Türkiye İstatistik Kurumu 16 Mart 2018’de Ocak 2018 ciro endekslerini açıkladı.
Bu verilere göre; takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.6 arttı.
Sektörel bazda bakarsak; takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50.3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 21.9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.6 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.4 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.9 arttı.
Yıllık bazda değişimler içerisinde en düşük artışı ticaret sektörü yüzde 21 ile sağlamışken, en yüksek ciro artışı yüzde 50.3 ile inşaat sektöründe gerçekleşti.
Ciroların içerisinde aynı dönemde artış gösteren kurları dikkate alırsak yaklaşık yüzde 17 artan döviz sepetinin fiyatları yukarı yönde etkilediğini ve bu oranın ciroda gerçek olmayan bir artış gösterdiğini de dikkate almalıyız.
Dolar bazında baktığımızda değişim hemen hemen hiç olmamış gibi. 2018 Ocak ayında da 2017 Ocak ayında işlem gördüğü bant içerisinde hareket etti. Dolayısıyla dolar cinsi işlem yapanlarda bir yıllık dönem içerisinde kur farkı yok sayılabilir.
Euro’ya baktığımızda ise 4.07’lerden 4.82’lere yüzde 18 civarında bir yükseliş görüyoruz. Maliyetlere bu oran girildiğinden etkisini de dikkate almamız
lazım.
İNŞAATTA CİRO ARTIŞI
İnşaat sektöründeki yüksek ciro artışının arkasında yatan en önemli neden malzeme fiyatlarında meydana gelen ciddi artışlardır.
O yüzden ciro artışlarının önemli bir bölümü maliyet kökenli olabilir. Ancak ne olursa olsun artışlar reel bazda da fazlasıyla söz konusudur. Dolayısıyla cirosu düşen firmaların nedenini ‘piyasa böyle’ şeklinde değerlendirmemesi gerekir. Piyasada reel bir ciro artışı var.
Bizler sektörel bazda bu verileri aldığımızda kendi şirketimizin verileriyle mukayese etmeliyiz. Bu verilerden daha yüksek artışlar yaşamışsak şirket olarak başarılı bir satış sezonu geçirdiğimizi düşünebiliriz. Yok geride kalmışsak o zaman müşteri kalitesini artırmanın zamanı gelmiştir diyebiliriz. Bunun yolu ya yeni müşteri portföyü oluşturacak politikalar üretmekten ya da pazarlama ve satış ekibini güçlendirmekten geçer. Bunun için ilgili birimlerle nedenler, zaaflar ve çözüm yollarına yönelik toplantılar yapmak, daha sonra çıkarılacak eylem planlarının maliyeti hesaplanarak bütçeler oluşturmak ve bunu icraata dökerek takip etmek en uygun davranış olacaktır.
27 Mart 2018 Salı