Sitenize en ucuz maliyetle en fazla ziyaretçi çekmenin yolu blog yazmaktan geçiyor. Çünkü arama motorları, arama yapanların sorularına cevap veren bloglara daha fazla trafik yönlendiriyor. Peki, internet okurları veya potansiyel müşterileri nezdinde karşılığı olan bir blog sayfası nasıl hazırlanır?
Yakup Kocaman
Blog genel anlamda aklına geleni yazmak olarak algılanır. Doğru… Ancak yazdığınız makaleyi okuyanlar neticede bir alışveriş eylemine yöneliyorsa, o konu, pazarlamanın ilgi alanına giriyordur. Blog makalesini sadece metin olarak değil resim, yazı ve videonun bileşimi bir içerik türü olarak algılamakta yarar var.
Firmalar için hayati bir pazarlama unsuruna dönüşmüş durumda blog üretimi… Öyle ki, ana merkezinde blogların yer aldığı içerik pazarlaması sektörü, 2020’de 400 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Quracreative’in internet üzerine yapılan araştırmalardan derlediği istatistiklere göre, 2020 itibariyla, internette her ay 850 milyon blog makalesi yayınlanıyor. Yılda 10 milyar makale eder… ABD’de, nüfusun yüzde 10’una denk gelen 31.7 milyon kişi, kendisini blog yazarı (blogger) olarak tanımlıyor. Dünyada her 4 internet kullanıcısından 3’ü düzenli olarak blog okuyor.
İster bir satınalma eylemi öncesindeki araştırma olsun, isterse insan sağlığıyla ilgili kaygılı bir durumu açıklığa kavuşturmak için olsun. Herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak ve başkalarının tecrübelerinden yararlanmak için blog okunuyor. İnsanların bloga olan doğal ilgisi pazarlamacıları cezbediyor.
İŞİ BÜYÜTECEK YAZIM TÜRLERİ
İşinizi büyütmeye yarayacak bloglar yazabilmek için önce başlıca blog türlerini bilmekte yarar var.
1-Epik Blog: Organik tabak imalatı yapan bir firmanız olsun. Sitenizde, ‘Ağaçlardan üretilen tabaklar hakkında bilmeniz gereken her şey’ konulu bir makale hazırladığınızı varsayalım. 1 ana başlık ve tabak imalatında kullanılan 20 farklı ağaç için 20 ara başlık ile toplam 4 bin kelimeden oluşan yaklaşık 10 A4 sayfası bir metin ortaya çıkarın. Yazıyı çarpıcı başlıklar, sıradışı bilgiler, soru-cevaplar, resimler ve videolar ile destekleyin. Kökenlere inin. Organik tabaklar hakkında meraklı olan biri bu makaleyi okuduğunda son derece etkilenmeli. Makalenin sonuna bir referans listesi bile koyun. Destansı makaleniz, en geç bir-iki ay içerisinde Google, Yandex, Yahoo, Bing gibi arama motorları tarafından keşfedilecek ve zamanla hızlanan bir trafik akış grafiği elde edecektir.
2-Ürün Tanıtım Makalesi: Sattığınız ürünü tüm yönleriyle tanıtın. Muadil ürünlerle eksik ve fazla yönlerini karşılaştırın. Kullanıcıların aklına gelebilecek en küçük sorulara kadar teknik düzeyde bilgiler verin. Ürünlerinizin zaman içerisindeki gelişimini anlatın. Okurları, yeni versiyonlardan, eskiyen, yenilenen ve değişen parçalardan haberdar edin. Doyurucu bir bilgilendirme yazısı, ürün araştırması safhasında olan tüketicileri satınalma eylemine yönlendirir.
3-Marka Hikayesi: Markanızı anlatın. Piyasadaki benzer ürünlerden farklılaştığınız alanları anlatın. Çarpıcı kullanıcı hikayeleri sıralayın. İşinizin yükseliş hikayesindeki sıradışı inişleri ve çıkışları dillendirin. Kimliğinizi, konseptinizi ve renginizi açık edin. Savunduğunuz ve sunduğunuz değerleri aktarın.
Aramızda ‘blog işi öldü’ diyen varsa, bu fikrini bir daha gözden geçirmesinde yarar var.