SALİH KESKİN


www.inovasyonuzmani.com

 

Dokunduğumuz her şeyin akıllandığı, akıllanacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz.

 

Malum, Endüstri 4.0, makinalarla makinaların ve hatta makinaların insanlarla konuşmasına verilen devrimin adıdır.

 

Makinaların kendi aralarında konuşması kısmen sağlansa da bilgisayar ve cep telefonları haricinde kullandığımız makinaların ve aletlerin bizimle iletişim kurması henüz söz konusu değil. 

 

O zaman, mesela evdeki akıllı buzdolabınız “Bizimle neden iletişim kursun ki?” diye düşündüğümüzde, aslında birçok nedeninin olabileceğini görürüz.

 

BUZDOLABINIZDAN MESAJ ALMAK İSTER MİYDİNİZ?

 

Buzdolabınız, içindeki gıda maddelerini sürekli takip etse ve size azalan stoklar hakkında bilgi verseydi, “Süt azaldı, yenisini almanız gerekiyor” gibi mesajlar alsaydınız, hatta alışveriş listenizi otomatik olarak güncelleyip telefonunuza gönderseydi, günlük hayatınız nasıl etkilenirdi? 

 

“Yoğurdun son kullanma tarihi yarın” gibi uyarılar gönderen buzdolaplarının gıda israfını önleme konusunda dünyaya katkısı nasıl olurdu? 

 

Buzdolabınız içindeki malzemelere göre size tarif önerileri sunsa hoşunuza gitmez miydi? “Mevcut malzemelerle bu akşam bir sebzeli lazanya yapabilirsiniz” gibi mesajlar, hem ne pişireceğimize karar verme süremizi kısaltır hem de yaratıcı tariflerle yemek yapmayı daha eğlenceli hale getirmemizi sağlayabilirdi. 

 

Enerji tüketimini izleyerek, “Bu hafta enerji tüketiminiz yüzde 10 arttı” veya “Enerji tasarrufu modunu etkinleştirmenizi öneririz” gibi mesajlarla enerji tasarrufu yapmanıza da yardımcı olabilir.

 

Mesela hava durumu hakkında da bilgi verebilir. “Ortalamanın üstünde bir sıcaklık artışı bekleniyor, cihazınızın ayarını 2 derece düşürün” gibi uyarılar sayesinde buzdolabınızın içindeki yiyeceklerin tazeliğini biraz daha uzatabiliriz.

 

Hayalleri biraz zorlayarak aile bireyleri arasında iletişimi kolaylaştıran bir buzdolabınızın olduğunu düşünelim.

 

Okuldan eve gelen çocuklarınıza iletilmek üzere, “Hoş geldiniz, atıştırmalıklarınız sizin için hazır” gibi aile bireylerinin birbirine bırakabileceği dijital notlarla zenginleştirilen makinalar için çok da uzak bir gelecek yok gibi…

 

ÇAMAŞIR MAKİNANIZ NELER SÖYLERDİ?

 

Çamaşır makinanız yıkama tamamlandığında size bildirim gönderebilir. “Çamaşırlarınız yıkandı, şimdi asma zamanı” gibi hatırlatma mesajıyla makinada uzun süre ıslak kalmasından kurtulabilirsiniz. 

 

Çeşitli kumaşlar için en uygun yıkama talimatlarını ve ipuçlarını paylaşabilir, “Kot pantolonlarınızı ters çevirip yıkayınız” veya “Renkli çamaşırları düşük ısıda yıkamak renklerin solmasını önler” gibi ipuçları, günlük koşuşturma içinde yardımcı olabilir. 

 

Kullandığınız deterjan ve su miktarı hakkında sizi bilgilendirebilir. “Bu hafta su tüketiminiz yüzde 15 arttı” gibi bilgilerle tüketim alışkanlıklarınızı daha iyi yönetmenizi sağlayabilir.

 

Belirli aralıklarla bakım ve temizlik yapmanız gerektiğini hatırlatabilir, “Makinanızın filtresi temizlenmeli” veya “Tamburu temizlemek için bakım programını çalıştırın” gibi uyarılar verebilir.

 

Akıllı klimanızdan mesaj var: “Evin sıcaklığını 3 derece düşürebilirseniz faturanız şu kadar düşer” deseydi; yine akıllı güvenlik kameranız gece vakti, “Kapıda biri var, görüntü gönderiliyor” dese kendimizi ne kadar da güvende hissederdik...

 

Akıllı fırınınızdan mesela “Yemeğiniz pişti, afiyet olsun” diye mesaj geldiğini düşünün.

 

Akıllı süpürge robotunuz, evin temizlik zamanı geldiğini ve temizlemeye hazır olduğunu mesajla bilgi verip izin isteseydi, çok işimize gelirdi herhalde.

 

REKABET AVANTAJI

 

Teknolojinin bu noktaya gelmesi, sadece konfor sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda enerji ve zaman tasarrufunun yanında güvenlik gibi daha birçok önemli avantajlar da sunuyor. 

 

Sonuç olarak, akıllı ev aletleri geleceğin evlerinde vazgeçilmez bir parça haline gelecek ve yaşam şeklimizi kökten değişikliğe uğratacak gibi görünüyor. 

 

Firmalar olarak, bu teknolojileri ürünlerinize ilave ederek hem operasyonel verimliliklerinizi artırabilir hem de müşterilerinize daha yenilikçi ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilirsiniz. 

 

Ayrıca akıllı ev aletlerinin sunduğu veriler sayesinde nokta atışı ürün geliştirme ve pazarlama stratejileri oluşturma bilgisine sahip olabilirsiniz. Ve tabii bu sayede, rekabet avantajı elde edebilir ve pazar paylarınızı da büyütebilirsiniz.

08 Temmuz 2024 Pazartesi