Fiziki dünya giderek globalleşiyor olabilir ama online dünyada başarının sırrı yerelleşmede saklı. İnternet üzerinden teknik olarak tüm dünyaya erişebiliyor olmak tek başına yeterli değil. Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin yaşadığı ülkenin ve şehrin özellikleri, tüketim kültürüne ait kavramlar, alışkanlıklar ve yerel sözlerin zenginliği gibi detaylara inmek gerekiyor.
Yakup Kocaman
“O gömleği nereden buldunuz, bütün gömlekler ve benzersiz pololarda şimdi yüzde 70-90 indirim”, “Odayı halı güzelleştirir diyenlerden misiniz? Şu anda tüm halılarda yüzde 90 indirim”.
Beni etkileyen bu cümleler, bir süre önce e-posta kutuma göz attığımda karşıma çıkan iki e-postanın konu başlığında yer alıyordu. Etkilendiğim şey gömlekler veya halılar değil, e-postayı gönderen Çin merkezli perakende firmasının gündelik Türkçe’ye hakimiyeti idi. Halk ağzında yerleşik olan tüketim kültürüne dair deyimleri e-posta pazarlamasında kullanmak, Türkiye’de iş yapmakta olan Çin firması açısından etkileyici bir yerelleşme örneği.
ÜÇ AYAKLI STRATEJİ
Dijital dünyada en az maliyetle en etkili şekilde yerelleşmek, arama motoru optimizasyonu (SEO) ile mümkün olabiliyor. Üç ayaklı bir strateji ile yerelleşmede başarılı olabilirsiniz.
Web sitesi
- İşyerinizin coğrafi, fiziki görünürlüğünü internete yükleyin. Bir ülkede yeni bir dükkan açmış veya ikinci bir şehirde yeni bir şube açmış olabilirsiniz. Telefon, adres, e-posta gibi iletişim bilgileri güncel olmalı.
- Sitenizde mutlaka bulunması gereken sayfalar: Anasayfa, Hakkımızda, İletişim, Sık Sorulan Sorular, Ürün/Hizmet Garanti Şartları, Ürün Detay Sayfası (Her bir ürün için ayrı bir sayfa), Hizmet Detay Sayfası (Her bir hizmet kalemi için ayrı bir sayfa).
- Müşterilerinize yüz yüze hizmet sunan personelin fotoğraflarıyla tanıtıldığı bir ekip sayfası açın.
- Müşterilerin sitenizde yorum yazmasına izin verin. Ürün-hizmet veya blog sayfalarında yorumları aktif hale getirin. Olumlu veya olumsuz farketmez, yazılan yorumlara, bir iletişim stratejisine bağlı kalarak cevap yazın.
- Müşteri şikayetlerini, müşteri mağazayı terkedip olumsuz bir yorum yazmadan yerinde çözüme kavuşturun.
- Yerel hedef kitlenizin tüketim kültüründe yer edinmiş yerel şiveleri, kavramları ve kelimeleri anahtar kelime olarak bloglarınızda ve arama motoru optimizasyonu süreçlerinde kullanın.
- Yerel İşletme Şema diline dair kodları sitenize gömün. Schema.org/localbusiness sayfasında yer alan örnek kodu alın ve kendi işletmenize uyarlayarak sitenize yerleştirin. Arama motorlarının sizi daha net ve açık şekilde anlamasını sağlayacaktır.
- Sitenizdeki resim ve videolara mutlaka altyazı ekleyin. Erişilebilirlik puanında bir adım öndesiniz. Siteniz ile sosyal medya profilleriniz arasında karşılıklı link alışverişi yapın.
- Sitenizde, bir diğeriyle ilişkili olan, ek bilgi veren ürün ve hizmet sayfaları arasında link bağları kurun.
- Yukarıda bahsedilen her bir sayfa için 50-60 karakter uzunluğunda sayfada yer alan içeriği tanımlayan başlıklar (title) ve 150-160 karakter uzunluğunda alt açıklamalar (meta description) ekleyin.
- SSL sertifikasına (https) sahip olmadan arama motorlarında öne geçmeyi unutun. Cep telefonlarında kolayca okunabilen sayfalar, anlaşılabilir ve kısa cümlelerden oluşan sayfa linkleri oluşturun.
Google benim işletmem
- Birçok işletmenin, Google Benim İşletmem sayfasını bir kez açtıktan sonra bir daha bakmadığı bir gerçek. İşletmeniz Google’da görünüyor ama Benim İşletmem sayfasına giremiyorsanız, Google’a başvuru yaparak işletme sayfasının yönetimini kontrolünüz altına alın. Kontrolü ele almak için, ‘Bu işletmede hak talebinde bulunun’ seçeneğinden ilerleyin. Google önce bu sayfada halen yönetici haklarına sahip olan e-mail adresine bir mesaj gönderir. Üç gün içerisinde bir cevap gelmez ise aynı sayfaya yeniden girin ve Google’ın işletmenizi sabit telefondan arayarak onay kodunu vermesini sağlayın. Onay kodunu sayfaya girdiğiniz andan itibaren sayfa sizin yönetiminizde.
- Benim İşletmem sayfasındaki kategori, iş saatleri, logo, fotoğraflar, ürün teklifleri gibi sayfaları güncelleştirerek firmanıza ait benzersiz link içeren sayfayı oluşturun.
- Google sayfanıza müşteriler veya üçüncü kişiler tarafından yüklenmiş fotoğraflardan eski veya uygunsuz olanları kaldırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için Benim İşletmem uygulaması içerisinden ilgili fotoğrafı neden kaldırmak istediğinizi belirten seçeneği seçerek (örn. düşük kalitede resim vb.) Google’a talepte bulunun.
Diğer işler
- Arama motorları Google’dan ibaret değil. Sitenizi Yahoo, Bing, Yandex, Baidu gibi motorlara da kaydedin.
- İşletmenizi, Europages, About Us gibi ücretsiz veya ücretli onlarca listeleleme (sarı sayfalar) sitelerine kaydedin. Ancak her listeleme sitesinde aynı kategori ve sitenizle uyumlu ve güncel içerikler girdiğinize emin olun.
- Bulunduğunuz şehirlerdeki yerel yönetimlerle, okullarla ve diğer stratejik ortaklar ile birlikte etkinlikler gerçekleştirin ve bunların sitenizde ve medyada duyurulmasını sağlayın.
- Yerel sponsorluklar, yerel yarışmalar, burs programları, ticaret odası etkinlikleri gibi programları sosyal medya profillerinizde ve sitenizde duyurun.
- Yüz yüze geldiğiniz müşterilerinizin var olduğu her online mecrada siz de var olun.
- Anahtar kelimelerinizi seçerken sesli aramalara odaklanın. Arama motorlarında yapılan aramaların yüzde 20’si ses ile gerçekleşiyor. Ses ve yazı ile aramanın farkı, sesli aramada daha fazla sayıda kelime kullanılması ve tek tek kelimelerle değil, konuşma cümleleri ile arama yapılmasıdır.
18 Eylül 2020 Cuma