tatil-sepeti
Yakup KOCAMAN

Yakup KOCAMAN

Diğer Yazıları

Bir araştırmaya göre, Google ve Bing gibi arama motorlarında herhangi bir ürünle ilgili arama yapmaya başlayan tüketicilerin yüzde 90’ı, arama yaptıkları ürünü satan markalar hakkında henüz hiçbir fikre sahip değil. Ancak hedeflerine ulaşıyorlar. Çünkü onlara bu konuda arama motoru optimizasyonu (SEO) yardımcı oluyor. Peki başarılı bir SEO hangi bileşenlerden oluşuyor? İşte 10 adımda o bileşenler

Televizyonların, gazetelerin ve basılı mecraların marka algısı oluşturmadaki etkinliği giderek zayıfladı. 2018’de Stats Labs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Google ve Bing gibi arama motorlarında herhangi bir ürünle ilgili arama yapmaya başlayan tüketicilerin yüzde 90’ı, arama yaptıkları ürünü satan markalar hakkında henüz hiçbir fikre sahip değil. Bu araştırma, marka oluşturmak için geleneksel yöntemlerden hâlâ kopamayanlara adeta bir uyarı zili niteliğinde.

Söz konusu olan dijital dünyada yer almaksa, markanızı internette sıfırdan inşa etmek zorundasınız. Aslında korkmanıza da gerek yok. Çünkü geleneksel yöntemlerle marka oluştururken ürettiğiniz içerik internette sizin en büyük yardımcınız olacak. Arama motorları kelimelerle çalışır. Semt pazarcılarının kullandığı kısa, öz ama etkili pazarlama sözlerini internete taşımayı düşünün mesela.

Google’da her yıl iki trilyon adet arama yapılıyor. Bu dünyada yoksanız ağacın meyvelerini uçurumdan toplamaya çalışıyorsunuz demektir.

Arama motorlarında sesli aramaların payı hızla artıyor. İşte size bir fırsat. Sözlü kültürü güçlü olan bir altyapıdan gelmenin kazandırdığı birikimi, ticari fırsata dönüştürmenin en kestirme yolu. Etrafınıza daha dikkatli bakın, 45 yaş üzeri akıllı telefon kullanan erkeklerin Google’da (Asistan) neredeyse hiç metin yazmadan, sadece sözlü olarak arama yaptığını göreceksiniz. İşte bunlar, arama motoru optimizasyonu (SEO) dediğimiz dünyanın bazı önemli yeni belirleyenleri.

ANA BİLEŞENLER

SEO ile ağacın meyvelerini yardan değil yerden kolayca toplarsınız. İşte başarılı bir SEO çalışmasının ana bileşenleri:

SEO’da neredesiniz öğrenin

Arama motoru dünyasında boy göstermeden önce sitenizin arama motoru sonuçlarındaki pozisyonunu öğrenin. Zamanla ilerlemenizi veya rakiplerinize göre konumunuzu takip edin. İşinize yarayacak bazı ücretsiz veya kısmen ücretsiz araçlar: Builthwith, SEMRush, Moz, GTMetrix, Google Speed Tool, Google Lighthouse, Ahrefs, Serpstat.

Alan adı seçimi

Seçtiğiniz alan adının yaptığınız işe veya sattığınız ürünlere dair kelimeler içermesi önemlidir.

Sitenizi arama motorlarına açın

Sitenizin arama motorlarının indeksleme işlemine açık olup olmadığını kontrol edin. Arama motorlarının sanal botları sitenizi her gün ziyaret edip yenilik olup olmadığını kontrol eder. Hatta onların sitenize gelmesini beklemeden siz onlara gidip sayfalarınızı indeksletebilirsiniz. Google Search Console bu iş için var. Unutmadan, sayfalarınız, resimleriniz için meta ve alt bilgi etiketler yazmayı ihmal etmeyin.

Sitenize verilen linkler

Sitenize başka sitelerden link veriliyor mu? Sitenizde kullanıcı dostu bilgiler, videolar, uygulamalar mevcut mu? Evet ise bir süre sonra sizden daha fazla ziyaretçi alan sitelerde sizden bahsedilmesi mümkün olabilir. Yerel ve uluslararası sarı sayfalar sitelerine ücretsiz kayıt imkanlarından yararlanın (Turkish Exporters, Europages, Kompass gibi)

Sayfalarınız arama kelimelerine uygun mu?

Ürünlerinizin her biri için özel bir sayfa oluşturun ve müşterilerin ilgili ürününüzden nasıl en fazla yarar sağlayabileceğine dair tüm detayları paylaşın. Arama yapan kullanıcının işine yaramayan sayfalarınız size hiçbir yarar sağlamaz.

Doğru anahtar kelime seçimi

Ürün sayfaları hazırlarken atacağınız başlıklara dikkat. Ürüne sizin verdiğiniz teknik isim önemlidir ancak ya müşteriler ürününüzü sizin verdiğiniz isimle aratmıyorsa? Sizin verdiğiniz isim değil müşterilerinizin ürünü hangi kelimelerle arattığı esastır. Google Keyword Planner ile ürünlerinizin en çok hangi kelimelerle aratıldığını, benzer anahtar kelimeleri ve arama hacimlerini öğrenin. Başlıklarda H1, H2, H3 taglarını kullanmayı ihmal etmiş olabilirsiniz. Sitenizdeki ürün tanıtım sayfalarını yeniden gözden geçirmenizde yarar var.

Siteniz mobil uyumlu mu?

Sitenizi 2010 öncesinde yaptırıp bir daha el sürmediyseniz haydi iş başına. Site ziyaretlerinin en az yarısının akıllı telefonlardan yapıldığı bir dönemde sitenizin mobil uyumlu (responsive) olup olmadığını inceletin. Hatta Google AMP uyumlu olması daha büyük avantaj sağlayacak.

İndirilebilir pdf sayfaları oluşturun

Ürün ve hizmetlerinizi tanıtan detaylı kullanım kılavuzları, ürün sipariş kodları gibi içeriklerin yer aldığı resimli pdf sayfalarını sitenize koyun.

Site kodlamanız w3 standartlarına uygun mu?

İnternet dünyasının ortak konuşma dili html’dir. Sitenizin HTML uyumlu olup olmadığını W3 standartlarına uygun değilse SEO yarışına eksi 30 metreden başlarsınız. https://validator.w3.org adresinden sitenizi kontrol edebilirsiniz.

Siteden ayrılma süresi kritik

Sitenize gelen ziyaretçilerin içeriye girer girmez çıkma oranı ne durumda? Bounce rate dediğimiz bu oran arama motorları tarafından ciddiye alınır ve sitenizin pozisyonunu doğrudan etkiler. Hedefiniz hemen çıkma oranını mümkün olduğu kadar azaltmak olmalı. Hemen çıkma oranı yüksek ise sunduğunuz içerik kullanıcıların beklentileriyle örtüşmüyordur ya da siteniz yavaş açılıyordur. 5 saniyeden uzun açılan sitelerde hemen çıkma oranı hızla yükselir.

23 Ağustos 2019 Cuma