Dijital pazarlamanın özü, kelimelere dayanır. İşinizle ilgili en doğru kelimelere hakim iseniz dijitalde rakiplerinize fark atarsınız. İster internet sitesi kurun, ister internet reklamı yayınlayın. Hepsinde anahtar, kelimelerdir.
Yakup Kocaman
Dijital dünyada ekmek teknesini ayakta tutmanın sırrı, ne banka finansmanına ne de ortakların özsermayesine dayanıyor. Günümüz rekabet şartlarında ayakta kalmak, hatta bir adım öne geçmek için evvela işinizle ilgili en doğru anahtar kelimelere sahip olmanız ve sonra onları doğru yerlerde kullanabilmeniz gerekiyor. Şimdi sıralayacağımız siteleri kullanarak, tek kuruş ödemeden, on binlerce liraya eşdeğer pazar, rakip ve ürün analizi verilerine erişebilirsiniz. Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcısı, Similarweb, Alexa, Ahrefs, Semrush, Moz, Answer the public, Ubersuggest, Seobility, Jaaxy, Keywordtool.io, Google Search Console, Soovle.
Bu araçlardan tamamen ücretsiz olan Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı nasıl verimli kullanabileceğinizi anlatmak istiyorum.
3 FAYDASI OLACAK
Temelde size üç faydası olacak. Birincisi, hem internet reklamı verirken hem de internet sitenizde makale ve içerik yazarken ihtiyacınız olan anahtar kelimeleri buradan süzebileceksiniz. İkincisi, en önemli rakiplerinizin internet sitesi üzerinde araştırma yaptırarak hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını öğrenebileceksiniz. Üçüncüsü ise eğer Google reklamı yayınlamayı düşünüyorsanız, hangi anahtar kelimenin reklam maliyetinin ne olduğunu öğrenebileceksiniz.
ANAHTAR KELİME PLANLAYICISI
1 - Google Ads hesabı açın. Hesabı açmak ücretsiz. Önce bir gmail hesabına sahip olmak gerekiyor.
2 - Google Ads içerisinde üst menüden Araçlar ve Ayarlara tıklayın. Açılan menüden Planlama > Anahtar Kelime Planlayıcı’ya gidin. Karşınıza iki kutu çıkacak: ‘Yeni anahtar kelimeler keşfedin’ ve ‘Arama hacmi ve tahminleri alın’.
3 - Önce, ‘Yeni anahtar kelimeler keşfedin’ bölümüne girin. Burası, sitenizde arama motoru ayarlamaları yapmak amacıyla mutlaka kullanmanız gereken en önemli anahtar kelimeleri size bildirecek.
4 - Şimdi, sattığınız ürün veya hizmetle ilgili en önemli olduğunu düşündüğünüz
3 kelimeyi veya kelime grubunu bu alana girin ve Sonuçları Göster’e tıklayın. Örneğin ben şu anahtar kelimeleri girdim ve karşıma 3.246 tane ilişkili anahtar kelime önerisi geldi; erkek gömleği, pamuk gömlek, keten gömlek.
5 - Bu kadar fazla sayıda anahtar kelime kafa karışıklığından fazla bir şey değil. Ufuk açıcı. Bir şeyler öğrenebilmeniz için daha rafine sonuç lazım. O zaman bu sonuçları filtrelemek gerekir.
6 - Filtre Ekle’ye tıklayın. Açılan pencerede ‘anahtar kelime metni’ne tıklayın. Karşınıza gelen pencerede içerir veya içermez seçeneklerine göre yapacağınız araştırmada ulaşmak istediğiniz veya dışarıda bırakmak istediğiniz kelimeleri girerek arama yapın. Örneğin ben, içerir’i seçerek ‘fiyat, ucuz’ kelimelerini girdim. Sonuç sayısı 3 binden 32’ye düştü.
7 - Aramalarınızı daha rafine hale getirmek için dil ve ülke seçin. Örneğin Fransa’ya gömlek satmak istiyorsanız dili Fransızca, yeri Fransa olarak değiştirin.
21 Şubat 2020 Cuma