tatil-sepeti
Av. Muhammet AKSAN

Av. Muhammet AKSAN

Diğer Yazıları

Av. Muhammet Aksan

Ülkemizi ve dünyayı etkisine alan koronavirüs (Covid-19) salgını sebebi ile pek çok işyerinde riski azaltma amaçlı farklı tedbirler alındı. Bazı işyerleri evden çalışma sistemine geçti, bazı işyerleri ise vardiya usulü gibi çalışma sistemleri deniyor. Fakat evden çalışmanın mümkün olmadığı özellikle paket servisi, kargo, lojistik sektörü çalışanları gün içinde dışardan çalışmaya ve seyahat etmeye devam ediyor. Haliyle işyerinde çalışmaya devam eden, evden çalışan, işverenin talimatı ile işyeri dışına gönderilen çalışanların virüs kapması durumunda iş kazası hükümleri uygulanıp uygulanmayacağı sorusu gündeme geliyor. Her çalışma sistemi özelinde işverenin denetimi ve aldığı önlemler bakımından değerlendirme yapılması gerekse de Yargıtay’ın domuz gribine yakalanan bir şoför için hastalığın kuluçka süresi de değerlendirilerek verilmiş kararı, bu aşamada önemli biriçtihat oluşturuyor.

YARGITAY KARARI

“…Yasada iş kazası, sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay olarak tanımlandığından, olayın etkilerinin bir süre devam ederek zaman içinde artması ve buna bağlı olarak sonucun daha sonra gerçekleşmesi mümkündür. Yani, iş kazası ani bir olay şeklinde ortaya çıkıp, buna bağlı olarak zarar derhal gerçekleşebileceği gibi gazdan zehirlenme olayında olduğu şekilde etkileri daha sonra da ortaya çıkabilir. Sonradan oluşan zarar ile olay arasında uygun illiyet bağı bulunması koşuluyla olay iş kazası kabul edilmelidir.

Anılan yasal düzenleme, sosyal güvenlik hukuku ilkeleri içinde değerlendirilmeli; maddede yer alan herhangi bir hale uygunluk varsa zararlandırıcı sigorta olayının kaynağının işçi olup olmaması ya da ortaya çıkmasındaki diğer etkenlerin değerlendirilmesinde dar bir yoruma gidilmemelidir.

Somut olayda, TIR şoförü olan davacı murisinin 26.11.2009 tarihinde davalı işveren tarafından Ukrayna'ya sefere gönderildiği,11.12.2009 tarihinde Türkiye'ye giriş yaptığı, Adli Tıp Kurumu raporunda, H1N1 virüsünün kuluçka süresinin 1-4 gün arasında değiştiği, murisin 13.12.2009 tarihli hastaneye başvurusunda belirttiği şikayetlerin hastalığın başlangıç belirtileri olduğu taktirde hastalığın bulaşmasının bu tarihten 1-4 gün öncesinde gerçekleşmiş olacağının bildirildiği, buna göre davacı murisinin, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle Ukrayna'ya yapılan sefer sırasında bulaştığı yukarıda belirtilen rapor kapsamından anlaşılan H1N1 virüsüne bağlı olarak, daha sonra meydana gelen ölümünün iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği açıktır.” (Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/5018 E.2019/2931 K. sayılı 15.4.2019 tarihli kararı)

03 Nisan 2020 Cuma