Son zamanlarda dövizde meydana gelen dalgalara karşı tepkimizi hepiniz biliyorsunuz. Dövizdeki yükseliş, bir yandan yurtdışı borçların TL karşılığının yükselmesine yol açarken, hammadde, aramalı ağırlıklı ithalat yapısı nedeniyle de doğrudan maliyet enflasyonu oluşturarak enflasyon hedeflerinden sapılmasına yol açıyor. Bu yüzden kurlardaki hareketler bizi yakından ilgilendiriyor.
Bu yazımızda sizlerle döviz sepetinin teknik analizde nasıl göründüğünü paylaşacağız. Bunun da nedeni; döviz düşerken çok aşağılar, yükselirken de çok yukarılar dillendirilerek birçok reel sektör firmasının zarar etmesine neden olunuyor. Ayrıca paritelerdeki hareketin bizi yanıltmaması için de özellikle yüzde 50 USD + yüzde 50 Euro’dan oluşan döviz sepeti seçildi.
En güvenilir parametrelerden oluşan grafiğe baktığımızda; 12 ve 27 Ocak 2017’de 4.05 TL seviyeleri test edilmiş ve gelen satışlarla sert düşüş yaşamış. Daha sonra 3.85-3.90 TL bandı mart ve nisan aylarında 3 kere denenmiş ve bu seviyelerden satışlarla karşılaşılmış. En son birkaç gün önce 3.79 seviyeleri test edilmiş ve buralardan da satışlar geldiği görülmüş.
3.74 TL seviyeleri yakın vadede kritik seviyeler. Bu seviyenin altı satış gelme, üzeri ise yukarıdaki satış gelen ve belirttiğimiz seviyeleri tekrar test etme potansiyelini artırabilir. Diğer kritik seviyemiz 3.66-3.68 bandı. Bu band oldukça önemli olup altına inmesi ciddi düşüş potansiyelini artırabilir. O zaman bir sonraki band olan 3.57-3.58 seviyelerine kadar gevşeme ihtimali artar.
Önemli günlük göstergeler yukarı çıkma ihtimalinin (en azından önümüzdeki günlerde) biraz daha fazla olduğu sinyalleri üretiyor. Ancak bu sinyal yatay seyirde dalgalanma dönemlerinde pek de başarılı sinyaller üretmezler. O yüzden biz oluşan trendlere bakmalıyız.
Ocaktan bu yana aşağı trend salınımları görüyoruz. Bu durumda dalgalanarak gevşeme ihtimali biraz daha fazla gibi görünüyor. 3.83-3.86 bandı güçlü bir direnç seviyesi. Yani bu bölgelerden satış gelme potansiyeli fazla. Yukarı ihtimalinin arttığını söyleyebilmemiz için aşağı trend eğiliminin kırıldığını görmemiz lazım. Şimdilik trendde bozulma söz konusu değil.
Olayın teknik boyutu böyle. Bunun yanında gerek Suriye’de YPG’ye yapılan ABD yığınağı, gerekse bölgede sınırların değişebileceğine yönelik provakasyonlar son derece önemli gelişmelere yol açabilir. Kurların Türkiye’ye her zaman bir şantaj malzemesi olarak kullanıldığı unutulmamalı. Bu tür siyasi nitelikli gelişme ihtimalleri ile içeride hâlâ sürmekte olan FETÖ ve PKK operasyonlarının durdurulmasına yönelik baskı denemeleri nedeniyle kurlarda sürpriz oynaklıklar her an olabilir. Ancak bu oynaklıkların ciddi ve kalıcı bir yukarı yönlü etkisinin olmasını beklemiyoruz.
Mevcut grafiklere göre döviz sepetinde bir süre daha 3.65-3.88 bandında dalgalanmaların devam edebileceğini, siyasi nitelikli riskler nedeniyle de bu her iki marjın da gerçekleşme ihtimalinin son derece fazla olduğunu belirtmiş olalım. Kâr marjınız bu oynaklığı kaldırmıyorsa riski kaldırıcı finansal enstrümanların kullanılmasında fayda olabilir.
23 Mayıs 2017 Salı