tatil-sepeti
Prof. Dr. Nurullah GÜR

Prof. Dr. Nurullah GÜR

Diğer Yazıları

DOÇ. DR. NURULLAH GÜR
ipol.com.tr

Küresel ekonomi, risk ve belirsizlik dalgalarından başını kaldıramıyor. Enflasyon zaten bir süredir ekonomileri sıkıştırıyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrasında ilk birkaç hafta hızla yükselen emtia fiyatları, enflasyon beklentilerini daha da bozdu.

Yüksek enflasyon merkez bankalarını aksiyon almaya zorluyor. Enflasyon hedefinin oldukça uzağına düşen Fed, para politikasını gittikçe sıkılaştırıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da artık likidite konusunda eskisi kadar cömert değil; o da yaz aylarında çok uzun bir aranın ardından ilk faiz artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Küresel ekonomi ucuz ve bol likidite ortamının sonuna geldi.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER

Jeopolitik gelişmeler sis bulutlarının yoğunlaşmasına neden oluyor. Ekonomide karar alıcılar önlerini doğru dürüst göremiyorlar. Rusya ile Ukrayna arasındaki diplomatik görüşmeler sarpa sardı. Maalesef, savaş kısa sürede bitmeyecek gibi. Savaş sürdükçe başta Avrupa olmak üzere birçok ülke ve bölge ekonomik olarak daha da zorlanacak.

Çin’deki gelişmeler de küresel ekonominin tadını kaçırıyor. Çin, koronavirüs salgınına karşı ‘sıfır vaka’ politikasını halen sürdürüyor. Son haftalarda ekonomik açıdan kritik öneme sahip şehirler ve bölgeler büyük kapanmalar yaşadı. Haliyle hem üretim hem de lojistik süreçleri aksadı. Bu durum küresel ekonomiyi büyüme ve enflasyon cephelerinden tehdit ediyor.

BÜYÜMEDE TREND AŞAĞI YÖNLÜ

Tüm bu gelişmeleri alt alta topladığımızda ortaya çıkan tablo, stagflasyon riskine işaret ediyor. Küresel ölçekte enflasyon rakamları yüksek seyretmeye devam ederken, iktisadi faaliyet yavaşlıyor. Belki büyüme rakamları tüm yılı etkisi altına alacak şiddette negatife dönmeyecek ama büyümede trend aşağıya doğru kayacak. Hafif ölçekli de olsa bir stagflasyon ufukta görünüyor.

FİNANSAL ENSTRÜMANLAR

Amerikan ekonomisinin yüksek enflasyon, ticaret açığı ve bütçe açığı gibi problemlerine rağmen küresel yatırımcıların gözünde dolar güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor. Yatırımcıların mevcut koşullarda gidebilecekleri alternatifleri sınırlı. Bu gelişmeler sonrasında dolar endeksi son 20 yılın zirvesini gördü.

Doların kısa ve orta vadede değerli kalmaya devam etmesi muhtemel. Bu durum en çok gelişmekte olan ülke para birimlerini vuruyor. Enflasyon ve risk primi gibi göstergelerimiz akranlarımıza kıyasla daha yüksek olduğu için TL bu süreçte biraz daha negatif ayrışıyor. Önümüzdeki dönemde döviz kurlarında istikrar kaybı yaşamamak için turizm ve ihracat gelirlerinin yanı sıra TL’ye ilgiyi artıracak cinsten finansal enstrümanlara daha fazla ihtiyacımız olacak.

20 Mayıs 2022 Cuma