YAKUP KOCAMAN
Amerikan donanım ve yazılım firmaları arasında çetin bir savaş baş gösterdi. Akıllı telefon pazarına yön veren telefon ve bilgisayar üreticisi Apple, 2021 yılı itibariyle kendi ürettiği cihazlarda kullanılacak yazılımlara doğrudan müdahale etmeye başladı. Bu müdahale neticesinde Facebook ve Google gibi, gelir modeli tamamen reklama dayalı yazılım firmaları ciddi gelir kayıpları riskiyle karşı karşıya kaldı.
KULLANICI GİZLİLİĞİ
Apple, kullanıcı gizliliğinin bir insan hakkı olduğu gerekçesiyle, kendi ürettiği cihazlarda kullanılacak uygulamaların kullanıcılardan veri toplamasını doğrudan engellemeye başladı. Şimdiye kadar neredeyse sınırsız denilebilecek boyutta veri toplayan Google, Facebook, Instagram, Whatsapp gibi kuruluşlar başta olmak üzere iPhone cihazlardaki hemen hemen bütün uygulamaların bu karardan olumsuz şekilde etkileneceği kesin.
ONAY VEYA ENGELLEME
Bu uygulama kapsamında, iPhone IOS 14 ve üzeri yazılımları yükleyen kullanıcılara, telefonlarında herhangi bir uygulama açtıklarında, bu uygulamaya şahsi verilerini toplamaya izin verip vermedikleri soruluyor. Eğer akıllı telefon kullanıcısı, bir mobil uygulamanın kendisi hakkındaki verileri toplayıp üçüncü parti firmalara satması veya kullandırması konusunda izin vermezse, o mobil uygulamanın sizin hakkınızdaki toplayabileceği veri miktarı ciddi derecede sınırlandırılmış oluyor.
ARAMA MOTORLARI
Facebook ve Google gibi gelirlerinin neredeyse tamamı reklama dayalı olan sosyal medya ve arama motoru platformları, Apple’ın bu hamlesine şimdilik uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak Apple’ın başlattığı bu trend sadece IOS 14 yazılımı ile kalmayabilir. Kullanıcı gizliliğini garanti ettiğini beyan eden Preveil, ProtonMail, Virtu gibi e-mail gönderme programları, Duckduckgo gibi alternatif arama motorları veya Signal gibi sosyal medya uygulamaları giderek daha popüler olmaya başlayabilir.
İŞLETMELERE ETKİLERİ
Birçoğumuz birer sosyal medya kullanıcı olsak da işletmeler olarak aynı zamanda Google, Youtube, Facebook-Instagram gibi platformlarda reklam veren konumunda olabiliriz. Eğer Facebook’ta reklam veren konumunda iseniz IOS 14 yazılımının getirdiği kısıtlamalar, reklamlarınızın verim kalitesini düşürme potansiyeli taşıyor. Facebook yakın zaman önce yayınladığı bir bildiri ile reklam verenlerin Apple kısıtlamalarından minimum hasarla çıkabilmesi için yapmaları gereken bir dizi önlemi açıkladı.
Facebook Ads Manager’a girildiğinde karşınıza çıkacak olan kırmızı uyarıda belirtilen adımları yerine getirmeniz gerekiyor. Öncelikle web sitenizin, domain bazında Facebook’a tanımlanması gerekiyor. Tanımlama işlemi Facebook’un size özel verdiği bir satırlık bir kodu websitenize koymak suretiyle yapılıyor. Bu işlemi tamamlamak için şu adımı takip edin: Business Manager (Business Suite)>İşletme>İşletme Ayarları>Marka Emniyeti>Domainler.
KATEGORİ SINIRLAMASI
İkinci olarak, sitenize kurmuş olduğunuz Facebook Pixel’in kullanıcılardan topladığı verileri, pixel başına 8 kategori ile sınırlamanız gerekiyor. Bunun için de Business Manager (Business Suite)>İşletme>İşletme Ayarları>Olay Yöneticisi(Events Manager)> Sitenizde Kurulu Pixel Seçin>Toplu Olay Ölçümü>İnternet Olaylarını Yapılandır>Domain Seç>Olayları Yönet>Düzenle>Sizin için en önemli 8 Adet Olayı ekleyin.
Eğer sitenizde e-ticaret yapılıyorsa, Alışveriş, Alışveriş Başlatma, Sepete Ekleme ve İçerik Görüntüleme gibi en önemli olayları eklemeyi unutmayın.
20 Ağustos 2021 Cuma