istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Yeni kulaklık dünyanın dilini anlamayı vadediyor

Bilim insanlarının geliştirdikleri yeni kulaklık sayesinde Meksika’da sokakta yürürken, İspanyolca bilmeseniz bile kimin ne söylediğini anlayabilirsiniz. Henüz İspanyolca, Fransızca ve Almanca’ya hakim olan kulaklığa 100 dilin işlenmesi hedefleniyor.

Giriş: 23.05.2025 - 10:56
Güncelleme: 23.05.2025 - 10:56
Yeni kulaklık dünyanın dilini anlamayı vadediyor

Yabancı bir dil öğrenmek, emek isteyen uzun soluklu bir süreçtir. Fakat son yıllardaki teknolojik araştırmalar, bu süreci kısaltmanın, hatta ortadan kaldırmanın yollarını arıyor. Bilim insanları, yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştırmak, hatta dil öğrenmeye gerek kalmadan anlaşmanın yolunu açmak için teknolojinin olanaklarını zorluyor. Çeşitli uygulamalar ve yapay zeka araçları özellikle çeviri alanında önemli aşamalar kaydetti. Yeni bir buluş, bir kulaklık ise kültürler arasındaki dil engellerini ortadan kaldırmaya yönelik araştırmalarda önemli bir adım teşkil edebilir.


2 SANİYEDE ÇEVİRİ

University of Washington’dan bilim insanları, geliştirdikleri sesi yakalayan kulaklıklarla bilmediğiniz bir dilin konuşulduğu ortamda hiç yabancılık çekmemenizi hedefliyor. Yani Meksika’da sokakta yürüyorsanız, İspanyolca bilmeseniz bile bu kulaklık sayesinde tüm insanların seslerini kendi dilinize çevirebilir ve kimin ne söylediğini bilebilirsiniz.


Peki, bu nasıl mı oluyor? Kulaklığın üzerindeki mikrofonlar ortamdaki sesleri alıyor, gerçek zamanlı olarak tıpkı sinir ağları gibi bu sesi işleyecek bir mobil cihaza iletiyor. Cihaz kendisine iletilen cümleyi istediğiniz dile çevirip kulaklıklar aracılığıyla sadece 1 ila 2 saniye geriden gelerek çeviriyi size ulaştırıyor.


ALGORİTMALAR RADAR GİBİ

Diyelim ki, tatil için dilini bilmediğiniz insanların yaşadığı yabancı bir şehirdesiniz. Örneğin bir otobüs durağında bekliyorsunuz ve etrafınızda neler konuşulduğunu, insanların günlük sohbetlerini ya da o an yaşanan diyalogları merak ediyorsunuz. Sistem böyle bir ortamı takip edebiliyor. Yalnızca bir grup insanın sohbetindeki farklı sesleri seçmekle kalmıyor, aynı zamanda konuşmanın ritmini de koruyarak çevirinin aynı doğallıkta olmasını sağlıyor. Ayrıca bulunduğunuz ortamda hareket ettiğinizde ya da başınızı yeni diyaloglara doğru döndürdüğünüzde buluş yapay zeka kullanarak farklı konuşma dizilerine kilitlenip çeviriyi sürdürüyor. Yapay zeka, kullanıcının hareketine bağlı olarak kulaklığı sürekli adapte ediyor. Kulaklığın algoritmaları bir radar gibi çalışıyor, yani bulunduğu alanı 360 derece tarıyor ve kesintisiz olarak etrafta kaç kişi olduğunu tespit ederek güncelleme yapıyor. Böylece hiçbir diyaloğu atlamamaya çalışıyor.


100 DİL PLANLANIYOR

Sistem İspanyolca, Fransızca ve Almanca dillerine hakim. Ancak çalışmalar University of Washington araştırmacılarının hedefledikleri gibi ilerlerse yaklaşık 100 dili işleyebileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, şu anda sistemin hızını ve doğruluk oranını iyileştirmek için çalışıyor. Ayrıca, sistemi çalıştıran kodu diğer bilim insanlarının da deney yapabilmesi için açık kaynaklı hale getirdiler.