AV. MUHAMMET AKSAN
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 1 Nisan 2022 tarihinde, 31796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklikle tüketiciler için yeni önlemler, satıcı ve sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirilmiş oldu.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER
Kanunda satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler, mesafeli sözleşmeler olarak tanımlanmış ve ayrı hükümlere tabi tutulmuştu. Ancak, günümüzde hepimizin alışveriş için sıkça kullandığı ‘aracı hizmet sağlayıcı’ niteliğindeki kuruluşların yaptığı satışlardan dolayı tüketiciye karşı sorumluluğu belirsizdi.
Değişiklikle aracı hizmet sağlayıcıların;
* Tüketiciye ön bilgilendirme yapılmasından, teyidinden ve ispatından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen,
* Ön bilgilendirmede bulunması zorunlu eksiklikler bakımından satıcı veya sağlayıcı ile müteselsilen
(Veri girişinin satıcı ve sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlar hariç),
* Satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları aracılık hizmetine ilişkin sözleşmeye aykırı uygulamaları nedeniyle satıcı ve sağlayıcıların bu madde hükümlerine aykırı davranmasına sebep oldukları her bir işlemden sorumlu olduğu,
* Satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi hâlinde, mal veya hizmetin tüketiciye teslim veya ifası sonrası bedelin satıcıya veya sağlayıcıya aktarıldığı durumlar ile ayıplı maldan ve hizmetten kaynaklı hakların kullanımı hariç olmak üzere, teslim veya ifa ile cayma hakkına ilişkin yükümlülüklerden satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen,
* Satıcı veya sağlayıcı onayı olmaksızın düzenledikleri kampanyalı, promosyonlu veya indirimli satışlarda, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesinden,
* Ön bilgilendirmede yer alan hususlar ile reklamlarında yer alan bilgilerin uyumlu olmasından ve ispatından sorumlu olduğu kararlaştırıldı.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ
2022 yılı itibariyle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru sınırı 15 bin 530 Türk lirası tutarındayken, değişiklikle rakam 30 bin Türk lirasına çekildi. Artık 30 bin Türk lirasına kadar olan uyuşmazlıklarda hakem heyetine gidilmesi gerekecek.
Tüketicilere, tüketici hakem heyetinin bulunmadığı yerlerde ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilme olanağı getirildi.
Tartışma konusu olacak bir düzenlemeyle mevcut olduğu hâlde tüketici hakem heyetine sunulmayan bir bilgi veya belgenin tüketici mahkemesine sunulması nedeniyle kararın iptali hâlinde tüketici aleyhine yargılama giderine ve vekâlet ücretine hükmedilemeyeceği kararlaştırıldı.
Bu kısımdaki en önemli değişiklik, Reklam Kurulu’na erişimin engellenmesi kararı verme yetkisi tanınması oldu. Erişim engellenmesi kararına karşı Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulabilecek.
Değişiklikte tek tek sayılan ve genelde devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri ile ilgili kısımlar kanunun yayımı tarihinde, diğer düzenlemeler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kanunun ceza hükümleri ile ilgili de değişiklikler mevcut olup satıcı, sağlayıcı ve aracı hizmet kurumu niteliğindeki tüm kişi ve kuruluşların yenilenen ceza miktarlarına ve eklenen ihlallere dikkat etmesini tavsiye ediyoruz.
15 Nisan 2022 Cuma