Uzay teknolojileri, ülke ekonomileri için artık vazgeçilmez hale geldi. Giderek zenginleşen Afrika ülkeleri uzaya yöneliyor. Afrika uzay ajanslarının bu sahadaki harcamaları 2020’de 503 milyon Euro’yu geçti. Afrikalılar artık uzay çalışmalarının çok pahalı olmadığını söylerken, kendi üniversitelerinde bile nanosatelit uzay araçlarını üretiyor.
Yakın zamana kadar herhangi bir ülkenin uzay programına girişmesi ve bunu geliştirmesi hem uzun zaman alıyordu hem de ciddi manada maddi kaynak gerektiriyordu. İlk defa 1950’li yıllarda ABD ve Sovyetler Birliği ile başlayan bu çalışmalara Fransa, Çin ve Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. Afrika’da Mısır ile 1998 yılında başlayan ve onu Güney Afrika’nın takip ettiği yaklaşık yarım asırlık süreçte 54 Afrika ülkesinden yaklaşık 25’i bu konuda belli bir mesafe aldı. Nisan 2019 itibarıyla 887’si sadece ABD’ye ait olmak üzere 2 bin 63 operasyonel uydu dünya yörüngesinde dolaşıyordu. Afrika’da ilk defa ABD’nin Mısır için fırlattığı NileSat uydusu 1998 yılında, Güney Afrika’nın Sunsat uydusu ise 1999 yılında uzaydaki yerini aldı. 2022’ye gelindiğinde kıta ülkeleri adına 42’si Çin, Rusya, Hindistan ve Fransa gibi diğer ülkelerle işbirliği içinde olmak üzere toplam 45 uydu fırlatıldı.
Bu alanda yıllar önce çalışmaya başlayan Senegal, ilk uydusunu 2024 yılında fırlattı. Şartlar uygun olursa 2030 yılına kadar uzaya, veri toplama amaçlı robotik özelliklere sahip bir uzay sondası göndermeyi hedefliyor.
Uzay sondası sahibi 20 ülke arasında Rusya, ABD, Ukrayna, Avrupa Birliği, Japonya, Hindistan ve Çin öne çıkıyor; Senegal de bunu başarmak istiyor. Uydu teknolojileri ile yetinmeyip hedefini daha ileriye taşımayı planlıyor. Zira uzay teknolojileri, ülke ekonomileri için artık vazgeçilmemesi gereken bir konu haline geldi.
503 MİLYON EURO
Afrika ülkelerinin giderek zenginleşmesiyle uzay ajanslarının harcamaları 2018’de toplam 238 milyon Euro’ya ulaştı. 2020’de ise yaklaşık yüzde 55’lik bir artışla bu miktar 503 milyon Euro’yu geçti. Uzay teknolojileri ve kalkınma hamleleri olmadan hedeflerine ulaşmalarının zorluğunu fark eden Afrika ülkeleri, artık kendi uydularına sahip. Bu uzay araçlarının sundukları fırsatları da yakından takip ediyorlar.
Afrika ülkeleri, 2016’dan itibaren çok sayıda uydu fırlatarak ciddi bir hamle yaptı. Afrikalılar artık uzay çalışmalarının çok pahalı olmadığını belirtiyorlar. Kendi üniversitelerinde bile 50 bin ila 100 bin dolar arasında üretilebilen nanosatelit uzay araçlarını gönderiyorlar. 2022 itibarıyla toplam 52 Afrika uydusu yörüngelerinde amaçlarına uygun hizmet verdi. Hemen hemen pek çok konuda olduğu gibi Güney Afrika 12 uydusuyla uzayda başı çekiyor. Mısır 10, Cezayir ve Nijerya 6’şar, Fas ve Etiyopya ise 3’er uydu gönderdi. Bunları Ruanda, Uganda, Sudan, Angola, Zimbabve, Fildişi Sahili, Kenya, Moritus ve Senegal gibi ülkeler izliyor. Bu uydular içinde 9’u Afrika ülkelerinde tasarlandı ve inşa edildi. Fırlatma tesisleri de dahil geri kalan işlemlerini yabancı ülkeler sağladı.
SIRADA 100 UYDU VAR
Büyük güçlerin tekellerine aldıkları uzay boşluğunda Afrika ülkeleri kendine düşen payı almak için çalışıyor. Kıta ülkeleri, gelecek vaat eden bu alan için dünya genelinde sadece 2022’de ayrılan yaklaşık 425 milyar dolarlık kaynağın oluşturacağı fırsatların farkında.
Dünya ekonomisinde uydulara dayalı gelişen her türlü teknolojik ilerleme, ülkelerin gündemlerini de belirliyor.
Afrika’da bu alandaki yatırımların sadece 2022 yılında 20 milyar doları bulması, küçümsenecek bir rakam değil. Halen çalışmaları devam eden ve fırlatılmaları için gün sayan en az 100 civarında Afrika uydusu var.
İSTİHDAM ALANI AÇIYOR
Kıta üniversitelerinde uydu teknolojileri için gerekli temel bilgilerin öğretilmesi giderek yaygınlaşıyor. Bu teknolojiler sayesinde birçok Afrika ülkesinde binlerce insan için de yeni istihdam alanları açılıyor.
Günümüzde ülkeler uyduları en fazla askeri amaçlı kullanıyor. Kıtada en fazla askeri uydu Cezayir, Mısır ve Fas’ta. En az askeri uyduya ise Sudan ve Güney Afrika Cumhuriyeti sahip. Kıta 2010 yılı öncesinde herhangi bir askeri uyduya sahip değilken, 2020’de 4, 2022’de ise toplam 10 askeri uydusu vardı.
Oysa ki dünya genelinde 2010’da 74, 2020’de 460 ve 2022’de 554 askeri uydu hizmetteydi.
BÜYÜK EKONOMİK KAYNAK
Uzaya uydu fırlatılması, bunu yapabilen ülkelere büyük bir ekonomik kaynak sağlıyor. Rusya, 2023 yılında Angola’nın AngoSat-2 uydusunu uzaya yerleştirmesinden sonra Afrika ülkelerini bu alanda müşteri edinmenin yollarını arıyor. Cezayir, Mısır, Nijerya ve Güney Afrika’yı hedef olarak seçti. Japonya, aynı şekilde Afrika ülkelerini uydu sahibi olma konusunda cesaretlendirip fırlatma işlemlerini ücretsiz yapmayı vaat ediyor.
Afrika ülkelerinin uyduları genelde Kazakistan’daki Baykonur, Çin’deki Chennai ve hatta Fransız Guyanası’ndaki Kourou’dan da fırlatılıyor.
TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ
Uzay teknolojilerinde büyük gelişme gösteren Türkiye, Afrika ülkeleriyle uydu edinme çalışmalarında işbirliği yapabilir. 30 yılda uzay konusunda büyük tecrübesi bulunan Türkiye, halen faal 9 uydu sahibi. Özellikle ülkemizdeki Afrikalı öğrencilerin eğitiminde bu sahanın önemsenmesi ve uzay sanayisinde etkileşim, gelecek için umut vaat ediyor. Uzay teknolojileri, ülkelerin kendi gayretleri kadar birbirleriyle dayanışmalarını da gerektiriyor. Afrika Havacılık ve Uzay Örgütü (AASO) ve Afrika Uzay Ajansı gibi kuruluşlar yanında yaklaşık 15 ülke, kendi uzay ajanslarını kurdu. Özellikle Afrika Uzay Ajansı, kıtanın uzay siyasetine düzen vermek ve üye ülkeler arası işbirliğini teşvik için 2018 yılında önce tüzüğü hazırladı ve 2019’da 55 üye ile kuruluşu sağlandı. Merkezi olarak da Kahire belirlendi.
FAS 2017’DE FIRLATTI
Afrika ülkelerinde 2010’lu yıllarda uydu sahibi olma yarışı başladı denebilir. Bunlar arasında Gana, NASA’nın teknolojik desteğiyle GhanaSat-1 ismini verdiği uydusunu 2017’de uzaya fırlattı. Fas’ın ilk uydusu, 500 milyon Euro’luk harcamayla 8 Kasım 2017’de Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Tunus ise Challenge One adını verdiği ilk uydusunu, 22 Mart 2021’de Kazakistan’ın Baykonur kozmodromundan Soyuz-2 roketi ile fırlattı.
AFRİKA’NIN 2063 VİZYONU
Güçlü devletler, artık uzaya uydu gönderme konusunda ciddi müşteri bulma peşinde. Afrika Uzay Sanayi’nin 2022 raporuna göre kıtada 2021 yılında bu alanda yapılan harcama 19.49 milyar doları bulmuştu. 2026 yılı için tahmini harcama ise 22.64 milyar dolara ulaşacak. Afrika ülkeleri, uzay programları için 2021 yılında 523.2 milyon dolar, 2022’de ise 534.9 milyon dolar kira ödedi. Kıtayı kalkındırmak için uzay araçlarından en iyi nasıl istifade edilebileceklerini planlıyorlar. Afrika Birliği’nin 100. kuruluş yıl dönümü için hazırlanan Afrika 2063 Vizyonu’nda da en önem verilen konulardan biri Afrika uzay çalışmaları.
İLK AJANSI NİJERYA KURDU
Kıtada uzay çalışmalarını Mısır gibi Güney Afrika da çok önceden fark etti ve Aralık 2010’da Güney Afrika Milli Uzay Ajansı’nı (Sansa) kurdu. Kıtada bu alanda öne çıkan bir diğer ülke ise Nijerya. Hatta Nijerya Milli Uzay Araştırma ve Kalkınma Ajansı’nı, Güney Afrika’dan 10 yıl önce 1999’da İngiliz uzay şirketinin yardımıyla 30 milyon dolara hizmete koydu.