Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, turizm geliri temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan III.çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 32.7 azalarak yaklaşık 8 milyar 277 milyon 9 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım vemarina hizmet harcamaları hariç) yüzde 71.6’sı yabancı ziyaretçilerden,yüzde 28.4’ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden eldeedildi.
KİŞİ BAŞI HARCAMA 686 DOLAR
Bu çeyrekte yapılan harcamaların 6 milyar 647 milyon 446 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 629 milyon 564 bin dolarınıise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçilerin kişi başı ortalama harcaması 686 dolar oldu. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 622 dolar, yurt dışındaikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 901 dolar oldu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 30.7 azaldı.
Bu veri yurt dışında yabancıların ve yurt dışında yaşayan Türklerin darbe girişiminden sonra Türkiye’ye gelme konusunda iştahlarının ne derece azaldığını göstermesi açısından çok önemli. Bir kere şunun altını iyi çizmek lazım: Gelenler sadece gezip tozmak için gelmiyor. İş için gelen bir sürü yabancı da güvenlik nedeniyle gelişini ya erteledi ya da iptal etti. Adet bazında yüzde 30.7 civarındaki azalma çok önemli bir veri. Olayın ticari boyutunu da dikkate aldığımızda Türkiye’ye ne kadar zarar verildiği daha net anlaşılabilir.
TABAN FİYAT UYGULAMASI
Şimdi gelelim turizmde yaşananlara… İptaller nedeniyle hedefledikleri nakit girişine ulaşamayan turizm firmaları ya yatırımlarını frenlemek ya da gider azaltıcı tedbirler almak zorunda kaldılar. Bunun da en kestirme yolu eleman çıkarmaktır. Bir yandan da doluluk oranları düşen tesisler fiyat kırarak birbirleriyle kıyasıya rekabete girdiler ve durduk yerde gelirlerinden oldular. Aslında güvenlik zaafiyeti fiyata duyarlı olmadığından fiyat indirimleri imaj bozmaktan başka bir işe yaramadı. Yine doluluk oranları düşük kaldı. Turizm tesisleri, zamanında taban fiyat uygulamasına geçebilseydi bu kadar yara almayacaklardı. Krizlerde organize hareket edememe zaafiyetimiz burada bir kez daha yüzünü gösterdi.
YURT DIŞINDA İTİBAR ÇALIŞMASI ŞART
Turizm verilerinde düzelme dış dünyanın Türkiye’nin güvenli olup olmaması konusundaki düşüncelerini yansıttığından çok önemli. Yurt dışında hızlı bir itibarı geri kazanma, güvenlik zaafiyetinin bittiğini anlatma operasyonu yapılmalı. Hem de dış düşmanların olumsuz yönde kamuoyu oluşturma konusunda faaliyetlerinin devam ettiği böyle bir ortamda.
07 Kasım 2016 Pazartesi