YAKUP KOCAMAN
Anadolu’da ‘duvara konuşmak’ diye bir tabir vardır. İnteraktif pazarlama taktiklerini kullanmayanların durumunu izah edebilmek için bundan daha iyi bir kavram bulamıyorum. İnteraktif pazarlama dünyasına, 6 yöntemin tamamını veya bir kısmını kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Bir arkadaşım soruyor: “Reklama ciddi paralar dökerek sitemize yoğun bir trafik getiriyorum ancak gelen ziyaretçilerin yarıdan fazlası daha 10 saniye dolmadan sayfamı terk edip gidiyor, ne yapmalıyım?” Ben de cevap veriyorum: “Sitene, sosyal medya sayfana giriş yapanlar kocaman bir duvara çarpıyor olmalı ki, hemen geri dönüyorlar. Sitendeki duvarı yıkıp yerine bir lunapark kurmalısın.”
Sitenizden toplu kaçışları önleyebilmek, kitlenizi sitenizde eğleşmeye ikna edebilmek için aşağıdaki içerik taktiklerini uygulamalısınız.
Firmanızın web sitesine gelen ziyaretçi trafiğini bir istatistiki veri olarak görmeyin, onlar birer insan. Elinizi uzatın ki, onlar da elini uzatıp sizinle el sıkışabilsin. Sitenize etkileşimli unsurlar eklemek, misafirlerinizin aklına ve ruh dünyasına pozitif değer katmanın en kestirme yoludur. Bu yüzden, sitenizde ayda bir blog makalesi yazmak veya haftada iki-üç post mesajı yayınlamak, artık katma değerli bir etkileşim meydana getirmiyor. Tek yönlü iletişimi sonlandırıp etkileşimli iletişim dünyasına adım atmalısınız.
1 - Seçenekli bir hikâye sunarak kitlenize aksiyon aldırın:
Seyahate çıkmaya karar vermiş, ancak hangi destinasyona gitmesi gerektiği konusunda kararsız kalıp araştırma aşamasında olan kitle için bir sayfa tasarlayın. Sayfanın girişine 4 resimli kutu koyun: Yaylalar, termal kaplıcalar, tarihi lokasyonlar, kruvaziyer seyahati. Kitle bu seçeneklerden birini seçince açılacak sayfada daha detaylı seçenekler sunarak hikâyeyi tur paketinin satış aşamasına kadar sürdürün.
2 - Online anketler düzenleyin:
Ürün ve hizmetlerinizi kullanmış bir kitle için tasarlayacağınız sayfaya ilgili ürün ile ilgili memnuniyeti ölçen birkaç soruluk anket gömün. Anketi dolduranlara yönelik çekilişle bir hediye paketi göndereceğinizi ilan ederseniz ankete katılım beklenmedik şekilde artacak.
3 - İnteraktif video:
Üç dakika uzunluğunda bir ürün içerik videosu çektiniz. Ancak ürünün bazı özellikleri çocuklu ailelere bazı özellikleri ise çocuksuz aile kitlesine hitap ediyor. Bu durumda her iki kitle, diğerine ait özellikleri dinlemek istemeyeceğinden kısa süre sonra videonuzu terketme eğiliminde olacak. Bunu önlemenin yolu ise birinci dakikanın sonunda videoyu durdurup izleyiciye çocuk sahibi olup olmadığını sorarak çocuklu kitleye ayrı, çocuksuz kitleye ayrı video izleterek her iki kitleyi de daha uzun süre sitenizde tutabilirsiniz.
4 - Veri görselleştirme:
İstatistiki bir veriyi veya bir excel tablosunu asla olduğu gibi sayfanıza koymayın. Veriyi bar grafikler, simit grafikler, diagramlar, ülke ve şehir haritaları gibi tıklandığında alt kırılımlara ait detayların görülebileceği etkileşimli infografiklere dönüştürebilirsiniz. Örneğin, hangi ülkelerde faaliyet gösterdiğinizle ilgili listeyi Tableau veri görselleştirme programında hazırlayacağınız interaktif bir dünya haritasına yerleştirerek sitenize gömebilir, böylece müşteri deneyimini artırabilirsiniz.
5 - Online sayaçlar ve hesap makinaları:
Takı veya hazır giyim satıyorsunuz. Parmak ve beden ölçü birimlerini tek bir ülke için baz alarak yazdıysanız ziyaretçilerinizin bir bölümünü otomatik olarak gözden çıkardığınız anlamına geliyor. Türkiye’de üretip sattığınız 42 numaralı bir gömleğin Avrupa, İngiltere ve Amerikan sisteminde hangi numaraya veya harfe denk düştüğünü otomatik olarak gösteren bir online sayaç, müşteri deneyimini zenginleştirecek.
6 - Oyunlar, yarışmalar, çekilişler düzenleyin, indirim kuponları dağıtın:
Sosyal medya sayfalarınızda etkileşimi artırmanın ve potansiyel müşterilerin e-mail adreslerini toplamanın yolu bunlardan geçiyor. Heyo, Shortstack, Easypromos, Wishpond, Pagemodo, Stackla, Woobox, Gleam.io, gibi üçüncü parti yazılımlarla sosyal medya sayfalarınızda etkileşimli yarışmalar ve oyunlar kurup yönetebilirsiniz.
04 Haziran 2021 Cuma