Online satışta ABD’yi de sollayarak dünyanın en büyük pazarı olan Çin, 800 milyon internet müşterisine ev sahipliği yapıyor. Peki, yıllık 1.3 trilyon dolara ulaşan ciro hacminin döndüğü Çin e-ticaret pazarına giriş yapmaya hazır mısınız? Fakat bunun için bildiğiniz dijital mecra ve aktörleri unutun çünkü onlar Çin’de çalışmıyor. Ancak Çinli versiyonları var.
2020 itibarıyla, dünya toplam e-ticaret harcamalarının yaklaşık yarısının Çin’de gerçekleşmesi bekleniyor. Çin devletinin istatistik ofisi verilerine göre ülkede bir yılda gerçekleşen online perakende satış harcamaları, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 23.8 büyüyerek 1.3 trilyon doları aştı. Bu rakamın yüzde 80’ini fiziki ürün ve mamuller, yüzde 20’sini ise fiziki olmayan ürünler oluşturdu. Bu veri ile Çin, online satışta ABD’yi de sollayarak dünyanın en büyük pazarı oldu. Olmasına oldu ancak Türkiye, e-ticaret pastasının 100 katından daha büyük potansiyele sahip olan bu pazarda herhangi bir şey satamadıktan sonra bu verinin bize ne faydası var? O zaman Çin’de online pazara nasıl giriş yapabileceğimize odaklanalım.
Önce iki tespit, bir soru. Çin nüfusu çok olduğu için mi dünyanın en büyük online pazarı?
- Türkiye’dekinin aksine, Çinli müşterileri, öncelikle online satın alma yapmanın ‘ne kadar da güvenli’ olduğuna ikna etmek zorunda değilsiniz. Bu büyük bir avantaj. Halihazırda, 800 milyonu aşmış olan internet ve akıllı telefon kullanıcıları, AVM’leri hınca hınç doldurarak alışveriş yapmayı değil online satın alma yapmayı tercih ediyor. Çünkü çok kıymet verdiği zamanını mağaza mağaza gezerek harcamıyor, internette fiyat karşılaştırması yaparak ihtiyacını en ucuza karşılamayı seçiyor.
- Çinli tüketicilerin bu isteğini mümkün kılan şey ise ülke içinde ve dışında kusursuz bir saat gibi tıkır tıkır işleyen kargo ve posta altyapısı. Liseli Mehmet’in, Aliexpress’ten 1.5 dolara sipariş ettiği GS formasının 15 gün sonra Çin’den yola çıkıp sıfır kargo ücretiyle İstanbul’da kapıya teslim ulaştırıldığına şahit olduysanız, e-ticarette iş olduğuna inanırsınız.
Dünyanın en büyük online pazarına gireceğiz ama orada ne Google arama motoru, ne Facebook, ne de Whatsapp mevcut. Batı dünyasında bildiğiniz bütün dijital ve sosyal medya platformları unutun. Çin’de hiçbiri çalışmıyor. Çin’in dijital seddini aşmak, markanızı orta dünyadaki doğru tüketicilerle buluşturabilmek için yapılması gereken ilk iş, bir ön pazar araştırması yaptırmak olmalı. Strateji olmadan asla. Bunun için yerelde faaliyet gösteren pazarlama ve dijital ajanslarla çalışabilirsiniz. Ayrıca Çin’e dış ülkelerden satış imkanı veren hazır paket siteler de (Walkthechat) bir başlangıç seçeneği olabilir.
- Çin’de barınan, Çince bir internet siteniz olmalı. Türkiye’de bir Çince site kurarak başarılı olma şansınız az. İçerisinde Google maps, Google font veya Facebook, Youtube gibi uzantılar nedeniyle siteniz Çin’de otomatik olarak mimlenecek ve aşırı yavaş çalışacak. Yavaş bir sitede hiçbir müşteriyi tutmak mümkün olamayacağından sitenizin alan adını ve barınma yerini başka bir ülkeden değil dnspod.cn gibi Çin merkezli hizmet sağlayıcılardan satın almak durumundasınız.
- Çin’de site kurabilmek için hükümete başvurarak ICP (Internet Content Privder) lisansı almak gerekiyor.
- Siteniz, Çin’in en popüler sosyal medyalarına mutlaka bağlantı vermeli ve Çin merkezli online ödeme sistemleri (Alipay, WeChat Pay, WangYin gibi) altyapısına sahip olmalı.
- Siteden sonra, ülkenin ana akım sosyal medya platformu olan WeChat’te işletme hesabı ve e-mağazanızı açarak ürün ve hizmetlerinizin tanıtım ve satışına başlayabilirsiniz. Çin İş Lisansı’na sahipseniz veya yerel resmi ortağınız varsa 5 adede kadar hesap açılabiliyor. Doğrudan yabancı şirket olarak da başvuru seçeneği mevcut. Ancak ciddi bir reklam bütçeniz olmak zorunda. Başvuru bu linkten yapılıyor: mp.weixin.qq.com.
- Yukarıdaki seçeneklere alternatif olarak B2C veya B2B platformlarında e-mağaza açarak satış yapabilirsiniz. İşletmeden müşteriye (B2C) satışlar için Tmall, JD ve 360’da mağaza kurabilirsiniz. İşletmeden işletmeye (B2B) satışlar için adresiniz Alibaba, Global Sources.
- Çin Google’ı olarak bilinen Baidu’da, arama motoru reklamları vermeli ve SEO çalışması yapmalısınız. Baidu’nun Çin arama motoru pazarındaki payı yüzde 80. Günde 6 milyar arama yapılıyor. Diğer önemli iki arama motoru Sogou ve 360.
ÇİN DİJİTAL DÜNYASINDA KİM KİMDİR?
Çin’de dijital pazarlama yapmak için hangi mecraları kullanmalısınız?
- Arama motoru: Baidu (Google)
- Sosyal medya: WeChat (Facebook+Whatsapp+Pinterest+Google Haberler toplamına eşit bir platform), Weibo (Twitter), Tencent (Msn Messenger)
- B2C mağaza kanalları: Tmall, JD.com, 360buy, Joyo (amazon.cn), QQ, Dangdang
- B2B toptan pazarları: Alibaba, DHGate, Global Sources
- C2C pazaryerleri: Taobao, Paipai, eachnet.com
24 Haziran 2019 Pazartesi