olumsuz gelişmeyi biraz daha yakından incelemek için TÜİK tarafından açıklanan inşaat iş gücü girdi endekslerine baktık. 3. çeyrek dönemde bir önceki çeyreğe göre inşaat sektöründe istihdam endeksinin yüzde 1.2 azaldığını gözlemliyoruz. Takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre bu azalma yüzde 6.9 oranındadır. Bunun yanında çalışılan saat oranında da yüzde 4.7 oranında düşüş olması mevcut çalışanlar daha mı uzun sürelerde çalıştılar sorusuna da olumsuz cevap veriyor. Bu durumda iş olmadığı için istihdam endeksinde negatif bir gelişme olduğunu söylemek yanlış olmaz.

15 Temmuz’dan sonra 95.70 seviyelerinden 72.7 seviyelerine inen güven endeksinin 86.5 civarında olması piyasalarda güvenin kısmen sağlandığı anlamına geliyor. Amacımız bu veriyi 100’ün üzerine taşıyarak güçlü ve geleceğe güvenle bakan bir reel sektör profili oluşturmak olmalı.

12 Aralık 2016 Pazartesi