*SGK’nın İnternet Şubesi projesi ile işverenlerin e-bildirge işlemlerini internet erişimlerinin bulunduğu her noktadan gerçekleştirebilmeleri hedefleniyor. Dolandırıcı ve sahtekarların eline düşmemek için SGK’nın işlemlerini yaparken altın kurallara dikkat etmek, hayati öneme sahip.
Türkiye’de e-işlemlerin temeli, SSK döneminde e-bildirge ile başladı.
e-işlemler dalga dalga tüm sosyal güvenlik işlemlerini kapsadı. Aynı zamanda diğer tüm kamu kurumları için esin kaynağı oldu. Bu uygulamalar ise başta SMMM ve Personelciler olmak üzere tüm vatandaşların işlerini hızlandırdı ve kolaylaştırdı. Zaman tasarrufuna da katkıda bulunan SGK’nın İnternet Şubesi projesi ile işverenlerin e-bildirge işlemlerini internet erişimlerinin bulunduğu her noktadan gerçekleştirebilmeleri hedefleniyor. Dolandırıcı ve sahtekarların eline düşmemek için SGK’nın işlemlerini yaparken bu altın kurallara dikkat etmek, hayati öneme sahip.
KİŞİSEL BİLGİ YOK
SGK’nın İnternet Şubesi’ne girerken güvenliğiniz için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle: SGK, e-mail yoluyla hiçbir şekilde şifre işlemleri yaptırmıyor. SGK, e-mail yoluyla hiçbir şekilde müşterilerin kişisel bilgilerini istemiyor.
SGK İnternet Şubesi’ne ise www.sgk.gov.tr adresindeki ‘e-bildirge’ linki ile girilebiliyor. Şifre ve işlem sayfalarının sağ alt köşesinde; sayfanın SSL ile şifrelendiğini ve sitenin gerçekten SGK’ya ait olduğunu gösteren işaretin olduğu kontrol edilmeli.
Şifre ve parola alanlarına giriş yaparken, rakam ve harflerin yerine ‘*’ işareti gözükmeli. SGK başkalarına ait ve halka açık bilgisayarlardan e-bildirge işlemleri yapmamanızı önemle tavsiye ediyor. Halka açık bilgisayarlarda, hesap bilgilerinizi ve kişisel şifrelerinizi ele geçirmekte kullanılan çeşitli kırma (hacking) programlarının kullanılmadığını garanti etmek mümkün değil.
GÜNCELLEYİN
Antivirüs yazılımları, sisteminizi, tuş vuruşlarınızı kaydedip internet üzerinden bilgi aktaran Trojan programları da dahil olmak üzere, bilinen virüslerden koruyor. Bu yüzden, sisteme girmeden önce, uygun bir yazılım kurarak, sistemlerinizi taratmanız faydalı olabilir. Ancak, antivirüs yazılımlarının sadece bilinen virüsleri tarayabileceğini unutmayınız, yenilerini tanıyamayabilirler. Bu nedenle, antivirüs yazılımını düzenli olarak güncellemeniz de gerekli.
Güvenlik açısından alınması gereken en önemli önlem, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin gizliliğini sağlamak ve üçüncü şahıslarla bu bilgileri paylaşmamak. Şifrenizi sık sık değiştirmeniz de alabileceğiniz güvenlik önlemlerinden biri. Mail aracılığıyla veya başka bir ortamda sunulan web sayfaları kullanılmamalı; farklı sayfalardan e-bildirge şubesine ya da www.sgk.gov.tr sayfasına yönlendirilme yoluyla giriş yapılmamalı.
‘ÇIKIŞ’ YAPIN
SGK e-bildirge’deki işlemler bittiğinde, e-bildirge’den çıkmak için muhakkak ‘çıkış’ butonu kullanılarak işlemler sona erdirilmeli. e-bildirge’ye girdiğinizde, sol üst köşede ‘bir önceki kullanım zamanınız’ ifadesi ile en son işlem yaptığınız tarih ve saati görebilirsiniz. Bu bilgiyi kontrol ederek, sizden sonra üçüncü bir şahsın sizin hesaplarınızı kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz. Şifrenizi bir yere yazmayın, bilgisayarınız veya tarayıcınıza kaydetmeyin.
Sorularınız için:
ANTİVİRÜS YAZILIMI ÇALIŞIR OLMALI
Sadece tanıdığınız kaynaklardan elde ettiğiniz programları kullanın. Sadece güvenilir sitelerden program indirin. İnternetten herhangi bir şey indiriyorsanız, antivirüs yazılımınız çalışır durumda olmalı. Kaynağını bilmediğiniz bir belleği asla bilgisayarınıza takmayın. Uygulamayı çalıştırmak için e-posta’ya eklenmiş bir dosyayı çalıştırmayın. Önce ekli dosyayı bilgisayarınızdaki bir dizine kopyalayıp, daha sonra virüs programı ile kontrol edip dosyayı açmanız daha güvenli.
YAŞ GÜNÜ KULLANMAYIN
Şifrenizi belirlerken e-posta veya mesaj alma-gönderme gibi diğer internet hizmetlerine erişim için kullandığınız bilgilerin aynısını kullanmaktan kaçının. İsim, yaş günü veya telefon numarası gibi başka kişilerin tahmin edebileceği kolay şifreler kullanmayın.
SANAL KLAVYE KORUR
Sanal klavye şifresini ‘keylogger’ programlarına karşı güvenlik altına almak amacıyla ‘virtualpad’ (sanal klavye) uygulaması devreye alındı. Sanal klavye, bilgisayarınızın klavyesindeki tuşları kullanmadan, farenizi kullanarak ekranınızdan e-bildirge şifre girişinizi yapmanıza olanak sağlar.
BİLGİSAYARIN FARESİNİ KULLANIN
Sanal klavyenin şifre giriş sayfasında kullanımı ‘keylogger’ olarak bilinen, bilgisayarınızın klavyesini kullanarak yaptığınız şifre girişlerinde şifrenizin oluştuğu rakamları hafızasında tutabilen güvenlik kırıcı bazı programlardan korunmanızı sağlar. Şifrenizi bu tür bir programın yüklü olabileceği bir bilgisayardan bilgisayar klavyenizi kullanarak girmeniz risk oluşturabilir. Farenizi kullanarak mini klavyenin üzerindeki tuşlarla giriş yapmanız, bu tür programların oluşturacağı riskleri ortadan kaldıracak.
25 Eylül 2017 Pazartesi