Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan bültene göre Aralık 2018 ayında sektörel güven endekslerin den hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri artış gösterirken, İnşaat sektöründe düşüş eğiliminin devam ettiğini gözlemliyoruz.
Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, Aralık 2018
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi kasım ayında 79.8 iken, aralık ayında yüzde 2.2 oranında artarak 81.5 olmuştur. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 4.7, yüzde 1.6 ve yüzde 0.7 artarak 75.3, 75.6 ve 93.7 değerini almıştır. Bu veri hizmet sektöründe karamsar yapının biraz daha azaldığını gösterirken, Umutlu ve iyimser bir bakış açısının henüz oluşmadığını da bize göstermektedir.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi ise aralık ayında yüzde 6.3 oranında artarak 96.4 olmuştur. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 13.1, yüzde 4.6 ve yüzde 3.3 artarak 76.4, 118.1 ve 94.7 değerini aldı. Bu sektörde de hizmet sektörüne benzer bir durum söz konusudur. Karamsar bakış açısı azalmakla birlikte devam etmektedir.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 56.6 iken, aralık ayında yüzde 2.1 oranında azalarak 55.4 olmuştur. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 13.5 azalarak 39.3 değerini aldı. Toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 5.5 artarak 71.5 oldu. Burada diğer iki sektöre göre karamsar bakış açısı artarak devam etmektedir.
Yukarıdaki veriler bize net olarak şu sonucu göstermektedir; hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin tamamında geleceğe yönelik karamsar bakış açısı devam etmektedir. Bunun yanında hizmet ve perakende ticaret sektöründe karamsarlık biraz daha azalmıştır. İnşaat sektöründe ise artmaya devam etmektedir.
Bu sektörlerin krediye ulaşma imkanlarındaki daralma, iç talepteki durulma karamsarlığın en önemli sebeplerini oluşturmaktadır. Bu veriler sektörel durumu yansıtmakta olup her firma kendisini bu verilerle kıyaslamalıdır. Daha iyi durumda olanlar sektörde daha başarılı, daha kötü olanlar ise sektördeki başarısız firmalardır. O zaman firma işleyişini gözden geçirmek gerekiyor. Bunun bir yolu iç denetim, diğer bir yolu ise kurumsallaşmadır.
02 Ocak 2019 Çarşamba