tatil-sepeti
Yakup KOCAMAN

Yakup KOCAMAN

Diğer Yazıları

YAKUP KOCAMAN

Dijital pazarlama faaliyetinizi sağlam temellere oturtmak istiyorsanız gerçekçi hedefler koymayı öğrenmelisiniz. Online kanaldan gelecek satışlarınızı 2022’de yüzde 100 artırmak istiyorsanız günlük, haftalık, aylık bazlı hedefler koymalı ve onları tek tek başarmalısınız.

Dijital pazarlama faaliyetinizi sağlam temellere oturtmak için gerçekçi hedefler koymayı öğrenmeli ve bunları tek tek başarmalısınız. İşte, işletmeyi hedeften saptıran 5 dijital pazarlama hatası…

1 - HAYALİ HEDEFLER KOYMAK

Sosyal medya hesaplarınızı açar açmaz ilk 6 ayda 500 bin yeni takipçi elde etmeyi ya da firmanızın yenilediği web sitesine ilk ayda 100 bin yeni ziyaretçi çekmeyi düşünmek biraz abartılı olacaktır. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyabilirsiniz. Geçmişte online ortamda elde ettiğiniz tecrübeleri bir kenara yazın. Dijital pazarlamaya yatırım yapmakta olan rakiplerinizin ya da iş kolunuzdaki benzer firmaların dijitalde neler gerçekleştirdiklerini araştırın. Örneğin, ocak ayındaki satışlarınızı artırmak istiyorsunuz. Web sitenize Google Analytics’in kurulu olduğunu varsayacak olursak, geçen yıl ocak ayında sitenize giriş yapan ve ürün satın alan kullanıcıları analiz edin. Hangi şehirlerden giriş yapmışlar, kullandıkları cihazlar hangileri (cepten veya masaüstü bilgisayardan), cinsiyetleri ve yaş aralıkları nedir gibi soruları cevaplayın. Tespit ettiğiniz müşteri profilini yüzde 20 daha artırmak için web sitenize trafik getirmenin yollarını arayın. Bu, sosyal medyada söz konusu kitleyi hedefleyen düşük bütçeli bir reklam kampanyası ile veya uzun süredir iletişim kurmadığınız e-posta listenize yeni bir ürün bülteni göndermekle mümkün olabilir.

2 - E-POSTALARA CEVAP VERMEMEK

ile başlayan e-postalarınızı düzenli olarak kontrol edip gelen soruları cevaplıyor musunuz? Tecrübeler gösteriyor ki, bazı işletmeler, sitelerinde ilan ettikleri halde, info uzantılı e-posta adreslerini kontrol etmiyor, sorulan sorulara cevap vermiyor. Bir kişinin, ürününüzü satın aldıktan sonra veya satın alma kararını vermeden hemen önce size info mailinizden ulaşarak soru sorduğunu düşünün. Eğer ıskalıyorsanız, ya mevcut bir müşterinin sadakatini yok ettiniz ya da gelecek bir müşteriyi kaybettiniz.

3 - SONUÇLARI TAKİP ETMEMEK

Firmanızın aylık gelir gider tablosunu görmeden bir sonraki ay için gerçekçi bir finansal hedef koyabilir misiniz? Koyamazsınız değil mi? Benzer şekilde, dijital varlıklarınıza giriş yapan insanların niteliklerini bilmeden gerçekçi bir pazarlama hedefi de koyamazsınız. Örneğin, pazara yeni sunduğunuz bir ürün için kitleyi sitenize yönlendiren bir sosyal medya reklam kampanyası yürüttünüz. Ne kadar tıklama ve görüntüleme aldığınızı, bunların yüzde kaç oranında satışa dönüştüğünü bilmeniz gerekir. Dönüşüm optimizasyonu yapmıyorsanız, reklam kampanyasının verimini ölçmeniz mümkün olmaz. Satışınız artsa bile satışların ne kadarının online reklam kampanyasından ne kadarının offline kanallardan geldiğini ayrıştırmanız gerekir. Aksi halde bir sonraki ayın online reklam bütçesini ne kadar artırmanız ya da azaltmanız gerektiğini asla bilemezsiniz.

4 - HEDEF KİTLESİ BELLİ OLMAYAN İÇERİK ÜRETMEK

Diyelim ki, sattığınız ürünün tüm teknik detaylarını uzun uzun anlatan güzel bir makale yazdırdınız ve sitenize koydunuz. Ancak bir süre sonra sayfanıza olması gerekenin çok altında bir ziyaretçi geldiğini fark ettiniz. Bunun nedeni, makalenin herhangi bir özel hedef kitle gözetilmeden yazılmış olmasıydı. Söz konusu ürünü en fazla çocuklu hanımların, bilgisayar ve spora meraklı gençler ile öğretmenlerin kullandığını varsayalım. Bu makale doğal olarak her üç kitlenin de üründen beklentisini karşılamaya yetmeyecektir. O yüzden, örneğin, ‘Çocuklu hanımların bu ürünü kullanmadan önce bilmeleri gereken 10 madde’ başlıklı bir makale üretin ve farkı görün.

5 - YENİDEN PAZARLAMA (REMARKETİNG) YAPMAMAK

Arama motorlarında ve en çok ziyaret edilen haber sitelerinde 6 aydır sürekli reklam yayınladığınızı varsayalım. Bu reklamlar neticesinde siteniz ayda ortalama 10 bin tıklama alıyor olsun. Reklamların 6. ayına geldiğiniz halde henüz yeniden pazarlama reklam kampanyası yayınlamadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Yeniden pazarlama, ürünlerinize bir şekilde ilgi göstermiş, ancak satın almadan gitmiş kitleye yapılan reklam kampanyasına verilen bir isim. Sürekli yeni müşteri elde etmek için aynı parayı harcamak yerine, bütçenizin cüzi bir kısmını daha önce yaptığınız reklamla ilgilenen kitleye yeniden reklam göstermek için harcayın. Bu, sitenize bir kez girmiş olanları ya da sadece sosyal medya hesabınızda yayınladığınız bir ürünün tanıtım videosunu izleyen kitleyi hedefleyen bir kampanya olabilir.

26 Kasım 2021 Cuma