tatil-sepeti
Yakup KOCAMAN

Yakup KOCAMAN

Diğer Yazıları

Ünlü bir kişi veya marka adını girerek Google araması yaptığınızda, arama sonuçları sayfasının sağ tarafında bir bilgi kutucuğu açılıyor. Bu kutucuğun, internetteki itibar yönetiminizi ücretsiz olarak yapabilmenize imkan veren önemli bir mecra olduğunu biliyor muydunuz?

Yakup Kocaman

İşletmeniz, markanız veya sorumlusu olduğunuz kuruluşunuz kamuoyunda yaygın şekilde biliniyorsa, internette sizinle ilgili çok sayıda içerik yayınlanmış ise Google sizin hakkınızdaki bu bilgileri ve resimleri otomatik olarak bir araya toplayıp, hakkınızda arama yapan kişilere gösteriyor olabilir. Ne demek istediğimi daha iyi anlamak için Google’a Fatih Sultan Mehmet yazarak aratın. Arama sonuçları sayfasının sağ tarafında çıkan bilgi kutucuğunda Fatih’in doğum tarihi, doğum yeri ve temsili fotoğrafı gibi bir dizi bilgi göreceksiniz. İşte buna Google Bilgi Paneli (Google Knowledge Graph) deniliyor.

PANELİN YÖNETİMİ

Sizin veya sorumlusu olduğunuz markanız hakkında bu şekilde otomatik bir bilgi kutucuğu açılıyorsa, Google’ın bu paneli yönetmenize de izin verdiğini biliyor muydunuz? Eğer bilmiyor iseniz aşağıdaki adımları izleyerek yönetim hakkını kolayca üzerinize alabilirsiniz. Yönetimi devraldıktan sonra panelde otomatik olarak görünen yazıları, fotoğraflarınızı, sosyal medya bilgilerinizi değiştirme, silme veya yeni eklemeler yapma hakkına erişmiş olacaksınız. Google Bilgi Paneli yönetimini devralmak için şu adımları izleyin:

  1. Google Chrome’u açarak google.com’a gidin.
  2. Google hesabınıza giriş yapın. Google.com’da sağ üst köşede Gmail hesabınızın baş harfi görünüyor olmalı.
  3. Şimdi arama kutucuğuna kendinizin, markanızın, işletmenizin veya sorumlusu olduğunuz tüzel kişiliğin adını yazarak aratın.
  4. Arama sonuçları sayfasında sağda çıkan bilgi kutucuğunun hemen altında mavi tik işaretli satırda yazan “bu bilgi paneli için hak talebinde bulunun” yazısına tıklayın.
  5. Google sizi otomatik olarak bir bilgi doğrulama sayfasına yönlendirecektir. Açılan sayfada ‘get verified’ (doğrula) butonuna tıklayarak sorulan soruları cevaplayın, istenen belgeleri yükleyin.
  6. Bu şekilde doğrulamanızı gerçekleştirmiş, panelin yönetimini kendi üzerinize almış olacaksınız. Yönetimi devraldıktan sonra panelinizi güncellemesi için başka bir kullanıcıya yetki tanımlayabilirsiniz.
  7. Eğer doğrulama işleminiz siz değil de size iş yapan biri veya bir ajans yapıyorsa (ki yapabilir), Google onlardan sizinle imzalamış oldukları iş sözleşmesi, sayfa yönetim yetkisi verdiğinizi gösteren ekran görüntüleri vb. belgeler isteyecektir.

İYİ SİTELERDE İNDEKSLENİN

Adınız veya işletmeniz hakkında Google arama sonuçları sayfasının sağ tarafında herhangi bir bilgi paneli çıkmıyor ise demek ki, Google internette sizinle ilgili yaygın şekilde yer alan bilgi ve içerik bulamıyordur. İnternet ortamındaki itibarınızı ciddi derecede yükseltmeye yardımcı olan Google Bilgi Paneli’ni oluşturmaya kararlı iseniz, firmanızdaki ekibinizle veya çalıştığınız ajans aracılığıyla bahsettiğimiz işlemleri yerine getirin ve Google’a sizin için bir bilgi paneli oluşturması için süre verin.

Google’ın bilgi paneli oluşturmasının temel gerekçesinin sizin hakkınızda başkalarının çok sayıda Google araması yapması olduğunu unutmayın. Google sizinle ilgili otoritesi yüksek sitelerde yayınlanan içerikleri indeksledikten sonra otomatik olarak bilgi paneli oluşturacaktır.

8 ADIMDA PANEL OLUŞTURMA

  1. Hakkınızda bir wikipedia sayfası oluşturun.
  2. Google Benim İşletmem’e kaydolun. Açılış-kapanış saatleri, adres vb. tüm bilgileri tam güncelleyin. İşletmenizin iç ve dış mekân resimlerini yükleyin.
  3. Wikidata, internet movie database (imbd) gibi kaynak nitelikli sitelerde yer alın.
  4. Kendi sitelerinizdeki Hakkımda (About Us) sayfasını olabildiğince zenginleştirin.
  5. Sitenizdeki, ürün, hizmet veya portföy sayfalarının yapılandırılmış verileri kullandığına emin olun. Yapılandırılmış verileri schema.org veya RankMath, Yoast SEO gibi programlar aracılığıyla da oluşturabilirsiniz. Arama motorlarının sizi ve yaptığınız işleri kolayca anlamasının en kestirme yolu budur.
  6. Çok ziyaret edilen sitelerde içerikler yayınlanmasını sağlayın.
  7. Hakkınızda yapılan Google arama sayısının artması için internet siteniz, sosyal medya hesaplarınız kanalıyla sunduğunuz hizmetlerinizin sayısını ve yoğunluğunu artırın.
  8. Sitenizin Search Console doğrulamasını gerçekleştirin.

06 Ağustos 2021 Cuma