tatil-sepeti
tatil-sepeti
Giriş: 09.12.2024 - 08:04
Güncelleme: 09.12.2024 - 08:04
SALİH KESKİN

SALİH KESKİN

İş piyasalarında ve demografik yapılarda, teknolojinin ve globalleşmenin etkisiyle yepyeni dinamikler oluşuyor. Dijital göçebelik, bu değişimlerin merkezinde yer alan en dikkat çekici trendlerden biri. Yani yeni bir çalışma ve yaşam paradigması oluşuyor desek yanlış olmaz.

Bireylerin herhangi bir sabit ofis veya lokasyona bağlı kalmadan çalışabildiği bu yeni yaşam ve çalışma modeli, internet ve teknolojinin olanakları sayesinde hızla yaygınlaşıyor. Bu dönüşümde, uzaktan çalışma kültürünün pandemi süreciyle birlikte kendini kanıtlaması da önemli bir rol oynadı diyebiliriz.

Dijital göçebelik, yalnızca bireylerin hayatını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda iş dünyasını ve demografik yapıları da köklü bir şekilde dönüştürüyor.

 

İŞ PİYASALARINDAKİ ETKİSİ

Dijital göçebeliğin gelişmesi ve daha akışkan hale gelmesiyle birlikte firmalar, sınır ötesi yeteneklere daha kolay ulaşabiliyor. Artık bir yazılım geliştirici, tasarımcı veya danışman dünyanın herhangi bir yerinden bir şirkete değer katabiliyor. Bu, küresel yetenek havuzunun her firma tarafından daha ulaşılabilir olması anlamına gelirken, başka bir açıdan ise piyasaları daha rekabetçi ve dinamik hale getiriyor ki, bu durum süreci iyi yönetebilme becerilerimizi geliştirmemizi gerektiriyor.

Gelişmiş ülkeler, daha düşük maliyetlerle hizmet alabilecekleri global yeteneklere yönelirken, yerel işgücüne olan talep azalabiliyor. Bu da geleneksel iş modellerinde köklü değişikliklere yol açacağının bir habercisi.

Dünyanın her bir yerindeki firmalar, dijital göçebeler için uzaktan çalışma süreçlerine yatırım yaparak hem maliyet avantajı elde ediyor hem de daha geniş bir yetenek havuzundan yararlanabiliyor.

 

DEMOGRAFİK YAPILARDA DÖNÜŞÜM

* Dijital göçebeler, büyük şehirlerin yoğun ve pahalı bölgelerinden daha sakin, uygun maliyetli şehirlere yönelerek yer değiştirme dinamiklerini etkiliyor. Pandemi döneminde kira fiyatlarındaki düşüş, bu değişimi destekleyen bir örnek oldu.

* Dijital göçebeler fiziksel olarak gitmeseler de beyin ve birikim olarak farklı lokasyonlara hizmet edebiliyor. Bu da ülkeler arası beyin göçünü daha esnek hale getiriyor. 

* Dijital göçebeler, gittikleri yerlerde farklı kültürleri bir araya getirerek demografik çeşitliliği artırıyor. Bu, haliyle sosyal ve kültürel zenginleşme demek.

 

BU SÜRECİ NASIL DAHA DEĞERLİ HALE GETİRİRİZ?

* Öncelikle firmalar, dijital göçebeler için cazip bir işveren haline gelebilmenin yolunu aramalı. Çünkü artık dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan, tam da işinize yarayacak bir beyin sizin kadrolu elemanınız olabilir… 

Dolayısıyla ‘insan kaynakları yönetimi’ departmanlarınızı ‘küresel kaynak yönetimi’ adıyla daha da genişletebilir, hibrit çalışma modellerine daha yakın durmaya çalışarak, dijital araçlara ve kültürel farkındalığa yatırım yapabilirsiniz.

* Firmalar çalışan deneyimini zenginleştirmek ve bağlılığını artırmak için sanal etkinliklere yatırım yapmalı ve uzaktan çalışanlar için güvenli erişim sağlayan yazılımlar ve politikalar geliştirmeli.

* Sadece Türkiye içinden değil, yurt dışından yetenekleri çekmek için uzaktan işe alım stratejileri geliştirmek önemli. Bunun için de firmaların global işe alım süreçlerine adapte olmaları gerekir.

 

KAMU OLARAK; 

* Uluslararası çalışanlar için hukuki altyapıyı güçlendirme çerçevesinde çalışma izinleri kolaylaştırılabilir, vergisel avantajlarla cazip olabilecek sağlık sigortası ve diğer yan haklar üzerinde iyileştirmeler yapılabilir.

* Farklı ülkelerden gelen çalışanların kültürel çeşitliliğini desteklemek, topluma uyum sağlamasını kolaylaştıracak kültürel farkındalık ve entegrasyon programları geliştirilebilir.

* Uluslararası etkinliklerde Türkiye merkezli fırsatlar öne çıkarılarak ülkemizin bölgesel avantajları vurgulanabilir. 

Dijital göçebelik, sadece bir çalışma modeli değil, iş dünyası ve toplumlar için yeni bir paradigma değişimi anlamına geliyor. Bu değişimi anlayan ve ona hızla adapte olan firmalar ve ülkeler, bu trendi tehdit yerine fırsata dönüştürecektir.

Ülke olarak hem yerel hem de uluslararası yetenekleri çekerek, Türkiye’nin küresel iş piyasasındaki konumunu güçlendirecek adımlar atmamız mümkün…

Ülkemizin var olan beyinlerini dışarıya kaçırmamak, diğer ülkelerden iyi beyinleri çekmek için yapılması gereken ne varsa yapılması önemli.

www.inovasyonuzmani.com