tatil-sepeti
Av. Muhammet AKSAN

Av. Muhammet AKSAN

Diğer Yazıları


 

Dünya Bankası ve Türkiye, yenilenebilir enerji kullanımını artırma çabalarını destekleyecek 1 milyar dolarlık program için anlaşma imzaladı.

 

Dünya Bankası ve Türkiye arasında yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya yönelik 1 milyar dolarlık program anlaşması imzalandı. Türkiye, Ulusal Enerji Planı’na göre 2035 yılına kadar güneş enerjisi kurulu gücünü 52.9 gigavata çıkarmayı hedefliyor. Program kapsamında dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurulması ve genişletilmesi ile bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

 

Program, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından iki aşamada uygulanacak. İlk aşamada, ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlanacak, ikinci aşamada ise yerel ticari bankalar ve kiralama şirketleri desteklenecek.

 

DÜNYA BANKASI FİNANSMANI, ULUSLARARASI İMAR VE KALKINMA BANKASI’NDAN (IBRD) SAĞLANACAK 

 

600 milyon Euro kredi, Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) sağlanacak 30 milyon dolar kredi ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı’ndan (ESMAP) sağlanacak 3 milyon dolar hibe finansmanından oluşacak. Program, ayrıca 259 milyon dolar tutarında özel sermaye de çekecek. Bu program, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması ve çevresel sürdürülebilirliği artırması için önemli bir adım olarak görülüyor.

 

QNB Finansbank, uluslararası piyasalarda 500 milyon dolarlık ilk sürdürülebilir eurobond ihracını gerçekleştirdi

 

QNB Finansbank, 500 milyon dolar tutarındaki ilk sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirdi. Beş yıl vadeli ihraç, yurt dışı yatırımcılardan 3.5 katı aşkın talep gördü ve işlemin getiri oranı yüzde 7,375, kupon oranı ise yüzde 7,250 olarak belirlendi. Bu ihraç ile QNB Finansbank, 2015’ten bu yana beş yıl vadeli ABD Hazine Bonosu’na en yakın getiri oranı ile borçlanan Türk bankası olurken, Eylül 2021’den beri en düşük borçlanma oranına sahip oldu.

 

QNB Finansbank Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamaya göre, Eurobond ihracından elde edilecek kaynak, yenilenebilir enerji, temiz ulaşım ve temel hizmetlere erişim gibi yeşil ve sosyal projelere yönlendirilecek. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, “İlk sürdürülebilir Eurobond ihracımız ile düşük karbonlu ekonomiye geçişi ve sosyal kalkınmayı destekleyecek projelere kaynak sağlayacağız. Bu işlem, global piyasalarda Türkiye ekonomisine ve QNB Finansbank’a duyulan güvenin önemli bir göstergesidir” dedi.

 

EPİAŞ’TA İLK GÖNÜLLÜ KARBON KREDİSİ ALIM-SATIMI GERÇEKLEŞTİ

 

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), gönüllü karbon kredilerinin alım-satımına aracılık edecek yeni platformunu devreye aldığını açıkladı. EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas, “EPİAŞ’ın yeni yazılımı, gönüllü karbon projelerine bağlı olarak üretilen karbon kredilerinin alım-satımına aracılık edecek. Ticaret konusu olan karbon kredileri, Gold Standard ve VCS (Verified Carbon Standard) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanarak elde ediliyor. Bu krediler, genellikle karbon ayak izlerini dengelemek isteyen şirketler tarafından talep edilmekte olup Emisyon Ticaret Sistemi’nde tamamlayıcı bir işlev de görüyor. Bugün ilk eşleşmenin gerçekleştiği platformumuz, karbon kredisi ticaretinin güvenli ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlayacak. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Bu yeni platform, karbon kredilerinin ticaretini kolaylaştırarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedefliyor.

08 Temmuz 2024 Pazartesi