tatil-sepeti
tatil-sepeti
Giriş: 08.08.2017 - 00:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 10:14
İSA KARAKAŞ

İSA KARAKAŞ

*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dümenine geçen Jülide Sarıeroğlu, çalışma ve sosyal güvenlik konularının yanı sıra çalışan-işveren ilişkilerinde oldukça deneyim sahibi. Yenilenen Bakanlığı; kıdem tazminatı, genç işsizlik ve taşeron işçiler gibi çalışma hayatında artık kronikleşmiş sorunların çözümü için çalışmalar bekliyor.

Çalışma hayatının düzenlenmesi, çalışma barışının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi, toplumun tamamının sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması, istihdamın artırılarak işsizliğin önlenmesi, ayrıca yurtdışında çalışan Türk işçilerin çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili hak ve menfaatlerinin korunması ile diğer birçok hayati öneme sahip uygulamalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

ÇALIŞAN-İŞVEREN İLİŞKİSİNDE DENEYİMLİ

Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni kabinede tam isabet belirtilen konularla ilgili çok yoğun eğitim almış, ayrıca sendikal birçok önemli görevde fiilen çalışmış olan Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı makamına getirildi. Sarıeroğlu’nu Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Yüksek Lisans’tan sınıf arkadaşım olması hasebiyle yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Son derece çalışkan, çalışma ve sosyal güvenlik konularını daha da ötesi çalışan-işveren ilişkileri konusunda hem teorik hem deneyim sahibi olması nedeniyle çalışma hayatının birçok kronik sorununun üstesinden rahatlıkla gelebileceğine inanıyorum.

KADINLARIN BEKLENTİSİ

Yeni Bakanın kadın olması büyük bir avantaj. Zira nüfusun yarısını kadınlar teşkil ediyor. Kadınların istihdama katılımı olmadan ülkemizin 2023 hedeflerine varması mümkün değil. Bu bağlamda başta kadınların istihdama katılımını teşvik edici politikaların hızla yürürlüğe konması gerekiyor. Diğer yandan girişimci kadınların, özellikle de ev eksenli üretim yapan kadınların sosyal güvenliklerinin sağlanmasına yönelik yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?

Kıdem tazminatı uygulamasına ilişkin sorunlar aşikar. Yaklaşık yarım asırdır gündemde olan bu konu, temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp gündeme geliyor. Ancak işçi-işveren kesiminin bu konuda uzlaşamaması nedeniyle bir türlü son noktaya varılamıyor. Dolayısıyla kıdem tazminatı sorununu çözen Bakan tarihe geçecek.

Sorularınız için:

TAŞERON İŞÇİLER BEKLENTİ İÇİNDE

Kamuda hizmet ihaleleri kapsamında çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisi bulunuyor. 2014’te yürürlüğe giren Torba Kanun ile başta kıdem tazminatının kamu tarafından ödenmesi, izin ve diğer birçok haklarda iyileştirmeler yapıldı.
Ancak taşeron işçiler, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilen kadro meselesi nedeniyle halen beklenti içinde.

GENÇLERİN İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

TÜİK’in en son verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1.2 puanlık artış ileyüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3.8 puanlık artış ile yüzde 19.8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1.2 puanlık artış ile yüzde 10.7 olarak gerçekleşti. Bu bağlamda işsizlik sorunu, özellikle genç işsizlik sorunu, yeni Bakanı bekleyen en önemli sorunların da başında geliyor.