Giriş: 06.12.2015 - 23:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 09:19
VEYSİ SEVİĞ

VEYSİ SEVİĞ

Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi uyarınca “Bu kanun hükümlerine göre tebliğ yapacak kimselere aynı kanunun 93. maddesinde sayılan usullere bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ” yapılabilmektedir.
Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılmaktadır.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik alt yapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Maliye Bakanlığı’nca elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili teknik alt yapı kurulmuş ve konuya ilişkin ve tebliğe elverişli elektronik tebligat adresi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından internet vergi dairesi bünyesinde oluşturulmuştur. Buna göre tebliği gereken elektronik imzalı evrak, elektronik tebligat sistemi kullanılmak suretiyle, muhatabın elektronik tebligat adresine tebliğ edilebilecektir.

Vergi Usul Kanunu uygulaması ile ilgili olarak yayımlanan 456 sıra numaralı “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”nde yer alan açıklamalar çerçevesinde 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren kendilerine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek kişiler;

  • Kurumlar Vergisi mükellefleri,
  • Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar, (kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)
  • İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler olarak belirlenmiştir.

Tebliğ ile yapılan düzenleme gereğince “Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek kişiler için)” internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.

Bu mükelleflerin, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kimseler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkündür.

Yapılan düzenlemeler çerçevesinde “İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.
Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilerek gerekli koşulları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir.

İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda veya vergi dairesine bizzat başvurarak sistemi kullanacak olan gelir vergisi mükellefleri, elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.

Tebliğde getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri mükellefiyet tesisi sırasında bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemler yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla örneği tebliğ ekinde yer alan bildirimi doldurarak ilgili vergi dairesine vermek zorundadırlar.

Tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen ancak isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak sisteme dâhil olabileceklerdir.

Vergi Usul Kanunu gereği olarak bundan böyle tebliğ gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir.

Yukarıda da belirtildiği üzere elektronik tebligat sistemi kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2016 tarihine kadar mükellefiyetlerine özgü “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde Elektronik Tebligat Sistemi’ne dâhil olması zorunlu olanların bu mecburiyete uymamaları halinde haklarında cezai işlem yapılacaktır.