Fatih Oktay
Bu ayın ortasında açıklanan ikinci çeyrek verilerine göre Çin ekonomisi, korona darbesini atlatıp büyümeye geçmiş görünüyor.
Açıklanan verilere göre Çin ekonomisi, geçen yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 3.2, bu yılın ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise yüzde 11.5 büyüdü. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre büyüme, tarım sektöründe yüzde 3.3, sanayi sektöründe yüzde 4.7, hizmetler sektöründe yüzde 1.9 oldu. Sektörel verilere göre büyüme, otomotiv, bilgi işlem ve iletişim cihazları gibi bazı sektörlerde yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti.
Hatırlarsak, Çin ekonomisi ilk çeyrekte, geçen yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 7, bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında ise yüzde 10 dolayında küçülmüştü. Bu çeyreğin büyümesi geçen çeyreği tam telafi etmediğinden Çin ekonomisinin ilk yarıyıl toplam üretimi geçen yılın ilk yarısı düzeyine ulaşmış değil; yarıyıl GSYH değeri hâlâ geçen yılın yüzde 1.6 altında.
TÜKETİM TOPARLANIYOR
Çin ekonomisi arz tarafında kendisini tam anlamıyla toparlamış görünüyor. İlk Covid-19 salgınının ardından Pekin’deki dış kaynaklı ikinci salgının da sonlandırılmasıyla ülkede yaşam ve üretim normale dönmüş bulunuyor.
Ekonominin daha hızlı büyümesini, talep tarafında tüketim harcamalarının hâlâ normale dönmemiş olması engelliyor. Tüketim harcamaları yılın ilk iki ayında geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 20 dolayında düşmüştü.
Yeni verilere göre, ikinci çeyrekte tüketim harcamaları hâlâ geçen yılın ikinci çeyreğinin yüzde 2 kadar altındaydı. Gıda, zorunlu tüketim malzemeleri, kozmetik, bilgisayar ve telefon gibi mallar için yapılan harcamalarda yüzde 20’lere varan artışlara karşın, restoran ve petrol gibi ürünler için yapılan harcamalarda büyük düşüşler vardı. Tüketim toparlanıyor ama hâlâ darboğaz oluşturuyor.
Tüketimdeki zayıflığa karşın, verilere göre talebin diğer bileşenlerindeki gelişmeler büyümeyi destekler yönde.
YATIRIM HARCAMALARI
Sabit kıymet yatırımlarında da yılın ilk iki ayında yüzde 25’e yakın bir düşüş olmuştu. Yeni veriler, yatırım harcamalarının, ilk yarıyılın toplamında geçen yılın yüzde 3 kadar altında kalsa da, kamunun desteği ile aylık bazda geçen yılın aynı aylarındaki değerlerinin üzerine çıktığını gösteriyor.
Verilere göre, dış ticaret de genel beklentilerin aksine, Çin ekonomisi için büyümeyi destekler yönde çalışıyor. Ülkenin bu çeyrekteki ihracat tutarı geçen yılın ikinci çeyreği ile aşağı yukarı aynı düzeydeydi. Ancak ithalattaki önemli azalma nedeniyle dış ticaret fazlasında yüzde 50’ye yakın bir artış olmuştu. Talep denkleminin üçüncü bileşenini oluşturan dış ticaret dengesi de böylece büyümeyi destekleyen bir etken olarak ortaya çıkıyor.
Çin ekonomisi düzlüğe çıkmış görünüyor.
24 Temmuz 2020 Cuma