SGK üzerinden farklı şartlar ihtiva eden 10’dan fazla teşvik ve destek uygulanıyor. Bu durum işverenin bazen hakkı olduğu halde yararlanamamasına ya da daha cazip teşvik yerine daha az kârlı teşvikten faydalanmasına neden olabiliyor. SGK bu konuda düzenlemeye giderek, işverene 6 aylık dönemlerle sınırlı opsiyonlar tanıdı.
Önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz üzere devlet, işsizliği azaltmak,herhangi bir mesleği olmayan, mesleğinde yetersiz olan veya mesleği iş piyasasında geçerli olmayanlara yeni işler kazandırmak, işsizlere ihtiyaç duyulan mesleklerde yetiştirilip, beceriler geliştirmek, vatandaşların refah düzeylerini artırmak, işverenleri ve üretimi desteklemek amacıyla çok sayıda teşvik uyguluyor.
Halen SGK üzerinden farklı şartlar ihtiva eden 10’dan fazla teşvik/destek uygulanıyor.
Bu durumda birçok işverenin bazen hakkı olduğu halde yararlanamadığı ya da daha cazip teşvikten faydalanması gerekirken, daha az kârlı teşvikten faydalanması söz konusu oluyor.
SGK nihayet bu konuda düzenlemeye giderek işverenlere 6 aylık dönemlerle sınırlı opsiyonlar tanıdı. Aynı zamanda işverenlerin kötü niyetli bazı dolandırıcılara şifre ve işyeri sırlarını kaptırmalarının önüne geçmek için işverenlerin kendi kendilerine potansiyel teşvik sorgulama programını hizmete açtı.
YÜRÜRLÜK TARİHİ
Söz konusu uygulamanın yasal dayanağını; 27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun oluşturuyor. Kanuna göre SGK üzerinden sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı ay/dönemlerde gerekli koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden 6 ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla 6 aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilecek.
Yeni uygulama 1 Nisan 2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğinden, geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği işlemleri 2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrası için yapılacak.
BAŞVURU ESASLARI
İşverenlerin, sigortalıların hangi prim teşvikleri kapsamına girdiğini kontrol edebilmelerine imkan sağlayan ‘Potansiyel Teşvik Sorgulama’ ekranını SGK işletime açtı. Söz konusu ekrana www.sgk.gov.tradresinden ‘e-SGK’, ‘İşveren’, ‘İşveren Sistemi’, ‘Uygulamaya Giriş’, ‘İşveren’, ‘Teşvikler ve Tanımlar’, ‘Potansiyel Teşvik Sorgulama’ seçenekleri işaretlenerek erişilebileceği gibi http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/isveren/Ilgili+Diger+Uygulamalar/isveren_sistemilinki üzerinden de erişilebilecek.
Buna göre geriye yönelik teşvikten 2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin olmak üzere gerek prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılmayan veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimin başka bir teşvikle değiştirilmesine ilişkin talebin, aranılan şartların sağlanması kaydıyla geriye yönelik teşvikten yararlanılmak istenen ayı/dönemi takip eden 6 ay içinde internet ortamında veya işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine kağıt ortamında yapılması gerekiyor.
Sorun cevaplayalım:
BAŞVURU, SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE YAPILMIŞ SAYILACAK
2018/Nisan ayı/dönemi ve sonrasına ilişkin olmak üzere ilgili kanunlarda aranılan şartların sağlanması kaydıyla gerek 5510 sayılı kanun gerekse diğer kanunlarda yer alan prim teşviki, destek ve indirimlerinden:
- Yararlanabileceği halde yararlanılmayan aya/döneme ilişkin geriye yönelik prim teşvikinden yararlanma talebinin,
- Yararlanılmış olan sigorta prim teşvik, destek ve indirimin başka bir teşvikle değiştirilmesine ilişkin talebin, işveren tarafından geriye yönelik teşvikten yararlanılmak istenen ayı/dönemi takip eden 6 ay içinde internet/kağıt ortamında yapılması gerekiyor. Bahse konu program vasıtasıyla yapılan ve onaylanan başvurular, sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine yapılmış sayılacak.
sgk.gov.tr ADRESİNDEN SİSTEME GİRİLEBİLECEK
Kuruma gerek kağıt ortamında gerekse internet ortamında başvuruda bulunan işverenlerce teşvik değişikliğine ilişkin düzenlenen/düzenlenecek iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri; sgk.gov.tr adresinden ‘e-SGK [İşveren/E-Bildirge V2 [Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi’ ekranları vasıtasıyla sisteme girilebilecek.
04 Haziran 2018 Pazartesi