Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay 29’u bankalar, 23’ü banka dışı finansal sektör ve 17’si reel sektörden olmak üzere 69 farklı kurumun beklentilerini bir anket şeklinde toplayarak yayınlıyor.
Bu kadar az katılımcı ile ülke geneli ne kadar temsil edilebilir tartışılabilir olmakla birlikte, katılımcıların ilgili sektörlerin görüşlerini yansıttığını düşünürsek son derece önemli bir veri setine ulaşmış oluyoruz.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
TCMB, piyasa katılımcılarının şubat ayı anketini yayınladı. Ankette şu değişimleri görüyoruz: 2025 yılı enflasyon beklentisi bir önceki ay yüzde 27.05 iken şubat ayında kötü gelen ocak ayı enflasyon verisinden sonra yüzde 28.30’a yükseldi. Yatırımcılar beklenen enflasyona göre reel getiri hesabı yaptığından, bu beklentinin bozulması tahvil ve mevduat faizlerinin düşüşü konusunda bir direnç oluşturabilir. Bu olumsuzluk sadece 2025 yılı ile sınırlı kaldı. Gerek 12 ay gerekse 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde ciddi bir bozulma olmadı.
Dolayısıyla söz konusu gelişmenin geçici olduğu kanaati bulunuyor. Burada ilgimizi çeken konu, 31 Aralık 2025’te enflasyon beklentisi yüzde 28.30’a çıkarken, sadece 2 ay sonra nasıl birden 25’li seviyeye inecek, merak ediyoruz. 2026’nın ilk 2 ayında 3 puanlık bir enflasyon düşüşü görebilecek miyiz, merak ediyoruz.
FAİZ İNDİRİMİ
Gelelim faiz beklentilerine; 3 ay sonrası TCMB politika faizi beklentisi yüzde 40.91’den yüzde 40’a geriledi. Yani 3 ay içerisinde TCMB politika faizinde 500 baz puan düşüş bekleniyor. Bu durumda uzun vadeli kredi kullanımı için 500 baz puanlık faiz indirimi beklenmeli.
Döviz kuru beklentilerine baktığımızda, cari yılsonu enflasyon beklentisinin artmasına rağmen dolar/TL kuru beklentisi bir önceki ankette 43.03 TL iken şubat ayı anketinde 42.89 TL’ye düştü. Ancak 12 ay sonrası kur beklentisi 43.81 TL’den 43.96 TL’ye yükseldi. Bu durum enflasyon beklentisiyle çelişkilidir. Ancak ciddi bir fark olmaması nedeniyle göz ardı edilebilir.
2026’DA YÜZDE 3.9 BÜYÜME
Büyüme beklentisi ise 2025 yılı için yüzde 3.1’den yüzde 3’e az bir değişimle düştü. Ancak 2026 yılı için yüzde 3.9 olan büyüme beklentisi aynen devam ediyor.
Görüleceği üzere; 2025 yılı enflasyon beklentisi yukarı yönlü bozulmuş olsa da dolarda yukarı yönlü beklenti bulunmuyor. Bununla beraber faizlerde düşüşün devam edeceği beklentileri de sürüyor. Şubat ayı enflasyon beklentisi yüzde 3.23 olması nedeniyle gerçekleşmenin bunun altında olması pozitif olarak algılanacaktır. Bu arada piyasa katılımcıları anketine göre 5 yıl sonra bile enflasyonda tek hane görülemeyecek. Dolayısıyla bundan sonra enflasyonu düşürmek daha da zorlaşacak, yukarı yönlü kur hareketleri olduğu takdirde enflasyon için daha da büyük riskler oluşacak.
Burada önemli olan diğer husus da büyüme beklentilerinin uzun vadede değişmemesidir. Ancak 2026 yılı için yüzde 3.9 büyüme beklentisi ülkemiz için çok da iyi bir oran değildir.