tatil-sepeti
İsa  KARAKAŞ

İsa KARAKAŞ

Diğer Yazıları

Yeni yıldan itibaren uygulanacak brüt 10 bin 8 TL’lik asgari ücret, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri primler başta olmak üzere idari para cezaları ve diğer maliyetlerine de yansıyacak. 

 

Asgari ücret, yüksek enflasyon rakamlarına bağlı olarak 2022 yılında iki defa güncellendi. 

 

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret, brüt 10 bin 8 TL olarak uygulanacak. Bu artışın başta SGK’ya ödenecek primler olmak üzere idari para cezaları ve diğer birçok yansıması oluyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar brüt 6 bin 471 TL üzerinden yapılan maliyet hesabı, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren brüt 10 bin 8 TL üzerinden yapılacak. Bu da yaklaşık yüzde 54.66’lık bir maliyet artışı anlamına geliyor.

 

İŞVERENLERE MALİYETİ

 

Asgari ücret: 10.008 TL

SGK primi %15.5 (İşveren payı) (*): 1.551,24 TL 

İşveren işsizlik sigorta primi %2: 200,16 TL

İşverene toplam maliyeti: 11.759,40 TL

 

* Yukarıdaki hesaplamada %20.5 olan işveren, SGK uzun vadeli sigorta kolları priminden yüzde 5 oranındaki SGK teşviki düşürülerek hesaplama yapmıştır. Dolayısıyla kaçak ya da sahte sigortalı çalıştıran veya SGK prim borcunu ödemeyen işverenlerin maliyeti yüzde 5 daha fazla olacak.

 

Yasa gereği asgari ücretin bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılıyor.

 

İşçilere, Asgari Ücret Komisyonunca belirlenen ve Resmi Gazete’de yayımlanan asgari ücretlerden daha düşük ücret ödenmesi kanunen yasaklanmış durumda. 

 

Bu konuda işçinin iradesi ile iş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine, bunun aksine hükümler konulsa bile geçerli olmayacak.

 

SGK İŞVEREN PRİM HESABI

 

İşveren tarafından istihdam edilen sigortalının bir günlük prime esas tutulacak kazancının alt sınırı, asgari ücretin 30’da biri; üst sınırı da günlük kazanç alt sınırının 7.5 katı olarak esas alınıyor.

 

Çırak ve stajyerlerde ise sigorta primleri, asgari ücretin yüzde 50’si üzerinden hesaplanıyor. İşsizlik sigortası ile SGK primlerinin matrahını, işverenlerin çalışanlarına yaptıkları ödemeler teşkil ediyor. SGK, çalışanlara yapılan ödemelerin bir bölümünü tamamen, bir bölümünü de kısmen prime tabi tutuyor. Bazı ödemeler ise tamamen primlerden muaf tutuluyor. 

 

Diğer yandan, işverenlerin ve sigortalıların ödeyecekleri primler, sigorta primine esas günlük kazanç sınırları baz alınarak belirleniyor. Her yıl İş Kanunu’na göre Asgari Ücret Tespit Komisyonunca alınan karara istinaden asgari ücret tespit ediliyor. Yeni asgari ücretle birlikte aynı zamanda işverenlerin 

SGK prim maliyetleri de artıyor.

 

SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLAR

 

Günlük kazançları alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanıyor. Sigortalının kazancı alt sınırın altında ise bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primleri ile ücretsiz çalışan sigortalılara ait sigorta primlerinin tümünü işverenin ödemesi gerekiyor. 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak üzere sigortalılar için sigorta primine esas günlük ve aylık kazançların alt ve üst sınırları;

Günlük kazanç alt sınırı: 333,60 TL 

Aylık kazanç alt sınırı: 10.008 TL

Günlük kazanç üst sınırı: 2.502 TL

Aylık kazanç üst sınırı: 75.060 TL şeklinde uygulanacak.

 

ÇIRAK VE STAJYERLERİN PRİM HESABI

 

Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okurken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta primleri, asgari ücretin yüzde 50’si üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, bu kapsamda yer alan çırak ve öğrencilerin prime esas kazançları; aylık prim ve hizmet belgelerini ayın 1’i ila 30’u arasında düzenleyenler için 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla günlük kazanç tutarı 166,80 TL, aylık kazanç tutarı ise 5.004 TL olarak uygulanacak.

 

SGK İDARİ PARA CEZALARINDAKİ ARTIŞLAR

 

SGK Kanunu gereğince öngörülen yükümlülüklere aykırı davranan işverenlere her bir yükümlülük için ayrı ayrı idari para cezası uygulanıyor. SGK idari para cezaları, diğer iş mevzuatında yer alan idari para cezalarından farklı olarak asgari ücrete endekslenmiştir. Halen brüt 6 bin 471 TL olan asgari ücret esas alınarak uygulanan idari para cezaları, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 1.008 TL esas alınarak uygulanacak.

02 Ocak 2023 Pazartesi