Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrası gereği olarak “Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ve bu kanun kapsamında ödenecek olan alacakların “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun’un 41’inci maddesine göre kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi uygun görüldüğü takdirde, ödemeye aracılık yapan bankalarca, kart kullanıcılarına kredi kartı işlemine konu borç tutarının, taksitler halinde yansıtılması ve taksit ödeme aylarında hesaplarına borç kaydedilmesi koşuluyla; bu ödemeler için ödeme tarihi olarak kredi kartının kullanıldığı gün esas alınacaktır. Bu hüküm 6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödenmesine imkan sağlanmakta olup madde hükmüne göre kredi kartı kullanılarak ödeme yapabilmesi için aracılık yapan bankalarla “anlaşma” yapılmıştır.
GELİR İDARESİNİN SİTESİ
6736 Sayılı Kanun’la ilgili I seri numaralı tebliğde de belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine ödenecek alacakların tahsilatı amacıyla ödemeye aracılık yapacak bankalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yer almaktadır. Bankaların uygulama geliştirmeleri halinde, internet siteleri veya şubeleri üzerinden de kredi kartıyla tahsilat işlemleri yapılabilecektir.
Borçluların kredi kartına taksit şeklinde ödeme yapmalarını istemeleri halinde “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hükümlerine göre alacak tutarı banka tarafından borçlunun hesaplarına Kanun’un öngördüğü şekilde yansıtılacaktır. Bununla birlikte, borçlu tarafından yapılan ödeme tutarını gösterir alındı, kredi kartı ile ödeme işleminin yapıldığı tarih itibarıyla verilecek ve borç ödenmiş kabul edilecektir.
KREDİ HESAPLARINDAN
Diğer yandan kredi kartı kullanılmak ve borçlunun bankadaki kredi hesaplarına taksit aylarında borç olarak yansıtılmak suretiyle yapılan ödemeler ilgili taksit ayının son gününü izleyen günden itibaren Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun’un 41’ inci maddesinde öngörülen süre içerisinde Hazine Hesaplarına intikal ettirilecektir. Bu süre 20 gün olarak belirlenmiştir. Örneğin banka tarafından Kanun kapsamında taksitlendirilmiş alacağın ilk iki taksit tutarının kredi kartı ile aynı gün ödendiği varsayıldığında, banka tarafından taksitler ilgili taksit ayları olan Kasım/2016 ve Ocak/2017 aylarında borçlunun hesap ekstrelerine yansıtılacak ve bu suretle yapılan tahsilat tutarları taksit aylarının son gününü izleyen 20 gün içerisinde Hazine hesaplarına aktarılacaktır.
MAHSUP TALEBİ
Diğer yandan söz konusu kanun hükmünden yararlanmak isteyen mükellefler Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarları vergi mevzuatı gereği iade alacaklarından da mahsubunu talep edebileceklerdir. Bu bağlamda da Kanun hükmünden yararlanmak için başvuruda bulunan ve ödenecek tutarları ilgili vergi mevzuatı gereği alacağından kendi borçlarına mahsup yolu ile iadesini isteyenler bu taleplerinin yerine getirilebilinmesi için başvuruda bulunmaları ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ilgili idareye ibraz etmeleri gerekmektedir. Belgelere ek olarak mahsuben iadenin gerçekleştirilebilmesi için teminat, yeminli mali müşavir raporu veya vergi inceleme raporunda aranan durumlarda bunlarında süresinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgelerinde aynı süre içerisinde ilgili vergi dairesine intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak vermiş bulundukları yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan ettikleri yıllara sari inşaat ve onarma işine ait istihkaklarından kesilen vergilerin beyannamede mahsubu sonucu, vergi iade haklarının doğması ve bu mükelleflerin de anılan yıllarla ilgili olarak matrah ve vergi artırımında bulunmaları halinde, iadesi gereken bu vergilerin, mükelleflerin matrah ve vergi artırımı nedeniyle ödeyecekleri vergilerden mahsubu yapılamayacaktır.
DİLEKÇE TEBLİĞİN EKİNDE
Mükelleflerin mahsup hakkından yararlanabilmeleri için başvurularını “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ” ekinde yer alan dilekçeyle yapmaları gerekmektedir.
Diğer yandan, mükellefin mahsup talebi üzerine mahsup işlemleri yapıldıktan sonra, fazla veya yersiz mahsup yapıldığının tespiti halinde, mükellef hakkında gerekli ek tarhiyat yapılacaktır. Bu durumda Kanun kapsamında mahsup yoluyla yapılmış olan tahsilatlar için herhangi bir düzeltme işlemi söz konusu olamayacaktır.
05 Eylül 2016 Pazartesi